Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O Παν. Καμμένος και τα κρούσματα λογοκρισίας του Τύπου
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / KOSTAS VILLA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Παν. Καμμένος και τα κρούσματα λογοκρισίας του Τύπου

  • A-
  • A+

Αν δεν ήθελε ο κ. Πάνος Καμμένος να συλλάβουν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», θα περίμενε να περάσουν 48 ώρες από το δημοσίευμα και μετά θα κατέθετε τη μήνυση. Από τη στιγμή που κατέθεσε μήνυση άμεσα, ενεργοποιήθηκε αυτόματα η διαδικασία του αυτόφωρου και οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν τους δημοσιογράφους.

Οχι με ιδιαίτερο ζήλο είναι η αλήθεια. Πήγαν την Παρασκευή το βράδυ στα γραφεία του «Φιλελεύθερου» και του Liberal.gr, αλλά δεν βρήκαν τους... καταζητούμενους, μια και η εφημερίδα δεν έβγαινε την επόμενη μέρα. Δεν τους αναζήτησαν ξανά μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν εμφανίστηκε πουθενά η αστυνομία.

Οπότε ο εκδότης του «Φιλελεύθερου», Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής του, Παναγιώτης Λάμψιας, και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού, αποφάσισαν να εμφανιστούν από μόνοι τους στη ΓΑΔΑ. Πολύ σωστά ο Θανάσης Μαυρίδης είπε πως, όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ.

Στη ΓΑΔΑ δήλωσαν αναρμόδιοι και τους έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Εκεί κρατήθηκαν μέχρι την Κυριακή το πρωί, όταν και οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων. Ο εισαγγελέας, αφού διέταξε προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με το επίμαχο δημοσίευμα, τους άφησε ελεύθερους.

Τα tweets

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος είχε ξεκινήσει τις κόντρες στο twitter. Κατ’ αρχάς με τον γιο τού Παναγιώτη Λάμψια: «Επειδή βλέπω την ευαισθησία Ν.Δ. - Βαξεβάνη για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιο του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια Ε.Ε.».

Κατά δεύτερον, με τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη: «Για τη μήνυση Βαξεβάνη κατά Φιλιππάκη της Δημοκρατίας και Τριανταφυλλόπουλου που υπέβαλε κατόπιν συμβουλών σου με ενεργοποίηση του αυτοφώρου κουβέντα Γιάννη ή τότε ήσουν συνήγορος του Μαρινάκη ακόμη; ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ».

Ηταν η απάντησή του στο παρακάτω tweet του Γιάννη Ματζουράνη: «Η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον δημοσιογράφων για εγκλήματα τελούμενα διά του Τύπου πρέπει να καταργηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η ΕΣΗΕΑ ορθώς αντέδρασε, κάτι που, για παράδειγμα, δεν έπραξε πρόσφατα κατά τη σύλληψη Βαξεβάνη μετά από μήνυση Στουρνάρα».

Μαυρίδης, Καψώχας

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι μία ολόκληρη κυβέρνηση χρεώνεται τη δικομανία ενός υπουργού της. Από μηνύσεις και αυτόφωρα ένα σωρό ο κ. Καμμένος, χθες τα «Παραπολιτικά», σήμερα ο «Φιλελεύθερος», αύριο κάποιος άλλος. Τέτοια διαφήμιση στα συγκεκριμένα ΜΜΕ ούτε και αν την πλήρωναν τα ίδια. Φυσικά, έχουν 100% δίκιο στον «Φιλελεύθερο» για την ελευθερία του δημοσιογράφου να κάνει τη δουλειά του.

Εστω και αν ο ίδιος ο Θανάσης Μαυρίδης δεν αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και σε άλλους. «Αν ζούσαμε σε μία κανονική χώρα, ο κύριος αυτός θα ήταν ήδη σπίτι του με την παρέμβαση του συνδικαλιστικού - επιστημονικού σωματείου, της ΕΣΗΕΑ», έγραψε την περασμένη Τρίτη στον «Φιλελεύθερο» για τον Σωτήρη Καψώχα. Δηλαδή, εδώ, ζητούσε τη φίμωση του δημοσιογραφικού λόγου! Με ποια δικαιολογία; Επειδή ο λόγος αυτός ακούστηκε στην ΕΡΤ. Προφανώς, δικαίωμα στην άποψη έχουν, κατά τον κ. Μαυρίδη, μόνο όσοι δουλεύουν σε ιδιωτικά ΜΜΕ.

«Αυταρχική εξουσία»

Ο εκδότης του «Φιλελεύθερου», βγαίνοντας από την Ευελπίδων, τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση», είπε ο κ. Μαυρίδης. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Παναγιώτης Λάμψιας, ανέφερε πως «η δημοκρατία έχει αντισώματα, η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που είναι μονολιθική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει, να εκφοβίζει τον Τύπο».

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήταν πολύ πιο άμεση, μιλώντας για την ουσία του πράγματος. «Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ό,τι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο, δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει». Το δημοσίευμα αφορούσε την κατάσταση στη Μόρια και, βασικά, τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για εκεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ρεπορτάζ για τη σύλληψη είχαν πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού, από το Associated Press μέχρι τους New York Times και από την Washington Post έως το CNBC και την Daily Mail. Ρεζίλι γίναμε διεθνώς. Απλώς στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν για τους τυποκτόνους νόμους που έχουμε στην Ελλάδα...

  

 

MEDIA
Press Cafe: Καλά αλλά λίγα...
★ Υπογράφηκε τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων που κυκλοφορούν πανελλαδικά, αλλά αντί να ευχαριστήσει τους εκδότες, βρίσκει τους περισσότερους εξ αυτών εναντίον. Γιατί;
Press Cafe: Καλά αλλά λίγα...
MEDIA
Ασφαλιστικά μέτρα στο «ΑΡΓΟΣ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η εταιρεία εγκαλείται για τη "νέα εμπορική πολιτική" της και της ζητείται η επιστροφή, ώς το τέλος του 2019, των χρημάτων που προκύπτουν από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ασφαλιστικά μέτρα στο «ΑΡΓΟΣ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
MEDIA
Top 10 media
Ούτε ένα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν είχαν υπέρ τους οι δήμαρχοι που κέρδισαν στην Τουρκία και δεν ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν. Ούτε ένα, αλλά νίκησαν. Κάτι ανάλογο, όχι σε τέτοιο βαθμό βέβαια, συνέβη και σε...
Top 10 media
MEDIA
Top 10 media
Επανέρχομαι στο δημοσίευμα του in.gr για την «Εφ.Συν.». Τους καταλαβαίνω λίγο όσους γράφουν για την εφημερίδα μας. Μία ότι έχουμε κρυφούς χρηματοδότες, μία ότι παίρνουμε πολιτική γραμμή από κάπου, μία δεν ξέρω...
Top 10 media
MEDIA
Ανησυχεί η Κομισιόν για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου
Το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου στη χώρα μας από το ένα και μοναδικό πρακτορείο «Αργος» απασχόλησε και την Κομισιόν. Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη μας....
Ανησυχεί η Κομισιόν για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου
MEDIA
«Παγώνουν» μέχρι την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων οι όροι διανομής εντύπων
Σε έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της εταιρείας «Αργος Α.Ε.» προχώρησε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εβαλε έτσι προσωρινό φραγμό στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής που επιχείρησε μονομερώς να περάσει το...
«Παγώνουν» μέχρι την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων οι όροι διανομής εντύπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας