Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχόλιο εσείς; Εμπάργκο εμείς

Η ακραία τοποθέτηση του Σ. Καψώχα για τον αρχηγό της προκάλεσε τη μάλλον ασύμμετρη απάντηση της Ν.Δ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλιο εσείς; Εμπάργκο εμείς

  • A-
  • A+

Σαν να έψαχναν αφορμή στη Νέα Δημοκρατία, μία αφορμή για να προχωρήσουν σε εμπάργκο απέναντι στην ΕΡΤ. Στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα το ανέμεναν άλλωστε, δεν ήξεραν απλώς τον χρόνο. Η Ν.Δ. λοιπόν προχώρησε από χθες σε εμπάργκο προς την ΕΡΤ με αφορμή μια ακραία τοποθέτηση του Σωτήρη Καψώχα, σχολιαστή στη μεσημεριανή εκπομπή «Δεύτερη ευκαιρία» της Κατερίνας Ακριβοπούλου. Τέρμα τα στελέχη της λοιπόν από τις εκπομπές, απαγορευτικό από το κόμμα, δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν στην Αγία Παρασκευή.

«Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Ελληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της. «Παράλληλα, δηλώνει απερίφραστα στους κ. Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια ότι δεν επιθυμεί στο εξής να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους.

Καθιστούμε επίσης σαφές ότι για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η Ν.Δ. θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ -που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες- για να υπενθυμίζει και σε εκείνο ότι εκ του Συντάγματος έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών από την ΕΡΤ».

Η απάντηση της ΕΡΤ στη Νέα Δημοκρατία βασίστηκε στο... γράμμα του νόμου που προβλέπει ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση «μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων». Λέει λοιπόν η ΕΡΤ στη δική της ανακοίνωσή: «Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Τι είπε ο δημοσιογράφος

Τι είπε προχθές ο Σωτήρης Καψώχας ανεβάζοντας στα κάγκελα τη Νέα Δημοκρατία; Τα εξής (κατά λέξη): «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία ιδεολογική σάλτσα διανθισμένη με εθνικιστικές αναφορές. Μιλάω για την εμμονή του σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα ανάλγητο και ακραίο. Μιλάω για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι». Ακραία; Ακραία όντως, αλλά δικαίωμά του.

Θίχτηκε η Νέα Δημοκρατία αλλά θίχτηκε, άκουσον άκουσον, και η ΕΣΗΕΑ. «Το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στον δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών» λέει στην ανακοίνωσή της.

Προφανώς είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τέτοιο προσβλητικό λόγο, εξ ου και η αφωνία της ΕΣΗΕΑ το προηγούμενο διάστημα. Τέρατα λέγονται για τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και μήνες σε καθημερινή βάση, αλλά η Ενωση δεν έχει βρει να πει μισή λέξη. Ο ίδιος ο Σωτήρης Καψώχας ανέβασε το βράδυ post στο facebook ότι παραδίδει την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ.

Η Νέα Δημοκρατία απηύθυνε κάλεσμα και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ακολουθήσουν στην επιλογή της. «Παράλληλα η Ν.Δ. εκφράζει την ελπίδα της και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την αυτονόητη αυτή επιλογή της. Και αυτό διότι τυχόν παραμονή των στελεχών τους στη σημερινή κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας και πολυφωνίας στη φασίζουσας αντιλήψεως προπαγάνδα που έχει επιβάλει ο Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ που όμοιά της δεν απαντάται σε καμία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα». Δεν βρήκε ανταπόκριση ωστόσο, έμεινε μόνη της στο εμπάργκο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλαν κανονικά χθες τους εκπροσώπους της στις εκπομπές της ΕΡΤ.

«Πλέον η εικόνα της ΕΡΤ είναι ντροπιαστική! Ηθελαν τρομάρα τους να την κάνουν και BBC!» έγραψε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Τέλος η παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ. Κρίμα, γιατί μου άρεσαν τα εκτός έδρας» έγραψε στο Twitter και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να εξηγεί ποια είναι τα... εντός έδρας. Οχι ότι δεν ξέρουμε...

 

MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
MEDIA
ΕΣΡ καλεί Alpha
Το εντυπωσιακό δεν είναι που το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία τον Alpha επειδή στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 από την Ειδομένη και εμφανίστηκαν ως δήθεν τωρινά ντοκουμέντα από τον Εβρο,...
ΕΣΡ καλεί Alpha
MEDIA
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» που τραγουδούσε και η Αντζι Σαμίου για την ΕΡΤ των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου. Αν και ακόμα «πιο χαμηλά» δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει η ΕΡΤ στις θεαματικότητες των...
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
MEDIA
TOP 10 media: Στην ΕΡΤ και αλλού...
Ψάχνω να δω τι έχει να επιδείξει έως τώρα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ η νέα διοίκηση, ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος, και πέραν της παταγώδους αποτυχίας της εκπομπής «10» με την Ολγα Τρέμη και τον...
TOP 10 media: Στην ΕΡΤ και αλλού...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας