Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετωπική» στη Μεσογείων

Βασίλης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ και Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετωπική» στη Μεσογείων

  • A-
  • A+

Σύγκρουση κορυφής στην ΕΡΤ και πλέον δημόσια μεταξύ του Βασίλη Κωστόπουλου (διευθύνων σύμβουλος) και του Γιώργου Θαλασσινού (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος). Το κακό κλίμα που... υπέβοσκε εδώ και καιρό πήρε πλέον διαστάσεις με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ (με ψήφους 3-1) να αναθέσει προσωρινά καθήκοντα γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας στον Β. Κωστόπουλο. Η «συγκατοίκηση» στο ραδιομέγαρο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη και αναμένονται αποφάσεις από τον νέο υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος αναλαμβάνει (αναμένεται το ΦΕΚ) και την ευθύνη της ΕΡΤ.

Τα... αίματα άναψαν για τα καλά χθες καθώς ο Γ. Θαλασσινός σε επιστολή του με τίτλο «ΕΡΤ-Επιστροφή στις ρίζες…» έκανε λόγο για «δικολαβίες», «έωλες διαδικασίες», «αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών». Χαρακτήριζε «διχασμένο και αμήχανο» το Δ.Σ. της ΕΡΤ και κατηγορούσε ευθέως τον Β. Κωστόπουλο, μεταξύ άλλων, ότι κήρυξε άγονη τη διαδικασία «προκήρυξης της θέσης του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση» χωρίς να εξηγήσει με ποια κριτήρια. Στην επιστολή του μάλιστα ζητούσε από τους αρμοδίους να αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται καθώς με αυτή τη νοοτροπία «οδηγούν την ΕΡΤ σε πλήρη παρακμή…».

Ανακοίνωση της ΕΡΤ

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΡΤ στην οποία σημειωνόταν ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου «να λειτουργήσει η Γ.Δ. Ραδιοφωνίας, ύστερα από την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή αυτής. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα προέκυψε από την επίμονη άρνηση μέλους του Δ.Σ. να λάβει μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για την επίλυσή του. Αντ’ αυτού προτίμησε επί σειρά συνεδριάσεων να απέχει από τη διαδικασία και να εμποδίζει με την απουσία του (με τη μέθοδο της δημιουργίας έλλειψης απαρτίας) τη λήψη οριστικής απόφασης».

«Ψέματα και δικολαβίες»

Στην επιστολή του ο Γ. Θαλασσινός επισημαίνει ότι ο Β. Κωστόπουλος μέσω του γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επέλεξε «να κάνουμε τη συζήτηση για το μέλλον της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και δημόσια. Κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι τα ψέματα και οι δικολαβίες». Επισημαίνει λοιπόν ότι ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί πώς ένα πενταμελές Δ.Σ. «οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα. Αρα δεν ισχύει ότι έλειπε μόνο ένας! Δεν εξηγεί επίσης γιατί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και υπεύθυνος, με απόφαση του Δ.Σ., για τη Ραδιοφωνία, με 20ετή επιτυχημένη πορεία στο ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ, ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο ίδιος, χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος».

«Διά της πλαγίας»

Σημειώνει ότι ο κ. Κωστόπουλος δεν εξηγεί με ποια κριτήρια κήρυξε άγονη τη διαδικασία προκήρυξης της θέσης του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας «ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση. Λίγες οι 10 υποψηφιότητες; Ελειψαν τα πτυχία; Η εμπειρία; Οχι βέβαια. Ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα. Οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας». Τονίζει ότι με «τέτοιες δικολαβίες και υποσχέσεις απέσπασε 3 υπέρ και 1 κατά, στην ψηφοφορία στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΕΡΤ για τον αυτοδιορισμό του, ενώ απειλήθηκε και το 2-2. Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας– διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα Δ.Σ. διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων».

Ετσι οδηγούμαστε αισίως σε μια ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας. Οδηγούμαστε σε μια ΕΡΤ που –επιτέλους– οι συνδικαλιστές και η ομήγυρις δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».

Καταλήγει μάλιστα επισημαίνοντας ότι την ΕΡΤ ««εκσυγχρονίζουν» ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια. Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ έναν μεγάλο και έμπειρο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό σε βάθος χρόνου, τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται. Και όσοι αυτή τη στιγμή οδηγούν την ΕΡΤ σε πλήρη παρακμή, ας αναλογιστούν τι είναι ευκολότερο: να πλήξεις έναν ισχυρό, σύγχρονο, απαραίτητο στην κοινωνία οργανισμό ή μια ΕΡΤ που την παρακολουθούν λίγοι και ακόμη λιγότεροι τη σέβονται;»

Απάντηση Κωστόπουλου

Λίγο αργότερα ήρθε απάντηση από το... περιβάλλον του Β. Κωστόπουλου στην επιστολή Γ. Θαλασσινού. Σε αυτήν σημειώνεται ότι η απουσία του ήταν «πάγια τακτική και αντίδραση σε κάθε εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, στην οποία ο ίδιος διαφωνούσε». Χαρακτηρίζουν τη στάση του «ανεύθυνη» και σημειώνουν ότι αντιδρούσε και σε άλλα θέματα. «Πρόσφατο παράδειγμα, η θορυβώδης άρνησή του να αποκτήσει η ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Super League. Φαίνεται πως ο κ. Θαλασσινός διαφώνησε κάθετα με το δικαίωμα του Ελληνα πολίτη να έχει πρόσβαση έπειτα από πολλά χρόνια -ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς- σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προϊόντα».

  

MEDIA
Ασύμβατη πράξη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Το «μαύρο» και το «λουκέτο» στην ΕΡΤ χαρακτηρίζεται ως το πιο αρνητικό παράδειγμα στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημόσιας τηλεόρασης. Κι αυτό επισημάνθηκε άλλη μια φορά κατά την 81η Γενική Συνέλευση της Ένωσης...
Ασύμβατη πράξη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία το «μαύρο» στην ΕΡΤ
MEDIA
Εκτός ΕΡΤ ο Βασίλης Ταλαμάγκας
Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού Συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ κατέθεσε ο Βασίλης Ταλαμάγκας. Αποχωρεί από το Ραδιομέγαρο έπειτα από περίπου δυόμισι χρόνια.
Εκτός ΕΡΤ ο Βασίλης Ταλαμάγκας
MEDIA
Στη μικρή οθόνη και πάλι το «Μονόγραμμα»
Το «Μονόγραμμα» βγαίνει στη μικρή οθόνη εδώ και 37 χρόνια και έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί «Εθνικό Αρχείο», ενώ το 2012 για πρώτη φορά η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο,...
Στη μικρή οθόνη και πάλι το «Μονόγραμμα»
MEDIA
Το «Mitsi Show» ψάχνει ακόμα το δικό του κοινό
Κάνει σαφέστατα τη διαφορά στη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ακόμα δεν έχει αποκτήσει ιδιαίτερα υψηλή τηλεθέαση. Εχει αρχίσει και βρίσκει καλά τα... πατήματά του και πάλι στη μικρή οθόνη έπειτα από...
Το «Mitsi Show» ψάχνει ακόμα το δικό του κοινό
MEDIA
Διχάζει το Μητρώο Παραγωγών
Διπλή κίνηση, με ανοικτή επιστολή και υπόμνημα, προς τον Νίκο Παππά (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) με βολές και καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ είχαμε χθες από τον...
Διχάζει το Μητρώο Παραγωγών
MEDIA
«Το μεγάλο έγκλημα της εποχής μας είναι να είσαι πολιτικός…»
Η πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, η πολυβραβευμένη ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» που μεταδίδει μεθαύριο στις 20.00 η ΕΡΤ2. «Το μεγάλο έγκλημα της εποχής μας είναι να...
«Το μεγάλο έγκλημα της εποχής μας είναι να είσαι πολιτικός…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας