Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το θερινό σχολείο δημοσιογραφίας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιώργος Πλειός, διδάσκει για τα fake news

Φωτογραφία: Βασίλης Σερβετάς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το θερινό σχολείο δημοσιογραφίας

  • A-
  • A+

Η συζήτηση για τη δημοσιογραφία σε σκοτεινούς όσο και προκλητικούς καιρούς είναι ούτως ή άλλως συναρπαστική.

Αλλά και η ευκαιρία μια τέτοια συζήτηση να γίνει σε υψηλό επίπεδο, ενώ στην έδρα βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους Ελληνες και Ευρωπαίους καθηγητές, την κάνει ακόμα πιο συναρπαστική. Πόσο μάλλον όταν στα θρανία βρίσκονται επαγγελματίες και φοιτητές από τη Βραζιλία, τη Νικαράγουα και τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Κροατία.

Περισσότεροι από 300 ήταν οι υποψήφιοι, για να καταλήξουν οι 46 στα θρανία της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας που οργανώνει το ΑΠΘ.

Είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας για το θερινό αυτό σχολείο, που κερδίζει γρήγορα κύρος ανάμεσα σε πολλά και υψηλού επιπέδου τέτοιου είδους θερινά προγράμματα και η πρώτη χρονιά που η εφημερίδα μας το στηρίζει τόσο ως χορηγός επικοινωνίας όσο και παρουσιάζοντας το εγχείρημά μας σε διεθνές ακροατήριο.

Τι είναι αυτό που φέρνει όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη;

«Το πρόγραμμα φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και οι καθηγητές επίσης», λένε τα κορίτσια από την Κροατία που έρχονται στο μάθημα με τις μπλούζες της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου.

«Είναι συμπυκνωμένη γνώση σε ελάχιστο χρόνο», λένε φοιτητές από τη Ρωσία. «Είναι μια ευκαιρία να καταλάβουμε πώς αντιλαμβάνονται τη δημοσιογραφία οι Ευρωπαίοι», λένε οι φοιτητές από τη Λατινική Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλαυση να παρακολουθείς να διδάσκουν -ανάμεσα σε πολλούς και εξαιρετικούς ο καθένας στον τομέα του- δάσκαλοι σαν τον Γιώργο Πλειό, την Εϊλέμ Γιαναρντάογλου, τον Κριστόφ Σμιτ.

Ακόμα όμως μεγαλύτερη απόλαυση είναι αυτή η πανσπερμία νέων ανθρώπων που παρακολουθούν, ρωτούν, συζητούν και παθιάζονται με τη δημοσιογραφία - μια εικόνα από ένα φωτεινό μέλλον σε δυστοπικές εποχές.

↳ Επάνω, Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, αναπληρωτές καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ - οι δυο άνθρωποι που κάθε χρόνο οργανώνουν το θερινό σχολείο. Και κάτω ο καθηγητής Κριστόφ Σμιτ από την Ακαδημία της Deuche Welle και η Εϊλέμ Γιαναρντάογλου του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

«Η Διεθνής Θερινή Ακαδημία έφερε κοντά 46 νέους ανθρώπους, επαγγελματίες, φοιτητές, από 15 χώρες από όλο τον κόσμο», μας λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, που μαζί με τον Χρήστο Φραγκονικολόπουλο εδώ και δύο χρόνια δίνουν σάρκα και οστά σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

«Οι νέοι αυτοί φοιτητές και επαγγελματίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν, να ακούσουν, να παρουσιάσουν εργασίες γύρω από επίκαιρα θέματα όπως αυτό της παραπληροφόρησης, της επαλήθευσης των ειδήσεων», μας λέει ο Νίκος Παναγιώτου.

Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος αναδεικνύει μια άλλη, εξίσου σημαντική διάσταση του εγχειρήματος σε μια πόλη που παλεύει τον τελευταίο καιρό με το σκοτεινό πρόσωπό της:

«Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια της δημοσιογραφίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που αποτελεί σημαντική ερευνητική καινοτομία του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Είναι ένα διεθνές γεγονός με μεγάλες ωφέλειες για την πόλη και για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που αντιπαλεύουν το κύμα αντιευρωπαϊσμού». Οπως μας εξηγούν οι δύο καθηγητές, η προσπάθεια έχει στόχο να αναδείξει τη χώρα και το ελληνικό πανεπιστήμιο σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό και να αποτελέσει ένα πεδίο συνάντησης σχετικά με το μέλλον των ΜΜΕ. «Το εγχείρημα -που είναι εξαιρετικά απαιτητικό τόσο οργανωτικά όσο και οικονομικά- δεν θα ήταν ποτέ εφικτό χωρίς τη στήριξη ανθρώπων και οργανισμών που πίστεψαν σε αυτό, ανάμεσα σε αυτούς η “Εφημερίδα των Συντακτών”, το Ιδρυμα Kondrad Adenanuer, η Aegean Airlines, η αντιπεριφειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου», υπογραμμίζει ο Νίκος Παναγιώτου.

Ηταν μια εβδομάδα γεμάτη δημοσιογραφία, αλλά και μια εβδομάδα γεμάτη αισιοδοξία και πίστη στη δημοσιογραφία και στη δύναμή της.

Οπως ακριβώς το διατύπωσαν οι φοιτητές σε ένα διάλειμμα, «μπορεί να σας φανεί αφελές ή ρομαντικό, αλλά θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

MEDIA
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
Ζητήσαμε από ερευνήτριες και ερευνητές που μελέτησαν την «Εφ.Συν.» σε διαφορετικούς τομείς να μας παρουσιάσουν το απόσταγμα των εργασιών τους, σε μια κριτική αποτίμηση του δύσκολου αλλά γοητευτικού μας...
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
MEDIA
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...
Ηταν όλοι εκεί, η όλη Aριστερά, αναρίθμητοι φίλοι, δεκάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, παλιοί συμμαθητές, συμφοιτητές, συναγωνιστές. Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Καραγεώργου ήταν ο...
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...
MEDIA
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία
Η efsyn.gr δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία
MEDIA
Πέθανε στα 73 του χρόνια ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης
Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης είχε εργαστεί σε πολλά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στην Αυγή. Είχε έντονη αντιδικτατορική και συνδικαλιστική δράση.
Πέθανε στα 73 του χρόνια ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης
MEDIA
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με Πούτιν και Ευρωπαίους να διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Ισορροπία τρόμου μεταξύ Ουάσινγκτον-Τεχεράνης/ Πρόσφυγες στην… κατάψυξη σε Χίο και Λέσβο/ Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ σε δύσκολη συγκυρία/ Με αυξήσεις στα εισιτήρια απαντούν οι εταιρείες στα «πράσινα» ναυτιλιακά...
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με Πούτιν και Ευρωπαίους να διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
MEDIA
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ
Τις σκέψεις του για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία μέσα σε ένα τοξικό και ελεγχόμενο περιβάλλον αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Vice, ο Πολ Μέισον.
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας