• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.6°C / 16.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 15.4°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 9.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 16.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  51%

Νέα σήμανση με αριθμούς για τηλεοπτικά προγράμματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέο σύστημα για τη σήμανση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων προτείνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με νομοθετική πρόταση που απέστειλε στον Νίκο Παππά, υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο ξεπερασμένο αλλά και ουσιαστικά... αποτυχημένο.

Σύμφωνα με τον Ροδόλφο Μορώνη (αντιπρόεδρος του ΕΣΡ) οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν την αναθεώρηση του συστήματος σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων και η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής στηρίχτηκε σε μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το οποίο δεν υφίσταται πλέον. Ομάδα εργασίας του ΕΣΡ ασχολήθηκε με το θέμα της σήμανσης, προώθησε το τελικό σχέδιο στην ολομέλεια η οποία το ενέκρινε και το απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό καθώς, για να έχει ισχύ, απαιτείται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Είναι πολύ πιθανό πριν από αυτό, το σχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Το ΕΣΡ επιμένει –τόνισε ο κ. Μορώνης- ότι έχει αποδειχθεί έπειτα από τόσα χρόνια ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν εξυπηρετεί. Κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνουν τα σήματα. Χρειάζεται άλλη προσέγγιση και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα…»

Με την πρότασή του το ΕΣΡ κατατάσσει όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα σε πέντε κατηγορίες σήμανσης: Κ (κατάλληλο για όλους), 8 (κατάλληλο άνω των οκτώ ετών), 12 (άνω των δώδεκα ετών), 16 (ανω των 16 ετών) και 18 (άνω των 18 ετών). Ολα τα σήματα είναι μαυρόασπρα αν και αυτό μπορεί και να αλλάξει κατά τη διαβούλευση. Ειδικά για τις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές η σήμανση μπορεί να είναι διαφορετική σε ορισμένα τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο παρουσιαστής οφείλει να ενημερώνει το κοινό τουλάχιστον τρία λεπτά πριν από τη μετάδοση τμημάτων ή σκηνών που αντιστοιχούν στις τρεις τελευταίες κατηγορίες και να προτρέπει τους γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά από την τηλεόραση. Τα δελτία ειδήσεων εξαιρούνται από την υποχρεωτική σήμανση, ισχύει όμως η προφορική προειδοποίηση.

Στις σειρές μπορεί να υπάρχει διαφορετική σήμανση σε κάθε επεισόδιο, ενώ γραπτή και προφορική προειδοποίηση πρέπει να υπάρχει σε περιπτώσεις προγραμμάτων με γρήγορες εναλλαγές φωτεινότητας, χρωμάτων ή σχημάτων.

Τα κανάλια είναι υποχρεωμένα ανά εξάωρο να μεταδίδουν τουλάχιστον επί ένα λεπτό ειδική κάρτα με τα οπτικά σύμβολα κατάταξης των προγραμμάτων, καθώς και τα ειδικά σύμβολα προσδιορισμού περιεχομένου. Τη σήμανση αυτή προτείνεται να έχουν σε οδηγούς προγραμμάτων και εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες. Ιδια σήμανση ισχύει και για παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και μη γραμμικών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Σε αυτά βέβαια τα προγράμματα μπορεί να μεταδίδονται χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον εξασφαλίζεται ο αποκλεισμός πρόσβασης ανηλίκων σε αυτά μέσω της χρήσης κωδικών κ.α.

Οπως επισημαίνεται στο προτεινόμενο σχέδιο, κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή θα εμφανίζεται στην οθόνη το αντίστοιχο οπτικό σύμβολο, ενώ θα υπάρχει και σχετικό ηχητικό σήμα.

Το ΕΣΡ προτείνει είτε να εμφανίζονται τα σύμβολα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά δίνει και μια δεύτερη πρόταση όπου η εμφάνιση του Κ εναπόκειται στην ευχέρεια κάθε καναλιού, το 8 και το 12 θα μεταδίδεται για 30 δευτερόλεπτα στην έναρξη του προγράμματος, το 16 θα προβάλλεται για ένα λεπτό στην αρχή και το 18 για δύο λεπτά στην έναρξη, ενώ και για το σήμα και των τριών αυτών κατηγοριών θα μεταδίδεται και μετά από κάθε διακοπή.

Με το νέο σύστημα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και στις ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων. Στις δύο πρώτες κατηγορίες (Κ και 8) κάθε κανάλι έχει την ευχέρεια να μεταδίδει τέτοια προγράμματα όποτε επιλέξει. Προγράμματα με σήμανση 12 μεταδίδονται μετά τις 21.30, με σήμανση 16 μετά τις 23.00 και με 18 μετά τη 01.00 ενώ όλα προβάλλονται έως τις 06.00 το πρωί.

Η ίδια σήμανση επιβάλλεται και στη μετάδοση τρέιλερ, με το Κ να αφήνεται στην ευχέρεια κάθε καναλιού, όπως και το 8, αρκεί να μη μεταδίδεται το τρέιλερ σε ζώνη παιδικού προγράμματος, καθώς και 30 λεπτά πριν και μετά από αυτή τη ζώνη. Τρέιλερ με σήμανση 12 μεταδίδονται μετά τις 21.30, ενώ Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, παραμονή αργιών και κατά τις σχολικές διακοπές μετά τις 22.00. Τρέιλερ με σήμανση 16 προβάλλονται μετά τις 23.00 και με 18 μετά τη 01.00.

Νωρίτερα επιτρέπεται να μεταδίδονται τρέιλερ των τριών τελευταίων κατηγοριών μόνο αν δεν μεταδίδονται σκηνές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και σε όλες η μετάδοση μπορεί να γίνει έως τις 6 το πρωί.

Το ΕΣΡ προτείνει και άλλα τέσσερα σύμβολα σε περίπτωση που το πρόγραμμα εμπεριέχει σκηνές: βίας, σεξουαλικές, χρήση ναρκωτικών ή απρεπή εκφορά λόγου. Το οπτικό σύμβολο μαζί με την ηχητική επεξήγηση προτείνεται να μεταδίδονται σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα κατά την έναρξη και μετά από κάθε διακοπή, ενώ μόνο το οπτικό σύμβολο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το ίδιο και για τα τρέιλερ. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και από τους ραδιοσταθμούς ως προς το περιεχόμενο όταν πιθανολογείται η παρακολούθησή του από ανηλίκους. Προτείνεται έγκαιρη προφορική προειδοποίηση των ακροατών για το περιεχόμενο του προγράμματος που ακολουθεί ένα λεπτό πριν από τη μετάδοσή του.

 

 

MEDIA
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"
★ Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών σχολείων... προσκαλούν, όπως μαθαίνω, γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να μεταβούν σε χώρους γυρισμάτων σόου καναλιών, όπως το «Your face sounds familiar», για να...
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"
MEDIA
Σήμα… κινδύνου από ΕΣΡ για πέντε κανάλια της περιφέρειας
Στο στόχαστρο του ΕΣΡ φαίνεται να έχουν μπει πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας, καθώς φαίνεται να εκπέμπουν από συχνότητες που δεν τους έχουν αποδοθεί για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων....
Σήμα… κινδύνου από ΕΣΡ για πέντε κανάλια της περιφέρειας
MEDIA
Πρόστιμο 150.000 ευρώ στο κανάλι του Γ. Καρατζαφέρη από το ΕΣΡ
Πρόταση για πρόστιμο μέχρι και 200.000 ευρώ κατατέθηκε στο ΕΣΡ για το κατάπτυστο τηλε-γκάλοπ του ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του. Στην...
Πρόστιμο 150.000 ευρώ στο κανάλι του Γ. Καρατζαφέρη από το ΕΣΡ
MEDIA
Εκτός ALPHA η διευθύντρια προγράμματος
Λίγο πριν από την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου έσκασε και ο πρώτος… κεραυνός εν αιθρία. O ALPHA ανακοίνωσε την παραίτηση της Ιζαμπέλας Σασλόγλου από τη θέση της διευθύντριας Προγράμματος, ενώ η ίδια...
Εκτός ALPHA η διευθύντρια προγράμματος
MEDIA
Η DIGEA διέκοψε τη μετάδοση του σήματος του SBC TV
Τη μετάδοση του προγράμματος του SBC TV διέκοψε οριστικά η DIGEA. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του παρόχου δικτύου σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση υλοποιώντας σχετική απόφαση του Εθνικού...
Η DIGEA διέκοψε τη μετάδοση του σήματος του SBC TV
MEDIA
Διπλό αυτοGοL από τον ΑΝΤ1
Διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με την οποία αναζητούνται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ιθυνόντων του ΑΝΤ1 σχετικά με το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ασέμνων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας...
Διπλό αυτοGοL από τον ΑΝΤ1

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας