• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  4 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 13.8°C / 19.8°C
  0 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.6°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%

ΔΟΛ και μονοπώλιο στη διανομή Τύπου

 • A-
 • A+

Η πρώτη είδηση είναι πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) δεν ενέκρινε χθες τη μεταβίβαση του ΔΟΛ στην «Alter Ego», την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τη δεύτερη είδηση την έδωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του Μαρινάκη κατά την ακρόασή τους από την επιτροπή: ο κ. Μαρινάκης μοίρασε -είπαν- τα ποσοστά του στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» στις ιδιοκτησίες των εφημερίδων «Παραπολιτικά» και «Πρώτο Θέμα».

Αυτό σημαίνει, από τη στιγμή που το «Αργος» είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου μετά την κατάρρευση της «Ευρώπης», πως όλες τις κυκλοφορίες, όλων των εφημερίδων, τις ελέγχουν συγκεκριμένοι εκδότες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ), ο Γιάννης Κουρτάκης («Παραπολιτικά») και οι Τάσος Καραμήτσος-Θέμος Αναστασιάδης («Πρώτο Θέμα»).

Η στενή σχέση των Μαρινάκη-Κουρτάκη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, δεν χρειάζεται να τη συζητήσουμε, μένει να αποδειχτεί αν ισχύουν και οι πληροφορίες για κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ Καραμήτσου-Αναστασιάδη και Μαρινάκη ώστε να συμπληρωθεί το καρέ.

Από τη στιγμή που η Ε.Α. αποφάσισε να μην εγκρίνει την εξαγορά του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η υπόθεση παραπέμπεται στη β´ φάση πλήρους διερεύνησης και η οποία, βάσει του νόμου, διαρκεί τρεις μήνες.

Η Alter Ego, που απέκτησε το καλοκαίρι τον ΔΟΛ, δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα ως όφειλε τη γνωστοποίηση στην επιτροπή. Το έκανε μόλις τον Νοέμβριο με καθυστέρηση τριών μηνών.

Με την εξαγορά του ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αύξησε το ποσοστό του στο «Αργος» σε 70%: 30% που είχε από πριν ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο και 40% που απέκτησε μέσω του ποσοστού του ΔΟΛ στο πρακτορείο.

Η Ε.Α. διερευνά αναλυτικά τις επιπτώσεις που θα έχουν τα παραπάνω στη διανομή του Τύπου.

Οι δικηγόροι της Alter Ego υποστήριξαν στην επιτροπή πως δεν τίθεται ζήτημα, μια και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μοίρασε στα τέλη Δεκεμβρίου το... περισσευούμενο 40% σε τρεις εταιρείες - βασικά σε δύο που πήραν τη μερίδα του λέοντος, τα «Παραπολιτικά» και το «Πρώτο Θέμα».

Η επιτροπή δεν πείστηκε προφανώς από τα επιχειρήματα και πέρασε στη β’ φάση της ενδελεχούς διερεύνησης των δεδομένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της διανομής Τύπου απασχολεί την Ε.Α. Τον Νοέμβριο η Ε.Α. διαπίστωσε μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορά το διάστημα 2001-2017, συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού «με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργίας όλης της αγοράς διανομής Τύπου».

Σύμφωνα με την εισήγηση, διαπιστώθηκε ότι το «Αργος» και η «Ευρώπη» (πριν μπει σε διαδικασία πτώχευσης) λειτουργούσαν ως μία εταιρεία, καθώς ακολουθούσαν κοινή εμπορική πολιτική.

Η ηθική τάξη

Νωρίτερα, στις 30 Αυγούστου 2017, οι υπουργοί Οικονομίας & Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησαν από την Ε.Α. να γνωμοδοτήσει αν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εθνική αγορά διανομής Τύπου σε μονοπωλιακές συνθήκες.

Οι δύο υπουργοί ρωτούσαν «εάν ο ανταγωνισμός στην εθνική αγορά διανομής προϊόντων αθηναϊκού και πανελλήνιου Τύπου δύναται να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση που παύσει η λειτουργία της μιας εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορείων) διανομής Τύπου που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην υπερκείμενη αγορά εντύπων/εφημερίδων».

Δεν θέλει πολλή σκέψη: όταν υπάρχει μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα και μάλιστα ανήκει σε ιδιοκτήτες κάποιων εφημερίδων (ιδίως μάλιστα όταν αυτοί είναι μεταξύ τους «φίλοι» και συνεργάτες), εγείρεται τεράστιο ζήτημα και όχι μόνο ηθικής τάξεως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Και με τη βούλα ο ΔΟΛ στα χέρια του Μαρινάκη
Την επικύρωση της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από την εταιρία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μία νέα εποχή ξεκινάει όχι μόνο για τον ΔΟΛ αλλά για τα ΜΜΕ...
Και με τη βούλα ο ΔΟΛ στα χέρια του Μαρινάκη
MEDIA
Στο σφυρί ο ΔΟΛ
Το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις προσφορές τους όσοι ενδιαφέρονται για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Οι προσφορές κατατίθενται στα γραφεία της...
Στο σφυρί ο ΔΟΛ
MEDIA
«Ελευθερία» όπως «ΒΗΜΑ»
Πόσο δεοντολογικό είναι να βγαίνει μία καινούργια εφημερίδα, η «Ελευθερία του Τύπου», αντιγράφοντας πιστά στον σχεδιασμό μία άλλη εφημερίδα, και συγκεκριμένα το «Βήμα της Κυριακής»; Τις Κυριακές αντιγράφει το...
«Ελευθερία» όπως «ΒΗΜΑ»
MEDIA
Ξεκίνησαν οι τράπεζες με τον ΔΟΛ
Κατατέθηκε τελικά από τις πιστώτριες τράπεζες η αίτηση υπαγωγής του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία. Είναι η αρχή μίας σειράς από κινήσεις που θα οδηγήσουν στην εκποίηση των περιουσιακών...
Ξεκίνησαν οι τράπεζες με τον ΔΟΛ
MEDIA
Εδώ οι καλές εφημερίδες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε στη Focus Bari τη διενέργεια έρευνας με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό εναλλαξιμότητας μεταξύ των ενημερωτικών εφημερίδων και το προφίλ του αναγνωστικού...
Εδώ οι καλές εφημερίδες
MEDIA
Ο Γιάννης Πρετεντέρης στον Αλέξη Τσίπρα
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κουμουνδούρου και τη ζήτησε ο ίδιος ο δημοσιογράφος και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος θέλει να κλείσει μέτωπα και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γιάννης Πρετεντέρης στον Αλέξη Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας