• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 16.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 14.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 10.1°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  0 BF
  66%

Πώς ερμηνεύονται η ξαφνική εμπλοκή Β. Μαρινάκη και οι επιλεκτικές πληρωμές (δύο μισθοί) τεχνικών του καναλιού, τι καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ και τι φοβίζει τους εργαζομένους

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ενδιαφέρον Μαρινάκη, επιφυλάξεις εργαζομένων

 • A-
 • A+

Στο παρά πέντε συνεδρίασε τελικά χθες το διοικητικό συμβούλιο της «Τηλέτυπος» (MEGA), για πρώτη φορά στη Μεσογείων, και αποφάσισε να καταθέσει σήμερα υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με το οποίο θα ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή να θεωρηθεί το περιεχόμενο του τηλεοπτικού σταθμού μη ενημερωτικό και να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα του η Digea έως ότου προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και για τα θεματικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Σήμερα θα ήταν η πλέον κρίσιμη μέρα για το κανάλι της Μεσογείων, καθώς το ΕΣΡ θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Οι εξελίξεις φαίνεται να δρομολογήθηκαν έπειτα από επιστολή της «Αλτερ Εγκο» του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Δ.Σ. της «Τηλέτυπος», με την οποία ζητούσε να καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο ΕΣΡ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Δ.Σ. του MEGA στην «Αλτερ Εγκο» (δημοσιεύτηκε χθες από το enimerosi24.gr), με την οποία μάλιστα θέτουν και τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του μεγαλομετόχου.

Μεταβολή φυσιογνωμίας

Σε αυτήν σημειώνεται ότι έπειτα από την επιστολή της «Αλτερ Εγκο» θα κατατεθεί αίτημα στο ΕΣΡ για να χαρακτηριστεί το MEGA μη ενημερωτικό κανάλι, με τη σημείωση ότι η μεταβολή της φυσιογνωμίας του υφίσταται από τον Οκτώβριο του 2016, καθώς από τότε δεν μεταδίδει δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Το Δ.Σ. της «Τηλέτυπος» χαρακτηρίζει σημαντική την εξέλιξη και επισημαίνει στον Β. Μαρινάκη ότι θα πρέπει να καταθέσει άμεσα επιχειρηματικό σχέδιο ώστε να μη χρειαστεί το ίδιο να δηλώσει παύση πληρωμών σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Προφανώς ο Β. Μαρινάκης προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση έπειτα από συμφωνία με τον Γ. Βαρδινογιάννη, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης -ο οποίος βέβαια έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του στην Elenovo, εταιρεία κυπριακών συμφερόντων- παραμένει εκτός των όποιων εξελίξεων. Πρόκειται για κίνηση που θα κρατήσει τον «ασθενή διασωληνωμένο αλλά... ζωντανό και εντός του παιχνιδιού», λένε οι καλά γνωρίζοντες. Το ΕΣΡ θα κληθεί σήμερα να πάρει μια απόφαση για το μέλλον καναλιού και εργαζομένων και μπορεί η προθεσμία για αλλαγή φυσιογνωμίας να έχει περάσει, αλλά υπό το πρίσμα που θα γίνει το υπόμνημα μπορεί να απαιτηθεί ερμηνεία του νόμου, οπότε εκεί πολλά μπορούν να συμβούν.

Κάτι άλλωστε που είχε αφήσει ανοικτό ως ενδεχόμενο και ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας προ ημερών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το MEGA, ακόμα και αν το ΕΣΡ αποφασίσει να κατεβάσει οριστικά «ρολά», θα μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης αυτής, ζητώντας παράλληλα μέχρι την εξέτασή της να βγει προσωρινή διαταγή που θα του επιτρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει.

«Αντεργατική, ανήθικη»

Η κίνηση Μαρινάκη μέσω του Δ.Σ. της «Τηλέτυπος» συνδυάζεται από ορισμένους και με την πρόσφατη αποπληρωμή δύο μισθών μόνο σε περίπου 30 τεχνικούς και διοικητικούς, ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα ροή του καναλιού στον «αέρα». Πράξη που προκάλεσε όμως την αντίδραση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το οποίο κατήγγειλε ως «αντεργατική, ανήθικη και απαράδεκτη» την ενέργεια της εργoδοσίας του MEGA να καταβάλει επιλεκτικά σε εργαζόμενους «διοικητικούς και τεχνικούς δύο μισθούς από τους οφειλόμενους, αποκλείοντας τους δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλονται, ήδη, 18 μισθοί!»

Το Δ.Σ. της Ενωσης μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της, υπενθυμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη «εισαγγελική έρευνα για το θέμα της μη καταβολής μισθών στους εργαζόμενους και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πού θα καταλήξει η έρευνα αυτή, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες περί επιλεκτικής καταβολής οφειλομένων».

«Οχι παιχνίδια στις πλάτες μας»

Οι εργαζόμενοι του καναλιού της Μεσογείων πάντως χθες αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις για τις οποίες ενημερώθηκαν... τυχαία, τονίζοντας ότι παρακολουθούν «με τεράστιο ενδιαφέρον και ισχυρές επιφυλάξεις (λόγω της μέχρι τώρα στάσης των διοικούντων) τις όποιες κινήσεις του Δ.Σ. και των μετόχων του MEGA και αναμένουμε έστω και τώρα ανοιχτή ενημέρωση και ξεκαθάρισμα προθέσεων. Ολοι οι εργαζόμενοι, τεχνικοί, διοικητικοί και δημοσιογράφοι, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία πλευρά (εργοδότες, τράπεζες, κυβέρνηση, ΕΣΡ) να παίξει παιχνίδι στις πλάτες μας για να τινάξει από πάνω της το ενδεχόμενο “μαύρου” στο MEGA και στις ζωές μας».

Οι ίδιοι, πριν αποχωρήσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους ζήτησαν να τους ενημερώσουν, με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της «Τηλέτυπος» να ξεκαθαρίζουν ότι δεν συνεδρίασαν για «να προετοιμάσουν την πτώχευση του καναλιού, κάτι που δεν είναι στις προθέσεις των μετόχων, αλλά για να καταθέσουν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ πρόταση για να ενταχθεί το MEGA στη διαδικασία των θεματικών αδειών».

Επέμειναν ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια και θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους αναλυτικά αύριο (6/3), ενώ επιφυλάχτηκαν να ερευνήσουν γιατί έγινε «επιλεκτική πληρωμή ορισμένων εργαζομένων με μισθούς δύο μηνών». Σημείωσαν ακόμα ότι εκπροσωπούν δύο μετόχους, Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη, καθώς ο τρίτος μέτοχος «βρίσκεται μακριά από την υπόθεση MEGA» (Ι. Σαββίδης). Πρόσθεσαν ότι δεν έχουν επικοινωνία με τις δανείστριες τράπεζες και έκαναν λόγο για «μια νέα αρχή»...

Υπάρχει βέβαια ζήτημα με τα λειτουργικά έξοδα καθώς οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε «αφαίμαξη» κάθε πόρου του καναλιού. Συνεπώς οι... ενδιαφερόμενοι (αιφνιδίως) μέτοχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη βασική χρηματοδότηση (δόση Digea, ΔΕΗ κ.ά.) για όσο λειτουργεί το κανάλι.

  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
ΕΣΗΕΑ: Ανήθικη ενέργεια από την ιδιοκτησία του MEGA
Τους μεγαλομετόχους και τη διοίκηση του MEGA (Τηλέτυπος) καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για «αντεργατική, ανήθικη και απαράδεκτη ενέργεια» να καταβάλει επιλεκτικά σε εργαζόμενους «διοικητικούς...
ΕΣΗΕΑ: Ανήθικη ενέργεια από την ιδιοκτησία του MEGA
MEDIA
Κι άλλοι από MEGA
Ακόμα ένα στέλεχος που προέρχεται από το MEGA προσγειώθηκε στο Φάληρο και τον ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τον Λοΐζο Ξενόπουλο που ανέλαβε τη διεύθυνση Προγράμματος του καναλιού του Φαλήρου. Στέλεχος με εμπειρία, ο...
Κι άλλοι από MEGA
MEDIA
Αναταραχή και στην «Πήγασος»
Στην πορεία του ΔΟΛ μπαίνει όπως φαίνεται και η «Πήγασος». Οι πιστώτριες τράπεζες απέστειλαν προειδοποιητική επιστολή με την οποία ενημερώνουν τον Φώτη Μπόμπολα ότι αν η «Πήγασος» δεν εκπληρώσει άμεσα τις...
Αναταραχή και στην «Πήγασος»
MEDIA
«Ολα ξεκόλλα» με απλήρωτους εργαζομένους
Ο Θέμος Αναστασιάδης διέκοψε πρόωρα την τηλεοπτική του εκπομπή με δικαιολογία προβλήματα στα μάτια του και ενώ οφείλει δεδουλευμένα έως και πάνω από 16 μήνες. Ο ΑΝΤ-1 αποπληρώνει την παραγωγή τής «Αρθρον»...
«Ολα ξεκόλλα» με απλήρωτους εργαζομένους
MEDIA
Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΔΟΛ
Με στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν θα επιτρέψουν να κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις του Σαββατοκύριακου («Τα Νέα» και «Το Βήμα») αποφάσισαν χθες να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έπειτα από τη νέα...
Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΔΟΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας