Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερχεται το barcode για τα έντυπα

Η υλοποίηση του έργου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018

Ερχεται το barcode για τα έντυπα

  • A-
  • A+

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωράει η διαδικασία για την εφαρμογή -επιτέλους!- του περιβόητου «γραμμωτού κώδικα» (barcode), με τον οποίο θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και αυτόματα οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός, ενώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, υπολογίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2018.

Πριν να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, για τη γνωστή ιστορία με το επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ, συνυπέγραψε με τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκο Παππά (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και Ευκλείδη Τσακαλώτο (Οικονομικών) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου του γραμμωτού κώδικα (barcode) στις έντυπες εκδόσεις περιοδικών, εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου Τύπου.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, με προϋπολογισμό 15,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ, αφού ουσιαστικά... στήνεται εξαρχής ένα εθνικό δίκτυο και μια βάση δεδομένων που θα καταγράφει καθημερινά, αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, ηλεκτρονικά τις πωλήσεις εφημερίδων, περιοδικών και άλλων έντυπων εκδόσεων σε κάθε σημείο πώλησης.

«Η καθιέρωση του barcode στον έντυπο Τύπο», δήλωσε ο Ν. Παππάς, «θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης και θα οδηγήσει στην πάταξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και φαινομένων φοροδιαφυγής. Τύπος με “καπέλα” δεν μπορεί να υπάρχει. Καθώς για εμάς δεν μπορεί να “καπελώνεται” ούτε η ισονομία ούτε η ελευθεροτυπία».

Από τον περασμένο Αύγουστο, που κατέρρευσε το πρακτορείο διανομής «Ευρώπη», αφήνοντας στη διανομή μόνο του το «Αργος», οι συναρμόδιοι υπουργοί Δ. Παπαδημητρίου (Οικονομίας και Ανάπτυξης) και Ν. Παππάς (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) έχουν ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει κατά πόσον ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση δραστηριοποίησης μονάχα μιας επιχείρησης.

Παράλληλα, ζητούσαν, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση καταδεικνύει μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού, να υποδείξει η Επιτροπή και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.

Μέχρι και τώρα, όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει απαντήσει κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πλέον... ύποπτο από κυβερνητικούς κύκλους.

Οι δύο υπουργοί σημείωναν τότε ότι η ελευθερία του Τύπου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διανομή του προϋποθέτει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκώς η δυνατότητα πρόσβασης όλων των εκδοτών σε σύστημα διανομής των εντύπων τους, στο οποίο δεν θα εφαρμόζονται άνισοι όροι, η δυνατότητα των εκδοτών να επιλέγουν ποιοτικές υπηρεσίες διανομής και η επί ίσοις όροις διανομή των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) προς το καταναλωτικό κοινό.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, τώρα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του νομοθετημένου μέτρου για τη μέτρηση των κυκλοφοριών των εντύπων, η διαδικασία διανομής, πώλησης και επιστροφής τους, όπως και το πλαίσιο ελέγχου και επιβολής των προστίμων.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στον τρόπο συγκέντρωσης και δημοσιοποίησης των στοιχείων κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, το μοναδικό πλέον πρακτορείο διανομής «Αργος» δημοσιοποιεί... εκτιμήσεις και όχι πραγματικές κυκλοφορίες για τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά... προβλήματα.

Το «Αργος», βέβαια, εδώ και καιρό επιχειρεί να αλλάξει τη διαδικασία, έχοντας αναθέσει στην Grant Thornton όχι μόνο την αναμόρφωση των λογιστικών του, αλλά και την πιστοποίηση της κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών.

Παράλληλα, προσπαθεί στο μεσοδιάστημα να εφαρμόσει πιλοτικά ένα σύστημα barcode για τις κυκλοφορίες, σε λίγα όμως σημεία.

MEDIA
Για ψηφιακά έργα και ανάπτυξη συζήτησαν με Γκουρία, Παππάς-Χαρίτσης
Να έχει συμβουλευτικό ρόλο ο ΟΟΣΑ τόσο στη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο και στην Εθνική ψηφιακή στρατηγική της χώρας συμφώνησαν με τον...
Για ψηφιακά έργα και ανάπτυξη συζήτησαν με Γκουρία, Παππάς-Χαρίτσης
MEDIA
Τεχνολογική αναβάθμιση και μείωση δαπανών
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και...
Τεχνολογική αναβάθμιση και μείωση δαπανών
MEDIA
Κρίση στον Τύπο, μέτρα στήριξης και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης
Διημερίδα με θέμα «Η στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, αύριο (25/1) και μεθαύριο (26/1) στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης...
Κρίση στον Τύπο, μέτρα στήριξης και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης
MEDIA
Το θέμα της διανομής Τύπου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κατά πόσον ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση δραστηριοποίησης μονάχα μίας επιχείρησης με το αντικείμενο αυτό, ρωτούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού...
Το θέμα της διανομής Τύπου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
MEDIA
Το Athens Games Festival… επιστρέφει
Το δεύτερο Athens Games Festival (AGF ’18) πραγματοποιηθεί το διήμερο 20-21 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo, στο Μαρούσι. Η επιτυχής διοργάνωση του AGF 2017 έθεσε τις βάσεις και φέτος οι στόχοι αναβαθμίζονται...
Το Athens Games Festival… επιστρέφει
MEDIA
164.000 νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια
Πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θα αποκτήσουν πλέον και οι 411.000 πολίτες που λόγω της γεωγραφικής θέσης των περιοχών τους δεν είχαν μέχρι τώρα. Το σχετικό νομοσχέδιο...
164.000 νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας