Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΕΣΗΕΑ... νήχει σε «περίεργα» νερά

Δεξιά: Ο εισηγητής του σεμιναρίου, συγγραφέας και δημοσιο­γράφος Κώστας Δούκας Η ελληνική γλώσσα έχει «μαθηματική δομή», είναι «σωστική» και «πληροφορική», ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως μάθαμε, είναι «απλά σκευάσματα»

Η ΕΣΗΕΑ... νήχει σε «περίεργα» νερά

  • A-
  • A+

Το ξέρατε ότι η Ιαπωνία, που προφέρεται Νιχόν στα ιαπωνικά, προέρχεται από το ομηρικό ρήμα νήχω, που σημαίνει κολυμπώ, από το οποίο προέρχεται και η λέξη νήσος; Φυσικά, η Ιαπωνία-Νιχόν είναι νήσος. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Αυτό μάθαμε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό σεμινάριο με θέμα «Η γέννηση, η διαδρομή και οι μεταλλάξεις της ελληνικής γλώσσας», που διοργανώνει το σωματείο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ.

Ενα σωματείο που δεν έχει καταφέρει να πάρει πίσω σχεδόν καμία από τις εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, ούτε να παλέψει για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας ούτε καν να περιφρουρήσει τις ίδιες της τις απεργίες, μπορεί έστω να διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια.

Κάτι είναι κι αυτό. Αφού, όμως, μπαίνουν στον κόπο και τα διοργανώνουν, ας κάνουν και έναν κόπο παραπάνω, ώστε να μη διδάσκονται ως αλήθειες διάφορες εικασίες, που θα έκαναν αρκετούς φιλόλογους, γλωσσολόγους, επιμελητές, ανθρώπους των γραμμάτων -και όχι μόνο- να βγουν από τα ρούχα τους.

Εισηγητής του πρώτου σκέλους του σεμιναρίου, που ολοκληρώνεται σε 7 εβδομαδιαίες διαλέξεις, είναι ο 80χρονος συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Δούκας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, στα βιβλία του «καταδεικνύει ότι η σύγχρονη καθομιλουμένη των Ελλήνων χρησιμοποιεί και εκφέρει με τον ίδιο τρόπο άνω του 80% των ομηρικών λέξεων αυτούσιων για να εκφρασθεί» και «επιβεβαιώνεται ότι οι πανάρχαιοι Ελληνες μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους».

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος, που έχει ίσως το πιο δημοφιλές ιστολόγιο για την ελληνική γλώσσα (sarantakos.wordpress.com), άσκησε έντονη πολεμική στην επιλογή της ΕΣΗΕΑ, κάνοντας λόγο για «σεμινάρια σκοταδισμού και αγυρτείας».

Στην ανάρτησή του για το περιεχόμενο των σεμιναρίων, ο Νίκος Σαραντάκος ανασκευάζει ισχυρισμούς, όπως ότι «ο δίσκος της Φαιστού είναι προπομπός της σύγχρονης τυπογραφίας», λέγοντας «η άποψη αυτή περισσότερη σχέση έχει με την αγυρτεία παρά με την επιστήμη, για την οποία ο Δίσκος της Φαιστού δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί».

Τα σεμινάρια αυτά, καταλήγει, «θα είναι “όνειδος για το σωματείο”, καθώς θα ακουστούν αντι-επιστημονικές και εθνικιστικές απόψεις χωρίς αντίλογο, «σαν να διοργάνωνε π.χ. ο Ιατρικός Σύλλογος σεμινάριο με θέμα “Η συμβολή της φραπελιάς στη θεραπεία του καρκίνου”».

Ηταν όντως έτσι; Η αλήθεια είναι ότι, με ένα πρόχειρο «γκουγκλάρισμα» για το ποιος είναι ο Κώστας Δούκας, χτυπάνε διάφορα προειδοποιητικά καμπανάκια: Τα περισσότερα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε εκδοτικούς οίκους που κινούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς (Πελασγός, Ελεύθερη Σκέψις, εκδόσεις Γεωργιάδη), αρκετά τα προλογίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ το βιογραφικό του είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα.

Πηγαίνοντας στο σεμινάριο, αντίκρισα την κεντρική αίθουσα των εκδηλώσεων κατάμεστη από δημοσιογράφους όλων των ηλικιών, με αρκετούς να κρατάνε ευλαβικά σημειώσεις.

Ο σεβάσμιος ασπρομάλλης κύριος με το ροζ πουκάμισο και την πράσινη γραβάτα αγόρευε όρθιος στο κουβούκλιο του ομιλητή, καθώς πρόβαλλε διαφάνειες από χειρόγραφες σημειώσεις: «Οι αρετές του ελληνικού λόγου κατά τον Διογένη και τον Χρύσιππο είναι: Οχι βαρβαρισμοί, καθαρά ελληνικά, γλώσσα άψογη γραμματικώς και απαλλαγμένη χυδαιολογίας».

Η τελευταία διαφάνεια υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική γλώσσα έχει μαθηματική δομή, γιατί οι ελληνικές λέξεις επιτρέπουν την αρμονική και νοηματική απεικόνισή τους και είναι μη οριακή: δέχεται ακόμα και την ηλεκτρονική γλώσσα της προηγμένης τεχνολογίας».

Χωρίς να ξέρω γλωσσολογία, αναρωτιέμαι γιατί όλες οι άλλες γλώσσες που δέχεται ο υπολογιστής να μην έχουν και αυτές ηλεκτρονική ή μαθηματική δομή ή ό,τι άλλο.

Μόνο στα εργαλεία του προγράμματος Word μέτρησα πάνω από 180 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ τους δεκάδες παραλλαγές της Αγγλικής, της Γαλλικής, των Ισπανικών, τρία τουλάχιστον είδη σερβικής και σλαβομακεδονικά.

Ομως, μόνο η Ελληνική, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ξέρει τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί.

Στη διάλεξη, που κράτησε μιάμιση ώρα, μάθαμε την ετυμολογία δεκάδων λέξεων, που σύμφωνα με τον ομιλητή προέρχονται από τα ομηρικά έπη και τους αρχαίους Ελληνες.

Τον ήχο κρακ, για παράδειγμα, τον μετέτρεψαν οι αρχαίοι σε «καρ» και από εκεί βγαίνουν μεταξύ άλλων το κράτος, η κάρα (το παράδειγμα που ανέφερε είναι: «Πήγαμε να προσκυνήσουμε την κάρα του Αγίου Παϊσίου»), η κραυγή, ο καρκίνος, το καρπούζι, ο καραφλός και το κράκερ.

Τελευταία λέξη που μάθαμε είναι η δημοκρατία, «μια λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα ιδίως οι κυβερνώντες, ακόμα και ο Κίμων Γιουνγκ (μάλλον εννοούσε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν), η οποία δεν σημαίνει η εξουσία του δήμου, δηλαδή του λαού, αλλά προέρχεται από τα ομηρικά έπη και είναι "η επικράτηση σε ένα τμήμα χώρας που κατελήφθη από τους νικητές"» και ότι η δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή ήταν στην πραγματικότητα «ενός ανδρός αρχή, του Περικλή, άντε και του Θεμιστοκλή».

Στο επόμενο μάθημα θα μάθουμε για την «εξακτίνωση του Μεσογειακού Πελασγικού Αιγαιοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος στην οικουμένη». Βοήθειά μας.

MEDIA
H efsyn.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας για τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
H efsyn.gr δεν μεταδίδει ειδήσεις από τις 11:00 έως τις 16:00 λόγω της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή στη γενική συνέλευση της...
H efsyn.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας για τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Στάση εργασίας για τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε για αύριο στάση εργασίας.
Στάση εργασίας για τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
MEDIA
«Έφυγε» η δημοσιογράφος Μένυα Παπαδοπούλου
Η πρώτη γυναίκα στην Ελληνική Τηλεόραση που ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδήσεων, Μένυα Παπαδοπούλου, πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Τα θερμά συλλυπητήρια...
«Έφυγε» η δημοσιογράφος Μένυα Παπαδοπούλου
MEDIA
Στο πειθαρχικό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τα «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας»
Αποστάσεις πήρε η ΕΡΤ από την αναφορά δημοσιογράφου σε «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας» κατά τη διάρκεια ανταπόκρισης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 στις 23 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ.
Στο πειθαρχικό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τα «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας»
MEDIA
«Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Συγκελάκης
Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Αντώνης Συγκελάκης, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών. Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ενώ υπέστη διώξεις λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του....
«Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Συγκελάκης
MEDIA
Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την Ξένια Σταυροπούλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον αδόκητο θάνατο της συναδέλφου Πολυξένης (Ξένιας) Σταυροπούλου, η οποία έφυγε από κοντά μας μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία...
Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την Ξένια Σταυροπούλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας