Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα μέτρα στήριξης, το συνεταιριστικό μοντέλο, το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διημερίδα που διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ιδρυμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Τα μέτρα στήριξης, το συνεταιριστικό μοντέλο, το μέλλον της δημοσιογραφίας

  • A-
  • A+

Με κοινά αποδεκτό συμπέρασμα ότι ο Τύπος και στην Ελλάδα χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία, αλλά με απόλυτη διαφάνεια ώστε να μη δημιουργούνται αλληλεξαρτήσεις, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και με προτάσεις για την ενίσχυσή του, για το μέλλον της δημοσιογραφίας, αλλά και για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ιδρυμα.

Οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη να προσαρμοστεί στα νέα ψηφιακά δεδομένα ο ελληνικός Τύπος, αλλά και ευρύτερα η δημοσιογραφία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εστίασαν και στη μεγάλη «πληγή», τη λογοκλοπή, που στην ψηφιακή εποχή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σκιαγράφησαν το εξαιρετικά προβληματικό περιβάλλον στα ΜΜΕ της χώρας μας που με την κρίση οδήγησε και εξακολουθεί να οδηγεί πολλά εξ αυτών στην κατάρρευση. Αρκετοί από τους εισηγητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη η δημοσιογραφία στην Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να στραφούμε και πάλι στην ερευνητική δημοσιογραφία και σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι κανόνες δεοντολογίας από όλους.

Τη δεύτερη μέρα, στην πρώτη ενότητα με θέμα «Αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών», με συντονίστρια τη Φανή Πετραλιά, ο Τζάστιν Σλόσμπεργκ, καθηγητής ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας στο Birkbeck του Λονδίνου, τόνισε ότι με συρρικνωμένους προϋπολογισμούς δημοσιογραφία δεν μπορεί να γίνει.

Οπως είναι αδύνατον να υπάρξουν δημοσιογράφοι χωρίς έρευνα και ρίσκο. Σημείωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη μια κρατική ενίσχυση για τον Τύπο και στη χώρα μας, αλλά επέμεινε στην ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για να αποφευχθούν παρεμβάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΒΑΣ

Με τη σειρά του ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της «Εφ.Συν.», ανέλυσε το μοντέλο της ανεξάρτητης συνεταιριστικής εφημερίδας μας, τονίζοντας ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις, ούτε κομματικές ούτε επιχειρηματικές, καθώς όλα ορίζονται από τον βασικό μέτοχο που είναι ο συνεταιρισμός, στον οποίο μετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Σημείωσε ότι όλα τα όργανα της εφημερίδας εκλέγονται, ανέλυσε θεματικές στις οποίες εστιάζουμε, ενώ τόνισε τα προβλήματα καταγραφής της κυκλοφορίας των εφημερίδων, σημειώνοντας ότι μοναδική λύση είναι η εφαρμογή του λεγόμενου γραμμωτού κώδικα (barcode), που πρέπει το συντομότερο να λειτουργήσει, καθώς το θέμα αφορά όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τη διαφήμιση που απορροφά ένα μέσο αφού αυτό είναι το «νόμισμα» που αποδέχονται οι διαφημιστές.

Επισήμανε ότι η «Εφ.Συν.» έχει καταφέρει να εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις, δεν χρωστάει στο Δημόσιο ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει δανεισμό και πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους της. «Περιμένουμε άμεσα τα μέτρα από την κυβέρνηση -κατέληξε- για όλο τον Τύπο, με διαφανή κριτήρια, διότι αυτό είναι όφελος για τη δημοκρατία...».

Στην «Εφ.Συν.» αναφέρθηκαν τόσο η Ελένη Βουλτσίδου (δημοσιογράφος στο «Βήμα»), που τόνισε ότι τα συνεταιριστικά φύλλα «έχουν πλεονεκτήματα, καθώς αίρονται ζητήματα εξαρτήσεων και ταυτίσεων», όσο και ο Κώστας Ντελέζος (δημοσιογράφος στα «Νέα» και μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ), ο οποίος επισήμανε: «Το παράδειγμα της «Εφ.Συν.» είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς σήμερα...». Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μέτρα στήριξης που έχουν πάρει άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία), με μειώσεις ΦΠΑ, επιδότηση διανομής, ταχυδρομικές ατέλειες, ενισχύσεις στο χαρτί, προώθηση σε σχολεία και πανεπιστήμια με προπληρωμένες συνδρομές, δημιουργία Ταμείου Ενίσχυσης εφημερίδων κ.ά.

Τη δημιουργία του Ταμείου Στήριξης του Τύπου είχε προαναγγείλει την πρώτη μέρα ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, βρίσκοντας μάλιστα σύμφωνους σχεδόν όλους τους εκπροσώπους κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), οι οποίοι έκαναν και παρόμοιες προτάσεις για μείωση ΦΠΑ, φορολογικές και ασφαλιστικές εκπτώσεις κ.ά. Και καθώς πολιτικοί από σχεδόν όλους τους χώρους αντιλαμβάνονται το μεγάλο πρόβλημα στον Τύπο, πρέπει οι ενέργειες να είναι άμεσες και με ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι ενισχύσεις αυτές να πηγαίνουν στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τους δημοσιογράφους και όχι στις τσέπες ορισμένων.

Ο Δημήτρης Στούμπος, δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής», σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δείξει ότι θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον κλάδο, προσθέτοντας ότι για την αναξιοπιστία των Μέσων ευθύνονται και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Ακολούθησε ενότητα με θέμα «Ενίσχυση του Τύπου με δημόσιους πόρους, έμμεση και άμεση...», με συντονιστή τον Βασίλη Βασιλικό.

Σε αυτήν ο Πάνος Αμυράς (διευθυντής «Ελεύθερου Τύπου») εστίασε στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, ενώ ο Λευτέρης Σκιαδάς (διευθυντής «Εστίας») έκανε λόγο για ανάγκη δεκαετούς πλάνου στήριξης του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, σημείωσε ο Νίκος Λέανδρος (αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου), ενώ ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος στην «Καθημερινή») χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα με τη λογοκλοπή και τα πνευματικά δικαιώματα και ανησυχητικό ότι ιστορικές εφημερίδες περνούν σε επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την ενημέρωση. Ακολούθησε πάνελ με συντονίστρια τη Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ) και θέμα «Το μέλλον της δημοσιογραφίας».

Ο εισηγητής Τζιμ Μπουμέλα (επίτιμος ταμίας και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων) έκανε λόγο για υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια λίγων και υποβάθμιση της δουλειάς των δημοσιογράφων. Τοποθετήσεις έκαναν οι Γιώργος Φράγκος (πρόεδρος Ενωσης Συντακτών Κύπρου), Θέμης Μπερεδήμας (πρόεδρος ΕΣΠΗΤ), Τάσος Φωκιανίδης (μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ) κ.ά. Η διημερίδα έκλεισε με τον Σταύρο Καπάκο (γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ), που τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά της είδησης για να ξαναγίνουμε αξιόπιστοι κι έκανε λόγο για ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου στα ΜΜΕ με στόχο την αξιοπιστία, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία στην ενημέρωση.

Αύριο στην «Εφ.Συν.» για τα μέτρα στήριξης στον Τύπο, τα εναλλακτικά συνεταιριστικά ΜΜΕ, τα fake news κ.ά. μιλούν οι: Τζιμ Μπουμέλα (επίτιμος ταμίας και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Δημοσιογράφων), Ραφαέλ Λαρούσο (γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου FNSI) και Πατρίκ Καμενκά (εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργανισμού SNJ CGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων).

MEDIA
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
​Το 2018 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τα ΜΜΕ. Σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Το 2019 ανατέλλει αλλά, δυστυχώς, παραμένουμε απαισιόδοξοι. Είναι η εποχή που η δημοσιογραφία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες...
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
MEDIA
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ
Τους απεργοσπάστες της κινητοποίησης στα μέσα Ενημέρωσης στέλνει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Όπως ξεκαθαρίζει, έχει ήδη αποστείλει στο ΠΠΣ «τον κατάλογο με τα...
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
Η ομόφωνη αποδοχή, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου ίσως ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο χθεσινό άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η...
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
MEDIA
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
Τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου με επαρκή χρηματοδότηση, προανήγγειλε ο υπουργός Ν. Παππάς, στο άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, με θέμα «Η στήριξη...
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
Απεργία στον «Πήγασο», δεν κυκλοφορούν οι εφημερίδες του
Άρχισαν τα όργανα στην «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα. Πρώτα ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι δεν υπάρχει καταγγελία των δανείων της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες και μετά ενημέρωσε τους...
Απεργία στον «Πήγασο», δεν κυκλοφορούν οι εφημερίδες του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας