• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.6°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%

Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» για την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ

 • A-
 • A+

Εξώδικο έστειλε στην εφημερίδα μας ο χειρουργός θώρακος του 401 ΓΣΝΑ Χριστόφορος Κωτούλας, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων μας για όσα συμβαίνουν στη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική του εν λόγω νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει, «είμαι συνταγματάρχης υγειονομικού με την ειδικότητα του χειρουργού θώρακος και υπηρετώ ως αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ. Περαιτέρω, είμαι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων. Λόγω της ιδιότητάς μου αυτής, έλαβα γνώση του από 12 Νοεμβρίου 2017 μηνύματος που απέστειλε ο κ. Δημήτριος Τερζής στην ως άνω εταιρεία και στο οποίο διαλαμβάνεται ρητά ότι ο Χ.Κ. που αναφέρεται σε σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας σχετικά με την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ, είμαι εγώ. Αλλωστε δεν υπηρετεί στην εν λόγω κλινική άλλος καρδιοχειρουργός με τα αρχικά Χ.Κ.»

Βέβαια, δύο-τρεις σελίδες μετά, αναφέρει ότι έμαθε πως τα ρεπορτάζ μας αναφέρονται και στον ίδιο σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα:

«Παρ’ ότι όπως αναφέρεται στο από 20-22 Οκτωβρίου δημοσίευμα, κατόπιν επικοινωνίας της εφημερίδας με εμένα, δήλωσα ότι θα μιλήσω όταν γίνει διερεύνηση όσων θέσατε υπ’ όψιν μου, εντούτοις αναγκάζομαι να σας αποστείλω την παρούσα, καθώς υφίσταται στοχευμένη κατ’ εξακολούθηση συκοφαντική δυσφήμησή μου».

Επιπλέον, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. «Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική συγκροτήθηκε σύννομα με υπουργική απόφαση κατόπιν σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ)... Η δυναμική της Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής είναι αυξανόμενη, καθώς το 2017 ο αριθμός των διενεργηθεισών επεμβάσεων ξεπέρασε αυτόν τον προηγούμενου έτους κατά 50%. Οι επεμβάσεις για το 2017 μόνο υπερέβησαν τις 150 και δεν είναι σύνολο 150 στα 4,5 χρόνια λειτουργίας.

2. Σχετικά με τις επεμβάσεις TAVI, αυτές διενεργούνταν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά, ήδη πριν από το έτος 2015, οπότε εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2542/25.11.2015) που καθόριζε τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων τοποθέτησης των βαλβίδων, εντούτοις η εφημερίδα σας διαδίδει ισχυρισμούς περί δήθεν «παρανομίας» του 401 ΓΣΝΑ και δικής μου, χωρίς να επεξηγεί το λόγο για τον οποίο παραλείπει να αναφερθεί και στα λοιπά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία όπου διενεργούνταν οι εν λόγω επεμβάσεις... Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επεμβάσεις TAVI στο 401 ΓΣΝΑ εξαρχής διενεργούνταν υπό καθ’ όλα νόμιμο καθεστώς.

3. Είναι ψευδές το γεγονός ότι υπήρξε πλαστογραφία εγγράφου σε επέμβαση TAVI. Τούτο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ούτε αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η ύπαρξη τέτοιου εγγράφου, στο οποίο να υφίσταται αλλοίωση ή νόθευση του περιεχομένου του ή να φέρει πλαστογραφημένη υπογραφή προσώπου... Σε κάθε περίπτωση στο τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας όπου κατά την περίοδο εκείνη διενεργούνταν οι επεμβάσεις TAVI, αρμόδιος για την υπογραφή του προγράμματος ήταν ο επεμβατικός ακτινολόγος που προΐστατο αυτού ως τμηματάρχης και όχι ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα.

4. Στην αποσπασματική δε και αόριστη παράθεση ιατρικών περιστατικών από την εφημερίδα σας δεν θα απαντήσω επί του παρόντος, καθώς αφενός μεν υφίσταται το ιατρικό απόρρητο, αφετέρου δε, διότι θεωρώ ότι αναφερθήκατε σε αυτά έχοντας εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση».

Τέλος τονίζει πως «όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις στις οποίες προέβην κατά το χρονικό διάστημα της υπηρεσίας μου στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική αλλά και σε όλη τη σταδιοδρομία μου, τονίζω ότι όλες έχουν λάβει χώρα σύμφωνα με τους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας... ενώ ουδέποτε αμφισβητήθηκαν τα ανωτέρω, με μοναδική εξαίρεση τους ψευδείς, ανυπόστατους και μη τεκμηριωμένους -βάσει συγκεκριμένων πραγματικών γεγονότων- ισχυρισμούς που διαλαμβάνονται στα προεκτεθέντα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας».

Η απάντηση του συντάκτη

Η σε εξέλιξη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» για τη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ βασίστηκε και βασίζεται πάνω σε επίσημες καταγγελίες προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και προς την αστική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει επίσημα έγγραφα από το νοσοκομείο για τα οποία μάλιστα έχει γίνει σχετική ΕΔΕ, στην οποία έχει καταθέσει και ο συντάκτης των ρεπορτάζ. Συνεπώς, δεν αμφισβητείται η γνησιότητά τους.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Κωτούλα πως η στρατιωτική Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ενώ έχει κατατεθεί και σχετική μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως σχετική θέση για το θέμα έχει πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφέροντας: «Επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων αντιμετωπίζονται μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και όπου προκύπτουν θέματα που χρήζουν δικαστικής διερεύνησης και αντιμετώπισης, επιλαμβάνονται κατά περίπτωση τα αρμόδια όργανα είτε των στρατιωτικών δικαστηρίων είτε των λοιπών τακτικών δικαστηρίων. Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα της ‘‘Εφημερίδας των Συντακτών’’».

Η «Εφ.Συν.» ερευνά και δημοσιεύει οτιδήποτε έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Δημήτρης Τερζής

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Με σημαία την έρευνα
Εφτά χρόνια κυνηγώντας θέματα που μας πείσμωσαν, που μας θύμωσαν, που μας συνεπήραν, που μας συγκίνησαν, που τ’ αγαπήσαμε. Η επιλογή που κάνουμε σε αυτό το αφιέρωμα είναι μόνο ενδεικτική: μερικοί κομβικοί...
Με σημαία την έρευνα
MEDIA
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής/ Διεθνής έρευνα - Η μυστική ανάθεση της Ε.Ε. στο προσφυγικό/ Γερμανία, σκάνδαλο Wirecard ή πώς να φουσκώσετε τον ισολογισμό σας με 2 δισ./
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής
MEDIA
Νοσηλευτές του ΕΣΥ: Θα πολεμήσουμε αλλά να μη μας κοροϊδεύουν
Νοσηλευτές του ΕΣΥ: Θα πολεμήσουμε αλλά να μη μας κοροϊδεύουν/ Αδωνις Γεωργιάδης: Υπουργός ή πωλητής;/ Απαράδεκτο έγγραφο ΕΟΔΥ προς το Νοσοκομείο Σύρου/Παγώνουν για τρεις μήνες τα ρυθμισμένα δάνεια του νόμου...
Νοσηλευτές του ΕΣΥ: Θα πολεμήσουμε αλλά να μη μας κοροϊδεύουν
MEDIA
Τεστ για τον κορονοϊό: Και όμως οι ιατρικές σχολές μπορούν γρήγορα και φτηνά
Χαμένος χρόνος και επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης για τα διαγνωστικά τεστ / Οι τελικές ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ / Σε δραματική κατάσταση το νοσοκομείο της Καστοριάς /...
Τεστ για τον κορονοϊό: Και όμως οι ιατρικές σχολές μπορούν γρήγορα και φτηνά
MEDIA
Από τον κομματικό σωλήνα, στο τιμόνι των νοσοκομείων
Διοικητές από το καλάθι των... αρίστων/ Η Ελλάδα κόπηκε στα δύο από την κακοκαιρία/ Coca Cola: Απαγορεύεται η πολιτική δράση χωρίς την έγκριση της εταιρείας/ Νέο «τείχος του Βερολίνου» για τους πρόσφυγες/ Η...
Από τον κομματικό σωλήνα, στο τιμόνι των νοσοκομείων
MEDIA
Λάθος πόρτα...
Η δημοσίευση από την «Εφ.Συν.» του επίσημου πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα τεκταινόμενα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προκάλεσε αντιδράσεις από τον ευρύτερο χώρο του κινηματογράφου...
Λάθος πόρτα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας