Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίση στον Τύπο, μέτρα στήριξης και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

Διημερίδα από την ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα

Κρίση στον Τύπο, μέτρα στήριξης και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

  • A-
  • A+

Διημερίδα με θέμα «Η στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, αύριο (25/1) και μεθαύριο (26/1) στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης «Γεώργιος Καράντζας» (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, ώρα έναρξης 11.00).

Σε αυτήν, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν και θα αναλύσουν τα μέτρα στήριξης των εφημερίδων και περιοδικών, που έχουν ληφθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν συμβάλει στην κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο.

Τη διημερίδα θα ανοίξουν αύριο (25/1) οι Νίκος Παππάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), εκπρόσωποι Τύπου κομμάτων και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου (μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ).

Στην πρώτη ενότητα (13.00) με θέμα την «Κρίση του Τύπου στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο των ΜΜΕ σε κρίση: Προβλήματα και λύσεις» την εισήγηση θα κάνει ο Raffaele Lorruso (γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας FNSI) ενώ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα θα τοποθετηθούν οι: Αντώνης Καρακούσης (διευθυντής εφημερίδας «Το Βήμα»), Μιχάλης Ψύλλος (πρόεδρος και γενικός διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ), Βασίλης Βασιλόπουλος (δημοσιογράφος πρώην διευθυντής περιεχομένου Νέων Μέσων της ΕΡΤ - συντάκτης του Κώδικα δεοντολογίας της ΕΝΕΔ), Αλκιβιάδης Ψάρρας (δικηγόρος Δ.Ν.), Φάνης Ζώης (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ εφημερίδας «Ναυτεμπορική»).

Στη δεύτερη ενότητα (15.00) με θέμα «Πώς απειλεί η οικονομική κρίση την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης; Οι κίνδυνοι και ιδέες για την αντιμετώπισή τους» την εισήγηση θα κάνει ο Patrick Kamenka (εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) ενώ θα μιλήσουν οι: Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής εφημερίδας «Η Καθημερινή»),  Γιώργος Πλειός (καθηγητής, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΣΡ), Αντώνης Πανούτσος (δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Κυριάκος Θεοδωρακάκος (δημοσιογράφος ΑΠΕ, πολιτικός επιστήμονας, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ) και Λευτέρης Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας, αρθρογράφος).

Μεθαύριο (26/1) στην τρίτη ενότητα (10.00) με θέμα την «Αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών» και εισηγητή τον Justin Schlosberg (διδάσκει ΜΜΕ και δημοσιογραφία στο κολέγιο Birbeck του Λονδίνου) τη συζήτηση θα συντονίσει η Φανή Πετραλιά και θα μιλήσουν οι: Νικόλας Βουλέλης (διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών»), Κωστής Νικολακάκος (διευθυντής εφημερίδας «Η Αυγή»), Ελένη Βουλτσίδου (δημοσιογράφος στο «Βήμα») και Κώστας Ντελέζος (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ της εφημερίδας «Τα Νέα», μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ).

Την επόμενη ενότητα (11.30) θα συντονίσει ο Βασίλης Βασιλικός με θέμα «Ενίσχυση του Τύπου με δημόσιους πόρους, έμμεση και άμεση. Η εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων οικονομικής ενίσχυσης εφημερίδων και περιοδικών στις ευρωπαϊκές χώρες. Ηθικά προβλήματα και πρακτικά αποτελέσματα». Εισηγητής είναι ο Mart Ots (καθηγητής του σουηδικού Πανεπιστημίου Jonkoping) και ομιλητές οι: Πάνος Αμυράς (διευθυντής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Λευτέρης Σκιαδάς (διευθυντής εφημερίδας «Εστία»), Νίκος Λέανδρος (αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Βασίλης Σκουρής (διευθυντής σύνταξης εφημερίδας «Real News») και Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος στην «Καθημερινή»).

Η διημερίδα θα κλείσει με συζήτηση για «Το μέλλον της δημοσιογραφίας» (13.20), συντονίστρια τη Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), εισηγητή τον Jim Boumelha (επίτιμος ταμίας και πρώην πρόεδρος ΔΟΔ) και ομιλητές τους: Μπάμπη Κούτρα (διευθυντής εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα»), Θέμη Μπερεδήμα (πρόεδρος ΕΣΠΗΤ), Γιώργο Φράγκου (πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου), Νικόλαο Καρρά (πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ), Δημήτρη Χορταριά (πρόεδρος ΕΣΗΕΣΘΕ) και Σταύρο Καπάκο (γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ).

MEDIA
«Θαλασσοταραχή» με το νέο οργανόγραμμα στην ΕΡΤ
Σε συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και την ίδια ώρα έδωσε περιθώριο έως το τέλος του μήνα για να κατατεθούν άλλες προτάσεις. Αλλά όπως...
«Θαλασσοταραχή» με το νέο οργανόγραμμα στην ΕΡΤ
MEDIA
Ερχεται το barcode για τα έντυπα
Διαφάνεια στις πωλήσεις εφημερίδων. Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του «γραμμωτού κώδικα» για τη μέτρηση των κυκλοφοριών των εντύπων, η διαδικασία διανομής, πώλησης και...
Ερχεται το barcode για τα έντυπα
MEDIA
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
Η ομόφωνη αποδοχή, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου ίσως ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο χθεσινό άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η...
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
MEDIA
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
Τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου με επαρκή χρηματοδότηση, προανήγγειλε ο υπουργός Ν. Παππάς, στο άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, με θέμα «Η στήριξη...
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
MEDIA
Απεργία στα ΜΜΕ στις 27 Νοεμβρίου
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής...
Απεργία στα ΜΜΕ στις 27 Νοεμβρίου
MEDIA
Το Athens Games Festival… επιστρέφει
Το δεύτερο Athens Games Festival (AGF ’18) πραγματοποιηθεί το διήμερο 20-21 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo, στο Μαρούσι. Η επιτυχής διοργάνωση του AGF 2017 έθεσε τις βάσεις και φέτος οι στόχοι αναβαθμίζονται...
Το Athens Games Festival… επιστρέφει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας