• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  0 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.4°C / 1.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.8°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 7.2°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.5°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 2.0°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  47%

Με αφορμή την απόφαση του SEDDIF, με την οποία διευθετούνται θέματα συχνοτήτων μεταξύ Ελλάδας και όμορων χωρών, ζητούν ουσιαστικά να ξεκινήσουν όλα... από την αρχή

Οι καναλάρχες... ξαναχτύπησαν

 • A-
 • A+

Nέα «πυρά» εξαπέλυσαν οι καναλάρχες εναντίον της αδειοδότησης, ζητώντας ουσιαστικά να ξεκινήσουν όλα… από την αρχή. Κι αυτό την ώρα που το ΕΣΡ καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας σε ενημερωτική συνάντηση στις 18/12, ενώ ανάρτησε και κωδικοποιημένο κατάλογο δικαιολογητικών που απαιτούνται.

«Για μία ακόμη φορά οι γνωστοί "ολιγάρχες" της τηλεόρασης προβάλλουν τα "σοβαρά" επιχειρήματά τους με στόχο την αναβολή της διαδικασίας αδειοδότησης και την αποφυγή πληρωμής» ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου.

Με αφορμή την απόφαση του SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum) με την οποία διευθετούνται θέματα συχνοτήτων μεταξύ Ελλάδας και όμορων χωρών, οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι θέλουν να συνεισφέρουν «δημιουργικά στην αδειοδότηση» αλλά ζητούν απ' όλους «να τοποθετηθούν με υπεύθυνο τρόπο ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη, θωρακισμένη, σύμφωνη με το Σύνταγμα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά να μην έχει οπτική παρελθόντος αλλά προοπτική μέλλοντος».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας που «υποχρεώνει αρκετούς να αναθεωρήσουν πλήρως (ενδεχομένως και να ανατρέψουν) τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών».

Σημειώνουν ότι παρ' ότι αγνοήθηκαν από «αρμόδιους και αναρμόδιους» απόψεις επιστημόνων, φορέων και θεσμικών εκπροσώπων αρχών, ο SEDDIF κατοχύρωσε για την Ελλάδα τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητά του «θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. (Συγκεκριμένα όπως είχε επιστημονικά τεκμηριωθεί η χωρητικότητα του φάσματος θα είναι 18 σταθμοί HD και με συμπίεση HEVC ο αριθμός διπλασιάζεται). Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει και την υπόδειξη του επιτρόπου Ετινγκερ ότι δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίηση φάσματος και καλεί σε συζήτηση ώστε να απαντηθεί σειρά ερωτημάτων. Αφού όλοι γνώριζαν, γιατί δεν ανέμεναν την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης και με ποιο κριτήριο ορίστηκε ο αριθμός και το τίμημα των αδειών; «Ακόμη και αν η επιλογή έπρεπε να έχει μόνο οικονομικά κριτήρια, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί μία μελέτη από ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο, όπως είχαμε προτείνει επανειλημμένα και απορρίφθηκε παντελώς;».

Πώς θα αντιμετωπιστεί το επιπλέον φάσμα που θα υπάρχει σε τρία χρόνια με βάση τις «Κοινοτικές αποφάσεις περί μετάβασης και με το γεγονός ότι δεν μπορεί τμήμα του φάσματος να μένει αναξιοποίητο;». Στη συζήτηση καταλήγουν «καλό θα ήταν να τεθεί και το ζήτημα με βάση ποιον χάρτη συχνοτήτων διεξάγεται ο διαγωνισμός».

Προς αποφυγή «παρεξηγήσεων και παρερμηνειών», απαντά ο Λ. Κρέτσος, στο SEDDIF καθορίστηκε ποιες συχνότητες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την απόδοση του δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος. Θα υπάρξει λοιπόν και δεύτερος γύρος συνεννόησης συνεπώς «το επιχείρημα περί αναμονής για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι αστείο.

Μήπως η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ήθελε να περιμένουμε και το WRC-2023 για να δούμε αν τελικά θα υπάρξει και τρίτο Ψηφιακό Μέρισμα στη βάση της απόφασης του WRC-2015;».

Σημειώνει ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία άλλο τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των τηλεθεατών για την ποιότητα μετάδοσης και την υποστήριξη νέων υπηρεσιών από την κινητή τηλεφωνία οπότε το φάσμα μειώνεται και καταλήγει με ένα ρητορικό όπως σημειώνει ερώτημα: γιατί όταν τους δίνονταν χωρίς τίμημα «άδεια μετάδοσης για τα 8 κανάλια σε τυπική ευκρίνεια δεν ζητούσαν να σπάσουν το ολιγοπώλιό τους και δεν διαμαρτύρονταν για τον χάρτη συχνοτήτων και τις ασυντόνιστες συχνότητες; Να υποθέσουμε πως όταν πρέπει να βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη τότε αναζητά "συμμάχους" μήπως και μειωθεί το τίμημα;».

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
Το σκάνδαλο με τα κανάλια που επί μία τριακονταετία χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο έλαβε τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει στο...
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
MEDIA
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία τουλάχιστον για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας αναμένεται να εκκινήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι πέντε καναλάρχες καλούνται μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου να...
Νέο τοπίο για την τηλεόραση
MEDIA
Το ΕΣΡ έχει επιβάλει 52 εκατ. σε πρόστιμα
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Η Αρχή...
Το ΕΣΡ έχει επιβάλει 52 εκατ. σε πρόστιμα
MEDIA
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται
Η δημοπρασία έγινε, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σχετικός διαγωνισμός αλλά... ουσιαστικά ακυρώθηκε, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά (Ν.4339/2015) για την...
Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση... μειώνεται
MEDIA
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε...
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τηλεοπτικό στούντιο
MEDIA
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ
Αντίστροφη μέτρηση για τις δύο «ορφανές» άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα. Αύριο η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης σχετικού φακέλου στο ΕΣΡ.
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας