Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο κόσμος αντιλήφθηκε το χάος που κυβερνά τον εγκέφαλό μου»

«Ο κόσμος αντιλήφθηκε το χάος που κυβερνά τον εγκέφαλό μου»

  • A-
  • A+

Εμείς που ασχολούμαστε με τη μουσική τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα τον Πάνο Μουζουράκη. Το ταλέντο του, την ευρηματικότητα που τον διακρίνει, το χιούμορ και το θεατράλε στιλ του. Τώρα όμως μέσω του «The Voice», παρακολουθώντας τον ως κριτή στην τηλεόραση, αρχίζει να τον μαθαίνει πολύ περισσότερος κόσμος. Μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια αποτελούν τις δύο μεγάλες εκπλήξεις του τηλεπαιχνιδιού που μεταδίδεται στον ΣΚΑΪ. Δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν στο κανάλι να κάνουν πιο εύστοχες επιλογές.

Ενα πιο ευρύ κοινό, λοιπόν, απολαμβάνει καθημερινά αυτό το ωραίο, απρόβλεπτο, του χαρακτήρα του. Πού να τον δει και σε συναυλία, θα τον αγαπήσει ακόμα περισσότερο... «Χάρη στο Voice ο κόσμος αντιλήφθηκε το χάος που κυβερνά τον εγκέφαλό μου, δικαιολόγησε τις μουσικές μου επιλογές και, πλέον, φαντάζεται τι θα συναντήσει όταν θα έρθει να με δει από κοντά», λέει.

Και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τη διαφορά του σε σύγκριση με τους άλλους καλλιτέχνες: «Οταν πήγαινες να ακούσεις για παράδειγμα Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Νατάσσα Μποφίλιου, ήξερες πάνω-κάτω από τα τραγούδια τους τι θα δεις και τι θα ακούσεις, τραγούδια στα οποία έδιναν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αντιθέτως όταν πήγαινες να δεις τον Πάνο Μουζουράκη, δεν ήξερες τι θα συναντήσεις μια και το ύφος μου στα τραγούδια δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο».

Παραδέχεται πως τον βοήθησε η συμμετοχή του στο Voice: «Η αγάπη του κόσμου που ήταν το ζητούμενό μου, εξ αρχής, εντάθηκε κι έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι αρνητικό από την παρουσία μου εκεί. Τίποτα καλό δεν έρχεται χωρίς τα αρνητικά του, βέβαια, αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι».

Ωραία αυτά τα talent shows και τραβούν το ενδιαφέρον του κοινού, από μουσικής απόψεως ωστόσο δεν λένε και πολλά μια και σπανίως κάποιος από τους συμμετέχοντες καταφέρνει να κάνει καριέρα. Γιατί, άραγε; «Διότι πέρα από το προσωπικό πακέτο του καθενός που μπορεί να είναι η φωνή, η εργατικότητα, η θέληση για να τα καταφέρει, παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα», απαντάει ο Πάνος. «Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο τραγούδι, να είσαι σίγουρος για τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις, να τον υποστηρίξεις και να βάλεις προσωπική δουλειά για να τα καταφέρεις. Η εποχιακή προβολή δεν μπορεί να σου εγγυηθεί διάρκεια».

Η τηλεόραση προσφέρει στον πολιτισμό; Τα talent shows προσφέρουν στη μουσική; «Η τηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, μπορεί όμως να λειτουργήσει και σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης του κοινού. Καθρεφτίζει πάντως, μέσα από τα προγράμματά της, την πολιτισμική κατάσταση ενός τόπου. Από τη στιγμή που ο κόσμος χαίρεται να παρακολουθεί τα talent shows, καταλαβαίνουμε την ανάγκη του να δει κάτι ευχάριστο και κάτι με το οποίο θα ξεχαστεί από τα προβλήματά του. Αν αυτό το διάλειμμα που κάνει το εμπλουτίζει με μουσική, τότε ακόμα καλύτερα».

Είναι και ηθοποιός ταυτόχρονα ο Πάνος Μουζουράκης. Είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο το θέατρο από το τραγούδι; «Ανάλογα τι σου βγαίνει πιο φυσικά. Για μένα είναι πιο εύκολο το τραγούδι.

Η θεατρική σύμβαση και η πειθαρχία που απαιτείται πέντε φορές την εβδομάδα για την ίδια παράσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη. Εξαρτάται όμως και από την παράσταση στην οποία παίζεις, όπως και αντίστοιχα τα τραγούδια που λες». Από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα εμφανίζεται (τις Παρασκευές) στο Anodos Stage, στην Πειραιώς. «Είναι ένα μουσικό ταξίδι-ξεγύμνωμα μέσα από μια κωμική ματιά πάνω στις ανασφάλειες της καριέρας μου, σε σχέση με την εποχή», επισημαίνει.

Μαζί του θα παίζουν οι Ζήσης Ρούμπος, Μιχάλης Παούρης και Μυρτώ Ναούμ. Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε μία συναυλία και τη σκηνή ενός νυχτερινού κέντρου; «Στην ανοιχτή συναυλία, επειδή η έναρξή της γίνεται συνήθως νωρίς, μπορούν να έρθουν και μικρότερες ηλικίες μαζί με τις οικογένειές τους

»Ομως, πολλά από τα σκηνοθετικά στοιχεία τα οποία εισάγεις σε μια παράσταση που θα παιχτεί στον ίδιο χώρο για πολλές βραδιές, δεν μπορείς να τα έχεις σε μια συναυλία, όπως για παράδειγμα βίντεο ή βαριά σκηνικά αντικείμενα. Ετσι μοιάζουν πιο ολοκληρωμένα ως εμπειρία τα live σε μια μουσική σκηνή, σε σύγκριση με μια συναυλία η οποία μεταφέρεται από τη μια πόλη στην άλλη».

[ad-slot]

 

MEDIA
Μια μουσική εκπομπή με ουσία
Ο Μιχάλης Κουινέλης (Stavento) ξεκινάει κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον στην τηλεόραση. Νέοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα διασκευάζουν παλιά...
Μια μουσική εκπομπή με ουσία
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ο Χατζιδάκις μού είχε πει να μην κάνω τραγούδια με τραγουδιστές - σταρ»
Το «Ελληνικό Σχέδιο» παρουσιάζει ένα νέο συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε σπονδυλωτή μορφή. Πρόκειται για 14 Συμφωνικές Μινιατούρες που...
«Ο Χατζιδάκις μού είχε πει να μην κάνω τραγούδια με τραγουδιστές - σταρ»
MEDIA
Ο ραδιοφωνικός χάρτης της Αττικής
Τι συμβαίνει στην μπάντα των FM. Μια ματιά στα ραδιόφωνα της Αττικής, να τα θυμηθούμε ξανά, να καταγράψουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει και να δούμε...
Ο ραδιοφωνικός χάρτης της Αττικής
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Πάμε «Βόλτα στα Εξάρχεια»...
Παρέα με τα τραγούδια του Ασιμου, του Σιδηρόπουλου, της Αρλέτας, της Γώγου, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», στη γειτονιά που αγαπά και όπου κατοικεί από...
Πάμε «Βόλτα στα Εξάρχεια»...
MEDIA
Χριστούγεννα με «Ρεμπέτικο Πάλκο»
Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το εορταστικό πρόγραμμα του 1983, «Ρεμπέτικο Πάλκο», στο οποίο συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα...
Χριστούγεννα με «Ρεμπέτικο Πάλκο»