• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 17.9°C
  1 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 18.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.9°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 20.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.3°C / 21.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 20.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  53%

Οι αναγνώστες μας και η «Εφημερίδα των Συντακτών»

 • A-
 • A+

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» συμπληρώνει με αυτό το φύλλο -το 1.464o- πέντε χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας και δημιουργικής παρέμβασης. Με βάση τα δεδομένα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας η εφημερίδα μας ήδη «ενηλικιώθηκε» και βαδίζει με σταθερά βήματα, παρά τη συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη κρίση σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.

Η επέτειος αυτή μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγχειρήματός μας, η ανεξαρτησία μας και ο συνεταιριστικός χαρακτήρας μας, είναι ακριβώς αυτά που υποστηρίχθηκαν από τους αναγνώστες μας από την πρώτη στιγμή. Κι έτσι αποδείχτηκε έμπρακτα ότι είναι ουσιαστικά οι μοναδικοί εργοδότες μας.

Τους οφείλουμε λοιπόν ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί χωρίς αυτούς απλώς δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε, όχι μόνο την κρίση, αλλά και τον ανελέητο πόλεμο -φανερό και κρυφό- που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας όσοι δεν θέλουν με κανένα τρόπο να υπάρχει μια καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας που δεν είναι υποταγμένη σε επιχειρηματικά ή κομματικά συμφέροντα και που δεν εξαρτάται οικονομικά ή πολιτικά από τις εκάστοτε θέσεις ενός ιδιοκτήτη ή εκδότη.

Κυρίως όμως οφείλουμε ευχαριστίες στους χιλιάδες αναγνώστες της εφημερίδας και της ιστοσελίδας μας, γιατί βρήκαμε θετική ανταπόκριση και στήριξη στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε και να δώσουμε βήμα σε ολόκληρο το προοδευτικό φάσμα της κοινωνίας, στις αστείρευτες δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς με όλες τις εκφάνσεις της.

Καθώς πλησιάζαμε στην πέμπτη επέτειο της «Εφ.Συν.» θελήσαμε να ανιχνεύσουμε σε βάθος το αναγνωστικό κοινό μας, να μάθουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του, για τις απόψεις του, για τις προτιμήσεις του, για τις προτάσεις του. Ετσι είναι ευτυχής η συγκυρία της επετείου με την ολοκλήρωση της έρευνας της Prorata, που διεξήχθη σε τρία επίπεδα και στην οποία ανταποκρίθηκαν συνολικά πάνω από έξι χιλιάδες αναγνώστες.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό -συγκριτικά- αριθμό ανθρώπων, ιδιαίτερα οι 3.300 που απάντησαν εγγράφως στο ερωτηματολόγιό μας, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της εφημερίδας μας. Σε επόμενες σελίδες δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα από τα ευρήματα των τριών ερευνών που έγιναν από το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της Prorata και τα οποία αφορούν τόσο την εφημερίδα όσο και την ιστοσελίδα μας.

Πολιτικά συμπεράσματα

Εδώ θα προσπαθήσω να διατυπώσω ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις τρεις έρευνες, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις απόψεις ή τις παρατηρήσεις εκατοντάδων αναγνωστών μας που γράφουν, τηλεφωνούν, στέλνουν μηνύματα ή μας επισκέπτονται, για να μοιραστούν το ενδιαφέρον τους για την εφημερίδα.

Ενα από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών που εντυπωσιάζουν είναι ότι ακόμη και μη τακτικοί αναγνώστες μας, που γνωρίζουν ελάχιστα την «Εφ.Συν.», τη βλέπουν θετικά ως μια έγκυρη και διαφορετική εφημερίδα που αναδεικνύει θέματα, πράγμα που δεν κάνουν άλλες εφημερίδες.

Αυτό σημαίνει ότι η «Εφ.Συν.» έχει πλέον μια εδραιωμένη αναγνωρισιμότητα και εικόνα γι' αυτήν ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή ανεξάρτητη, συνεταιριστική, πολυφωνική εφημερίδα.

Ιδιαίτερα ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της αναδεικνύεται ως σημαντικό στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις άλλες εφημερίδες και ενισχύει την αντίληψη των πολιτών για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της σε έναν χώρο στον οποίο κυριαρχεί η διαπλοκή.

Ενα στοιχείο ακόμα με πολιτική βαρύτητα είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα μας έχει έναν σταθερό «σκληρό» πυρήνα αναγνωστών από την αρχή, αλλά ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό έγιναν αναγνώστες μας από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι οι πιο πρόσφατοι αναγνώστες μας είναι -συγκριτικά με τους παλαιότερους- σε μεγαλύτερη αναλογία γυναίκες και νέοι.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι αρκετά ελπιδοφόρο, όχι μόνο γιατί δείχνει ένα άνοιγμα και στα μη παραδοσιακά κοινά της εφημερίδας μας, αλλά και γιατί είναι δεδομένη η «απομάκρυνση» των νέων ηλικιών από όλα τα έντυπα.

Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε αναγνώστες της «Εφ.Συν.» δεν διάβαζε πριν καμία εφημερίδα (ενώ ένας στους τρεις είναι πρώην αναγνώστης της «Ελευθεροτυπίας» ή των «Νέων»).

Από τον συνδυασμό πολλών απαντήσεων και στις τρεις έρευνες προκύπτει μια σύμπτωση της εικόνας που έχουν οι αναγνώστες μας για την πολιτική ταυτότητα της «Εφ.Συν.» με τη θέση που διαλέγουν οι ίδιοι να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Σε μια κλίμακα 0-10 όπου το 0 αντιστοιχεί στην Αριστερά και το 10 στη Δεξιά, οι αναγνώστες μας τοποθετούν την εφημερίδα μεταξύ του 2 και του 3 και στο ίδιο ακριβώς σημείο (2 με 3) τοποθετούν κατά μέσο όρο τον εαυτό τους.

Αυτή η κατάταξη της «Εφ.Συν.» αλλά και η αυτο-τοποθέτηση των αναγνωστών της αναδεικνύει το γεγονός ότι η εφημερίδα μας είναι κατεξοχήν πολιτική εφημερίδα της ευρύτερης Αριστεράς.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις που έδωσαν τακτικοί και μη τακτικοί αναγνώστες μας ως προς την επιλογή τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν ψηφοφόροι κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και άλλα κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Η πολύπλευρη έρευνα της Prorata μάς έδωσε πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο για τα χαρακτηριστικά του αναγνωστικού κοινού, αλλά και για το πώς βλέπουν οι αναγνώστες την εφημερίδα μας, με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Ολα αυτά θα μελετηθούν προσεκτικά και θα ληφθούν υπόψη ως μια ασφαλής πυξίδα για τα επόμενα βήματά μας.

Δεν μπορούμε να μην αισιοδοξούμε από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ταυτίζεται με την εφημερίδα, πιστεύει σε αυτήν και αν οι οικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες, θα την ενίσχυε περισσότερο με τον καθημερινό οβολό του.

Υποχρέωσή μας λοιπόν να προχωρήσουμε σε κινήσεις ανανέωσης και βελτίωσης σε πολλά επίπεδα, για να διευρύνουμε το αναγνωστικό κοινό μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του.

Οι αναγνώστες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιβίωση μιας ανεξάρτητης εφημερίδας σήμερα, με βάση μόνο τα έσοδα από την κυκλοφορία και τις διαφημίσεις, είναι ένας άθλος. Γιατί το σύνολο των κυκλοφοριών για τις εφημερίδες συρρικνώνεται κάθε χρόνο και η διαφήμιση εξαρτάται από τις κυκλοφορίες.

Εδώ πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για τις κυκλοφορίες αποτελούν εκτιμήσεις και προβλέψεις και δεν είναι οι ακριβείς κυκλοφορίες μετά την τιμολογιακή εκκαθάριση.

Γι' αυτό και επιμένουμε στο αίτημά μας να μπει ο περιβόητος «barcode», δηλαδή ο γραμμωτός κώδικας, σε κάθε εφημερίδα, για να γνωρίζουν οι πάντες πόσα ακριβώς φύλλα πουλάει η κάθε εφημερίδα.

Και είμαστε σίγουροι ότι τότε θα αποδειχτεί η πραγματική και σαφώς καλύτερη τοποθέτησή μας στην κατάταξη των κυκλοφοριών...

Ενας πραγματικός πόλεμος

Ομως, πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τα χρονίζοντα άλυτα ζητήματα στη διανομή του Τύπου ή το γεγονός ότι το Διαδίκτυο αποσπά πραγματικούς ή δυνητικούς αναγνώστες μας, υπάρχει ο πραγματικός ιδεολογικός και πολιτικός πόλεμος στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, τον οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή.

Δεν είναι μόνο οι «ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις» που διαδίδονται ιλιγγιωδώς στο Διαδίκτυο και τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ούτε τα παραπλανητικά δημοσιεύματα που κατακλύζουν τα περισσότερα έντυπα, τα οποία έχουν γίνει απλά εργαλεία προπαγάνδας και προώθησης των στόχων των εκδοτών τους.

Είναι και ο συστηματικός πόλεμος που γίνεται ευρύτερα ενάντια στις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς και ειδικά εναντίον της εφημερίδας μας, η οποία δεσμεύτηκε από την πρώτη μέρα να αναδείξει το πολύχρωμο φάσμα μιας σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς που εμπνέει και προτείνει διεξόδους.

Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία μας. Από τον καιρό του Εμφυλίου είχαμε να δούμε τέτοια λυσσασμένη και συντονισμένη επίθεση, από τόσα πολλά και διαφορετικά πολιτικά κέντρα ή δημοσιογραφικά όργανα, ενάντια στις αξίες της Αριστεράς και τους ανθρώπους της.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στην οποιαδήποτε -ακόμη και την πιο σκληρή ή άδικη- κριτική ενάντια στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Αυτές είναι απολύτως θεμιτές στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος φτάνει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Αναφέρομαι στην πολυπλόκαμη απεγνωσμένη προσπάθεια -υποτίθεται με θεωρητική επικάλυψη- να συγκρουστούν ιδεολογικά, να ανατρέψουν την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στο πλαίσιο της οποίας έχουν επιστρατευτεί τα σκουριασμένα μυαλά της Ακροδεξιάς μέχρι και νεόκοποι «αντικομμουνιστές» που ανένηψαν, όλοι στην υπηρεσία μεγάλων και γνωστών συμφερόντων.

Το μόνο που τους ενώνει είναι το μίσος για την Αριστερά και το αξιακό φορτίο της και ο φθόνος για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία παραμένει συνεπής σε όσα διακήρυξε από την πρώτη μέρα: να εκφράσει το προοδευτικό φάσμα της κοινωνίας, να ανοίξει νέους ορίζοντες για ολόκληρη την Αριστερά και να συμβάλει εποικοδομητικά στον διάλογο για την ανασύνθεση του χώρου ανάμεσα στην Αριστερά και το Κέντρο.

Η «Εφ.Συν.» είναι κάρφος στα μάτια τους γιατί έκανε πράξη την ανεξαρτησία που ονειρεύονται όλοι οι δημοσιογράφοι, γιατί παλεύει για να είναι ανεμπόδιστη η ελευθερία του Τύπου για όλους, γιατί δεν αλλάζει «γραμμή» με ένα νεύμα του εκάστοτε ιδιοκτήτη -όπως είναι δυστυχώς ο κανόνας για τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης-, γιατί φιλοξενεί στις σελίδες της τα καλύτερα από τα φωτεινά μυαλά της εποχής μας, γιατί στηρίζει και εμπνέεται από τους αγώνες των εργαζομένων και γιατί δεν φοβάται να αποκαλύπτει όσα οι άλλοι συγκαλύπτουν.

Αυτός είναι ο δύσκολος, αλλά ωραίος δρόμος που διαλέξαμε και θα παραμείνουμε σταθεροί σε αυτόν, γιατί μας ενθαρρύνει η έμπρακτη στήριξη και τα καλά λόγια των αναγνωστών μας.

Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε ξανά τις χιλιάδες των αναγνωστών μας και ιδιαίτερα όσους δεν αρκέστηκαν στις απαντήσεις τους, αλλά μας έστειλαν και χειρόγραφα σημειώματα με τις σκέψεις τους.

Πάνω από όλους όμως τον υπέροχο άγνωστο αναγνώστη μας που καρφίτσωσε στο ερωτηματολόγιο και ένα χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ για να μας ενισχύσει. Ηταν το καλύτερο δώρο για τα πεντάχρονα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
Η ιστορική εφημερίδα δεν ξέρει με ποιο τρόπο να κρύψει τα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υποστηρίζει με μεγάλο πάθος, οπότε πετάει χαρταετό τις περισσότερες φορές.
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
MEDIA
Στηρίξτε την «Εφημερίδα των Συντακτών»
Σας προτείνουμε, μερικές απλές κινήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, οι οποίες όμως για εμάς είναι καίριας σημασίας.
Στηρίξτε την «Εφημερίδα των Συντακτών»
MEDIA
Μα, τι μου θύμισες τώρα!
Σεργιάνι στις αναμνήσεις κάθε τμήματος της «Εφ.Συν»: Από την πρώτη μας σύσκεψη στην Κολοκοτρώνη, χωρίς γραφεία, χωρίς υπολογιστές, χωρίς τηλέφωνα, μέχρι σήμερα, 7 χρόνια μετά...
Μα, τι μου θύμισες τώρα!
MEDIA
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
Ζητήσαμε από ερευνήτριες και ερευνητές που μελέτησαν την «Εφ.Συν.» σε διαφορετικούς τομείς να μας παρουσιάσουν το απόσταγμα των εργασιών τους, σε μια κριτική αποτίμηση του δύσκολου αλλά γοητευτικού μας...
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
MEDIA
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία
Η efsyn.gr δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας