Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τρικυμία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα απόνερα
EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η τρικυμία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα απόνερα

  • A-
  • A+

Με το γεφύρι της Αρτας μοιάζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση καθώς σχεδόν δυόμισι χρόνια έπειτα από την επαναλειτουργία της δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά να συγκροτηθεί σε ολοκληρωμένο οργανισμό.

Το... πήγαιν'-έλα, «φύγε εσύ, έλα εσύ», προσώπων στη διοίκησή της είναι ασταμάτητο και προκαλεί, αν μη τι άλλο, διαρκώς περισσότερες ρωγμές.

Από το «μαύρο» και το «λουκέτο» τον Ιουνίου του 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (αυτό στάθηκε αφορμή αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση), περάσαμε στην απίθανη μεταβατική ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, για να επιστρέψουμε το 2015 και πάλι στην ΕΡΤ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Κι όμως μοιάζει σε πολλά επίπεδα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση όχι μόνο δεν έχει βρει τη ρότα της, αλλά ολοένα και περισσότερο δείχνει να πλέει χωρίς πυξίδα. Κι ας μη γελιόμαστε. Αυτό θα συνεχίζεται όσο δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της ΕΡΤ και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οσο οι αρμόδιοι κάθε φορά υπουργοί θα διορίζουν ουσιαστικά τους εκλεκτούς τους, όσο θα υπάρχει αλισβερίσι με τον πιο... κακοφορμισμένο, κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, τόσο αυτό θα οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές και θα κρατά καθηλωμένη την ΕΡΤ.

Οσο θα εκτρέφονται στο εσωτερικό της ίντριγκες, παραγοντισμοί και βιλαέτια, κάτι που βολεύει την εκάστοτε εξουσία εντός κι εκτός ραδιομεγάρου, τόσο θα υποβαθμίζεται.

Γι' αυτό και πολλοί -όχι άδικα- επιμένουν ότι παραμένει κρατική και όχι δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αυτό ουσιαστικά κατήγγειλε με την παραίτησή του και ο τέως πλέον πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Ισως κάπως καθυστερημένα, αφού κι ο ίδιος ηθελημένα ή μη συμμετείχε επί σχεδόν δυόμισι χρόνια σε αυτό το παιχνίδι.

Ομως ορισμένοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Κάτι δεν πάει καλά με τόσες απομακρύνσεις, παραιτήσεις, αποπομπές, αποχωρήσεις και πάει λέγοντας, εκτός κι αν αυτό ακριβώς επιδιώκουν καθώς... βολεύει.

«Τάγμα νεοσυλλέκτων...»

Τα στραβά κι ανάποδα δεν ξεκίνησαν τώρα. Μπορεί ο Λάμπης Ταγματάρχης να... αποχώρησε από διευθύνων σύμβουλος υπό καθεστώς... σιωπής, αλλά είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά ηχηρή αποπομπή από το τότε Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Αυτή του Σταύρου Καπάκου, γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, ο οποίος εκδιώχθηκε αλλά απέστειλε επιστολή με τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην...», αφήνοντας αιχμές για περιορισμό της αυτονομίας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, «που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά. Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της… αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της “άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες”! Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων…».

Ο Λ. Ταγματάρχης είχε απαντήσει ότι αν «ο κ. Καπάκος “θέλει να μη δολοφονήσει τη συνείδησή του”, υπάρχει χρόνος. “Μικρά και μοιραία” ήταν τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο και τα οποία δεν μπόρεσε να βελτιώσει...».

Κάποιοι και πάλι έσπευσαν να κρύψουν σημαντικά ζητήματα κάτω από το χαλί. Υπήρξε μια αντικατάσταση κι όταν αργότερα αποχώρησε ο Λ. Ταγματάρχης υπήρξαν... αποχωρήσεις και δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ (Ελλη Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τρανός).

Νέος διευθύνων σύμβουλος αναδείχτηκε ο Βασίλης Κωστόπουλος (άλλοτε νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ) και μέλη οι Γιώργος Θαλασσινός (που έγινε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Χρήστος Λεοντής.

Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η τρικυμία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν κόπασε. Ο Δ. Τσακνής βλέποντας ότι παραγκωνίζεται έριξε προειδοποιητικές βολές.

Οι αρμοδιότητες που θα μοιράζονταν στα τρία παρέμειναν στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι συνδικαλιστές από τα παλιά άρχισαν και πάλι τις παρεμβάσεις καθώς φαίνεται να βρίσκουν... ευήκοα ώτα.

Κι ενώ ο Δ. Τσακνής έριχνε βολές για τον τρόπο... λειτουργίας του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ξαφνικά είχαμε την ανακοίνωση σε ΦΕΚ αποπομπής του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ Μιχάλη Γρηγορίου λόγω «μη εύρυθμης λειτουργίας του Δ.Σ.».

Αμεση ήταν η αντίδραση του τελευταίου, που σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά έκανε λόγο για «πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε αλήστου μνήμης εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Λίγες μέρες μετά είχαμε την παραίτηση Τσακνή, που σε ολιγόλογη δήλωση έκανε λόγο για εγκατάσταση και επισημοποίηση, από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΡΤ νέας διοίκησης «με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη», τονίζοντας ότι μάταια θα περίμενε κανείς «μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου».

Στον Δ. Τσακνή και τον Λ. Ταγματάρχη καταλογίζουν την απόφαση για σύμβαση (2017-2019) με την ΑΕΠΙ ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, παρά τα όσα καταγγέλλονταν εναντίον της. Συμφωνία που δεν προχώρησε τότε και το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ την επανεξετάζει.

Η ΕΡΤ εξακολουθεί να μη διαθέτει σαφή και ξεκάθαρη στρατηγική και φιλοσοφία. Ούτε ως οργανισμός είναι συγκροτημένος καθώς αλλάζουν συνεχώς οργανογράμματα, διοικήσεις, διευθύνσεις...

Πιάσαμε Οκτώβριο και η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν έχει ακόμα πρόγραμμα. ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 2 μεταδίδουν καθημερινά πάνω από 20 ώρες επαναλήψεις κι άλλες δυο-τρεις από το Αρχείο.

Το ενημερωτικό κομμάτι παραμένει κολλημένο στα τετριμμένα και το κυβερνητικό μπατάρισμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλες εποχές.

Για την ώρα εγκρίνονται ανανεώσεις εκπομπών. Φρέσκο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Οσο για ελληνική μυθοπλασία ούτε λόγος να γίνεται.

Είναι σαφές ότι η ΕΡΤ προσφέρει πιο ποιοτικές παραγωγές από τα ιδιωτικά κανάλια.

Παραμένει όμως ένα πρόγραμμα ελλιπές και... μονοδιάστατο. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να δίνει τον τόνο. Αντ' αυτού τρέχει πίσω από τα ιδιωτικά... καταϊδρωμένη, δίχως εναλλακτική πρόταση...

Αναζητά βηματισμό η Ελληνική Ραδιοφωνία

Είναι παρήγορο και δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός πως θα ασχοληθεί με την Ελληνική Ραδιοφωνία ο Γιώργος Θαλασσινός, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ. Από τα νέα πρόσωπα στο Δ.Σ., άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα του ραδιοφώνου. Αρκεί φυσικά να του επιτρέψουν να δουλέψει όπως πρέπει, πράγμα το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ και τόσο πιθανό.

Το σοκ του πραξικοπήματος Σαμαρά-Βενιζέλου-Κεδίκογλου στην ΕΡΤ ήταν μεγάλο και για τα ραδιόφωνα. Κάποια μάλιστα δεν άνοιξαν ποτέ ξανά εκείνη την περίοδο ή υπολειτούργησαν, όπως το Δεύτερο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ.

Επαιξε ρόλο φυσικά, ειδικά για τα συγκεκριμένα δύο ραδιόφωνα, η πολύ ισχυρή ERTopen απέναντι, μια και η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών του Δεύτερου και της ΕΡΑ Σπορ γύρισαν την πλάτη στη ΝΕΡΙΤ.

Περασμένα-ξεχασμένα, η ΕΡΑ επανήλθε στους δέκτες μας, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει βρει τον βηματισμό της.

Σημειωτέον, όταν μιλάμε για τα Δημόσια Ραδιόφωνα, ξεκινάμε πάντοτε να μετράμε στην κλίμακα από το καλό και πάνω, μια και η ΕΡΑ ήταν και παραμένει αξιοπρεπής.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα λόγου χάριν θα παίξει καλή ελληνική μουσική όπως και να 'χει. Ενώ και το υψηλό επίπεδο του (ακόμα και προβληματικού) Τρίτου με την κλασική μουσική είναι δεδομένο.

Το θέμα είναι να καταφέρουν το κάτι παραπάνω τα δημόσια ραδιοφωνικά προγράμματα, πράγμα το οποίο δεν το έχουν πετύχει μετά την επιστροφή της ΕΡΤ.

Εχουμε και λέμε: Πρώτο Πρόγραμμα για τα ειδησεογραφικά, Δεύτερο για την ελληνική μουσική, Τρίτο για τα κλασικά, ΕΡΑ Σπορ για τα αθλητικά, Kosmos FM για την ξένη μουσική (όχι όλη όμως, αλλά τα πιο έθνικ), Περιφερειακοί Σταθμοί για την επαρχία και Φωνή της Ελλάδας για τους Ελληνες της διασποράς.

Δυστυχώς αυτή η τελευταία ακούγεται σε ορισμένα μέρη της Γης λόγω έλλειψης πομπών στα βραχέα.

Το κόστος αντικατάστασης των χαμένων πομπών δεν είναι πολύ μεγάλο και θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεόραση και ραδιόφωνο. Σε κανέναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ιδιωτικό ή δημόσιο, δεν γίνεται αυτό.

Καμία επαφή σχεδόν, η τηλεόραση δεν εκμεταλλεύεται τα ραδιόφωνα και τα ραδιόφωνα δεν παίζουν πολύ την τηλεόραση.

Ακόμα ένα γεγονός δηλαδή που αποδεικνύει την ύπαρξη καπετανάτων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Τουλάχιστον έχει επανέλθει κανονικά η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής ΕΡΑ στην Αθήνα και των περιφερειακών ραδιοσταθμών.

MEDIA
«Ράβε ξήλωνε» στην ΕΡΤ δουλειά να μη σου λείπει
Εδώ και αρκετούς μήνες ήταν ξεκάθαρη η... δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Εντονες διαφωνίες, αλληλοκαταγγελίες για παραδιοίκηση, παλαιοσυνδικαλιστική νοοτροπία, προώθηση «ημετέρων» και πάει...
«Ράβε ξήλωνε» στην ΕΡΤ δουλειά να μη σου λείπει
MEDIA
Τρίτωσαν οι καταγγελίες για κακοδιοίκηση στην ΕΡΤ
Για εμπόλεμες φατρίες στην ΕΡΤ, κακοδιοίκηση, αδιαφάνεια και παράδοση σε «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» κάνει λόγο σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Νίκο Παππά (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής) ο Σπύρος...
Τρίτωσαν οι καταγγελίες για κακοδιοίκηση στην ΕΡΤ
MEDIA
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ ο Διονύσης Τσακνής
Προτίμησε να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΕΡΤ ο Διονύσης Τσακνής παρά να ανεχθεί φαινόμενα που του θυμίζουν άλλες εποχές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και παραιτήθηκε χθες το μεσημέρι, αμέσως μετά την επίσημη...
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΡΤ ο Διονύσης Τσακνής
MEDIA
Καζάνι που βράζει η ΕΡΤ
Νέα επεισόδια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο διάστημα είναι ένα καζάνι που βράζει και πολλοί αναμένουν πότε θα εκραγεί. Η αντικατάσταση του Μιχάλη Γρηγορίου θα αλλάξει τα...
Καζάνι που βράζει η ΕΡΤ
MEDIA
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Περισσότερες αρμοδιότητες ζήτησε από την κυβέρνηση ο Διονύσης Τσακνής, καθώς μοιάζει αγεφύρωτη η διάσταση απόψεων με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Κωστόπουλο, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει σχετικό...
Ασυμφωνία χαρακτήρων
MEDIA
Πολλαπλάσια κανάλια χωράνε στο φάσμα…
Μελέτη του διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Μιχάλη Μπλέτσα, που ζητήθηκε από την Digea, αποδεικνύει ότι χωράνε πολλύ περισσότερα από τα τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας που...
Πολλαπλάσια κανάλια χωράνε στο φάσμα…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας