Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νίκο Παππά, μου τηλεφώνησες εσύ ο ίδιος προσωπικά δύο φορές»
ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Νίκο Παππά, μου τηλεφώνησες εσύ ο ίδιος προσωπικά δύο φορές»

  • A-
  • A+

Ο γνωστός συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ μέχρι πρότινος, με αφορμή την αποπομπή του από τη συγκεκριμένη θέση στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, ο κ.Γρηγορίου αποπέμφθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ προκειμένου να επιτευχθεί η «διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του».

Ο Μιχάλης Γρηγορίου θεωρεί πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν «πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε άληστου μνήμης εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή:

Με έκπληξη πληροφορήθηκα -από τις εφημερίδες!- ότι με απόφασή σου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απομακρύνομαι από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ με αιτιολογικό τη «διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του». Ομολογώ ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οι όποιες μέχρι σήμερα δυσλειτουργίες της ΕΡΤ οφείλονταν στη δική μου παρουσία στο Δ.Σ!

Για να μιλήσω όμως σοβαρά. Γνωρίζεις ότι δέχτηκα να υποβάλω υποψηφιότητα για συμμετοχή μου στο Δ.Σ  ύστερα από πρόταση του κ. Ταγματάρχη, τον οποίον σημειωτέον, δεν εγνώριζα παρά μόνο εξ’ ονόματος. Στη συνέχεια όμως, επειδή άρχισα να έχω δισταγμούς στο να αναλάβω τέτοια ευθύνη, μου τηλεφώνησες εσύ ο ίδιος προσωπικά και με παρακάλεσες να δεχτώ να συμμετάσχω.

Υπέθεσα λοιπόν, εν τη αφέλειά μου ίσως, ότι αυτή η επιμονή σου –δύο φορές με πήρες τηλέφωνο- οφειλόταν στην αναγνώριση της έως σήμερα πορείας και εμπειρίας μου στα ζητήματα της τέχνης, του πολιτισμού και της παιδείας (αλλά, τολμώ να πω, ίσως και σε κάποια συνεπή πολιτική στάση). 

Είναι βέβαια μάλλον περιττό να αναφερθώ στο βιογραφικό μου. Ακριβώς επειδή το γνωρίζεις αντιλαμβάνεσαι πως δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για ανεπάρκεια, για ανικανότητα και για άγνοια του χώρου στον οποίο εκλήθην να βοηθήσω. Θεωρώ λοιπόν αστείο να επικαλείσαι την ανάγκη εξασφάλισης κάποιας «εύρυθμης λειτουργίας» για να αιτιολογήσεις την απομάκρυνσή μου από το Δ..Σ. (κάτι που εμπεριέχει και κάποιο προσβλητικό υπαινιγμό για τη μέχρι σήμερα θητεία μου σ’ αυτό). 

Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό που συμβαίνει δυστυχώς δεν είναι η ανακάλυψη –ύστερα από δυόμισι χρόνια!- κάποιας δικής μου «ανεπάρκειας», αλλά πως είμαι πλέον άχρηστος και ανεπιθύμητος στην τωρινή συγκυρία όπου, κατά τα φαινόμενα, παύει να έχει προτεραιότητα ο ρόλος της ΕΡΤ στον πολιτισμό, στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση του κόσμου, αλλά αρχίζουν να επικρατούν ευκαιριακές πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

Νομίζω λοιπόν πως η «εύρυθμη λειτουργία» του Δ.Σ. την οποία επικαλείσαι δεν κινδυνεύει από τη δική μου συμμετοχή σ’ αυτό, αλλά από πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε «άληστου μνήμης» εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αγαπητέ Νίκο, διευκρινίζω πως ουδέποτε με ενδιέφερε αυτή καθεαυτή η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Ουδέποτε άντλησα την αυτοεικόνα μου από δοτές ιδιότητες και κοινωνικούς ρόλους. Αυτό όμως που δεν έπαψε και δεν παύει να με ενδιαφέρει είναι η ιδιότητα του ενεργού πολίτη που έχει άποψη για τον πολιτισμό και την παιδεία και που προσπαθεί να συμβάλει έμπρακτα όσο μπορεί.

Εγώ δεν πήγα στην ΕΡΤ για να κάνω «καριέρα» στα 70 μου, αλλά για να βοηθήσω, στο μετρό των δυνατοτήτων μου, σε ένα νέο ξεκίνημά της.

Ετσι λοιπόν, εκτός από την αίσθηση μιας προσωπικής προσβολής για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μου, υπάρχει δυστυχώς κι η αίσθηση μιας πολιτικής απογοήτευσης, γιατί θα περίμενα από την τωρινή κυβέρνηση να επιδείκνυε ένα διαφορετικό ήθος προς ανθρώπους που προσπαθούν επί χρόνια να υπηρετήσουν με το έργο και τη στάση τους, κάποιες διαχρονικές αξίες της Αριστεράς στους τομείς του πολιτισμού.

MEDIA
Αυτή είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ
Ο δικηγόρος και Καθηγητής Νομικής, ΕΚΠΑ Γιάννης Δρόσος ορίζεται νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ, ενώ ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης είναι τα δύο καινούργια...
Αυτή είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ
MEDIA
Press cafe: Στο ζωικό βασίλειο του Καλφαγιάννη
★ Δύο (τουλάχιστον) οι απουσίες από το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ σε σχέση με πέρυσι, η Μαίρη Πολλάλη και η Ελλη Τριανταφύλλου. Η πρώτη, υπενθυμίζουμε, έκανε το λάθος να εκνευρίσει τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη...
Press cafe: Στο ζωικό βασίλειο του Καλφαγιάννη
MEDIA
Τελικά κόβεται η επίμαχη εκπομπή της ΕΡΤ
Θυμάστε που σας λέγαμε για την Ανθή Τούμπη και την έγκριση που πήρε η παραγωγή πολιτιστικού μαγκαζίνο με τον τίτλο «Επί παντός» στην ΕΡΤ την ώρα που ο γιος της Πάνος Τούμπης είναι διευθυντής του διευθύνοντος...
Τελικά κόβεται η επίμαχη εκπομπή της ΕΡΤ
MEDIA
«To έμαθα από τις εφημερίδες»
Ο γνωστός συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου αποπέμφθηκε από μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και κατηγορεί τον Νίκο Παππά: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα -από τις εφημερίδες!- ότι με απόφασή σου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ...
«To έμαθα από τις εφημερίδες»
MEDIA
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Περισσότερες αρμοδιότητες ζήτησε από την κυβέρνηση ο Διονύσης Τσακνής, καθώς μοιάζει αγεφύρωτη η διάσταση απόψεων με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Κωστόπουλο, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει σχετικό...
Ασυμφωνία χαρακτήρων
MEDIA
«Ντου» Κοντομηνά στην... κουζίνα της Μενεγάκη
Στην Ελένη Μενεγάκη βγήκε χθες ο Δημήτρης Κοντομηνάς. «Μπούκαρε» ξαφνικά και απροειδοποίητα στην εκπομπή της την ώρα της... μαγειρικής, προκειμένου να επιτεθεί εναντίον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
«Ντου» Κοντομηνά στην... κουζίνα της Μενεγάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας