Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.6°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  0 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
Παρέμβαση υπουργών για τη διανομή
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παρέμβαση υπουργών για τη διανομή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητούν με κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Δημήτρης Παπαδημητρίου (Οικονομίας και Ανάπτυξης) και Νίκος Παππάς (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) για το κατά πόσον ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση δραστηριοποίησης μονάχα μιας επιχείρησης.

Καθώς το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» είναι πλέον το μόνο εν λειτουργία, αφού το άλλο πρακτορείο, το «Ευρώπη», έχει καταρρεύσει και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι, οι δύο υπουργοί ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με αυτό.

Ζητούν ουσιαστικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διατυπώσει τη γνώμη της σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε περίπτωση που παύσει τη δραστηριότητά της «η μία εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορείων) διανομής Τύπου, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά των εντύπων».

Οι δύο υπουργοί όμως ζητούν παράλληλα, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση καταδεικνύει μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού, να υποδείξει η Επιτροπή και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανάγκη «ανεμπόδιστης άσκησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κυκλοφορίας του, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και στη θεσμοθετημένη αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών αναφορικά με τη διαδικασία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας της λειτουργίας Πρακτορείου Εφημερίδων και Περιοδικών».

Σημειώνεται ότι η ελευθερία του Τύπου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διανομή του προϋποθέτει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκώς η δυνατότητα πρόσβασης όλων των εκδοτών σε σύστημα διανομής των εντύπων τους στο οποίο δεν θα εφαρμόζονται άνισοι όροι, η δυνατότητα των εκδοτών να επιλέγουν ποιοτικές υπηρεσίες διανομής και η επί ίσοις όροις διανομή των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) προς το καταναλωτικό κοινό.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος», που τουλάχιστον για την ώρα είναι το μόνο που λειτουργεί, επιχειρεί να αλλάξει τη διαδικασία καταμέτρησης των πωλήσεων. Εχει αναθέσει στην εταιρεία Grant Thornton όχι μόνο την αναμόρφωση των λογιστικών της αλλά και την πιστοποίηση της κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών. Η GT θα κάνει έλεγχο σε όλη την αλυσίδα από το πρακτορείο διανομής μέχρι τα σημεία πώλησης και αυτό το διάστημα τα στελέχη της «Αργος» και της GT συζητούν τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν.

Πιλοτικό barcode

Παράλληλα, τα στελέχη του «Αργους» σχεδιάζουν και πιλοτική εφαρμογή του συστήματος barcode για τις κυκλοφορίες, όπως έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνουν στελέχη του «Αργους», το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένα σημεία πωλήσεων που ανήκουν στην επιχείρηση.

Πρόκειται βέβαια για λίγα σημεία, γι’ αυτό και τώρα σχεδιάζουν να το επεκτείνουν σε πρώτη φάση σε 400 σημεία πωλήσεων. Με τις δύο αυτές κινήσεις, και έως ότου εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία πωλήσεων το σύστημα καταμέτρησης με barcode (μέχρι 31/5/2018), τα στελέχη του «Αργους» ουσιαστικά επιχειρούν να επιτύχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην καταγραφή της κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών.

MEDIA
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
Η ομόφωνη αποδοχή, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου ίσως ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο χθεσινό άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η...
Ομοφωνία υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Στήριξης του Τύπου
MEDIA
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
Τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου με επαρκή χρηματοδότηση, προανήγγειλε ο υπουργός Ν. Παππάς, στο άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, με θέμα «Η στήριξη...
Ομοφωνία για Ταμείο Στήριξης του Τύπου από τις πολιτικές δυνάμεις
MEDIA
Ανοδική τροχιά για τη διαφήμιση
«Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα…» Το γνωστό λαϊκό άσμα με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει...
Ανοδική τροχιά για τη διαφήμιση
MEDIA
Νέα διανομή δικαιωμάτων στον Τύπο
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) προχωρά σε νέα διανομή των χρηματικών ποσών που αντιστοιχούν στα δικαιώματα εύλογης αμοιβής για τον Τύπο, στο πλαίσιο του έργου που προσφέρει στον...
Νέα διανομή δικαιωμάτων στον Τύπο
MEDIA
Σε τρεις δόσεις το τίμημα για τις άδειες των καναλιών
Μία τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και άλλες δύο, που συνυπογράφει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ, στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σε τρεις δόσεις το τίμημα για τις άδειες των καναλιών
MEDIA
Τετράμηνο θετικό αλλά μόνο για τα κανάλια…
Το πρώτο τετράμηνο του 2015 έκλεισε για τη λεγόμενη διαφημιστική δαπάνη, τα μεικτά έσοδα δηλαδή από τις διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αύξηση που έφτασε το 12,46% σε σύγκριση πάντα με το ίδιο...
Τετράμηνο θετικό αλλά μόνο για τα κανάλια…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας