• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.4°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 30.2°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  3 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 34.0°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 30.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 29.5°C
  0 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.8°C
  2 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 34.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 34.7°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  21%

Οχι μόνο δεν πληρώνουν τίποτε τόσα χρόνια για τις τηλεοπτικές συχνότητες οι καναλάρχες, έρχονται τώρα να ζητήσουν και τα ρέστα

Dreamstime

Αποζημιώστε με να... εκπέμπω δίχως άδεια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε αγωγή εναντίον του Δημοσίου, και ονομαστικά στο πρόσωπο των σημερινών νόμιμων εκπροσώπων του (δύο υπουργών και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), προχώρησε το Star Channel του ομίλου Βαρδινογιάννη, ζητώντας αποζημίωση πάνω από 30 εκατ. ευρώ «για την αποκατάσταση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «της ζημίας που μας προεκλήθη από το γεγονός της συμμετοχής μας και της παράνομης μη αδειοδότησής μας κατά τη διαδικασία του Διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών».

Οχι μόνο δεν πληρώνουν τίποτε τόσα χρόνια για τις τηλεοπτικές συχνότητες οι καναλάρχες, έρχονται τώρα να ζητήσουν και τα ρέστα.

Το κανάλι διεκδικεί με την αγωγή του συνολικά 32,4 εκατ. ευρώ από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι για τη ζημιά που υπέστη το Star Channel, ήτοι 637 χιλ. ευρώ θετική ζημία και 31,7 εκατ. ευρώ αποθετική ζημία, αλλά ζητάει και 100 χιλ. ευρώ επιπλέον για ηθική βλάβη!

Η αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου (υπογράφουν εκ μέρους της «Νέας Τηλεόρασης Α.Ε.» με λογότυπο και σήμα το «Star Channel», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κάρολος Αλκαλάι, και ο οικονομικός διευθυντής της, Βασίλης Αλεξάκης) κατατέθηκε στις 11 Ιουλίου 2017.

Στην πιο κατάλληλη συγκυρία δηλαδή, λίγο μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για 7 τηλεοπτικές άδειες και λίγο πριν το Συμβούλιο ανακοινώσει το αρχικό τίμημα στη δημοπρασία για την καθεμία από αυτές.

Λογικά το Star Channel θα σκεφτεί μελλοντικά να κάνει αγωγή και προς το ΕΣΡ, μην αφήσει έτσι ανεξέλεγκτη την Ανεξάρτητη Αρχή να μοιράζει άδειες.

Τα 32,4 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το κανάλι είναι για «διαφυγόντα κέρδη». Και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον το πώς τα αναλύει.

Τα 30.900.000 ευρώ είναι -όπως ισχυρίζεται- από απώλεια διαφημιστικών εσόδων επειδή λόγω της μη αδειοδότησής του, αναγκάστηκε να μην αναλάβει, ενώ είχε συμφωνήσει από πριν με τον Τούρκο παραγωγό, το «Survivor» και το «Voice».

Και όχι μόνο αυτά, αλλά προσθέτει και την εκπομπή «Survivor Πανόραμα» που μετέδιδε ο ΣΚΑΪ με την Ελεωνόρα Μελέτη!

Το Star θεωρεί επίσης πως έχασε 809.691 ευρώ από διαφημιστικά έσοδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 που έγινε γνωστό ότι δεν αναδείχθηκε υπερθεματιστής, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πτώση τηλεθέασης από 12,03% σε 10,90%.

Δηλαδή το Star ισχυρίζεται πως έχασε σε μόλις μία σεζόν διαφημιστικά έσοδα περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το Star, μέσω της ΕΙΤΗΣΕΕ της οποίας αποτελεί μέλος, αποτιμά το σύνολο του φάσματος (το μέγιστο) σε 12 εκατ. ευρώ για μία δεκαετία, δηλαδή 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για όλα τα κανάλια μαζί.

Αποδοτική δουλειά να είσαι καναλάρχης: με 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την τηλεοπτική άδεια μπορεί να έχεις ως διαφημιστικά έσοδα 30 φορές περισσότερα χρήματα. Και από μία μόνο παραγωγή, το Survivor (μιάμιση μαζί με το Voice).

Θέλει και τα έξοδα του διαγωνισμού

Ζητάει όμως να πάρει πίσω από το ελληνικό Δημόσιο και τα έξοδα που έκανε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό: 306.638 ευρώ για «κόστος εργασίας προσωπικού για σύνταξη, υποβολή, παρακολούθηση του φακέλου υποψηφιότητας, τη συμμετοχή τους στη διαδικασία δημοπρασίας και στη σύνταξη των δικαστικών ενεργειών της εταιρείας», 36.000 ευρώ για «παράβολα συμμετοχής στον διαγωνισμό και προδικαστικές προσφυγές», 122.878 ευρώ για «δικηγορικές αμοιβές».

Το ακόμα καλύτερο είναι που το Star ζητάει και 171.761 ευρώ ως κόστος πρόσληψης 22 υπαλλήλων για πέντε μήνες, ώστε να πληροί την προϋπόθεση για το κατώτατο όριο των 400 εργαζομένων για κάθε κανάλι που έθετε ο διαγωνισμός.

Με απλά ελληνικά, το κανάλι αναγκάστηκε να προσλάβει 22 άτομα για 5 μήνες και ζητάει τώρα τους μισθούς αυτών των ανθρώπων να τους πληρώσει το Δημόσιο.

Το Star, υπενθυμίζουμε, μόλις πριν από έναν μήνα απέλυε τεχνικούς του, ενώ όρισε και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το Star ζητάει, τέλος, και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη το κανάλι από φράσεις όπως «αεροπειρατεία των καναλαρχών», «υποκλοπή του τηλεοπτικού αέρα από συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών», «δελτία υπεράσπισης των συμφερόντων του κάθε ιδιοκτήτη» (σ.σ.: τα δελτία ειδήσεων εννοεί), «καρτέλ ιδιωτών παρόχων», «στήνουμε δελτία» κτλ.

MEDIA
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε...
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Τα 9 σημεία των καιρών...
Καινούργια κατάσταση διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ, με νέους και παλιούς παίκτες να παλεύουν να εδραιωθούν στον χώρο. Ο Σεπτέμβριος θα μας βρει με ένα αρκούντως διαφορετικό σκηνικό, αλλά και ο...
Τα 9 σημεία των καιρών...
MEDIA
Σολομώντεια λύση για τις άδειες
Με μία μάλλον σολομώντεια απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε χθες στον αρμόδιο υπουργό τη γνωμοδότησή του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας: σύνολο...
Σολομώντεια λύση για τις άδειες
MEDIA
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές προσφυγές που είχαν κατατεθεί μετά την απόφαση με την οποία ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσος (239/9-9-2016) ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής...
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Ο Καλογρίτσας πάει Κοντομηνά
Αρχίζουν οι συναντήσεις μεταξύ χαμένων και νικητών στις τηλεοπτικές άδειες, μεταξύ αυτών που έχουν κανάλι αλλά δεν πήραν άδεια κι εκείνων που πήραν άδεια αλλά δεν έχουν κανάλι. Στη 1 το μεσημέρι ο Καλογρίτσας...
Ο Καλογρίτσας πάει Κοντομηνά
MEDIA
Η συνέχεια για νικητές και χαμένους
Μέσα στο επόμενο 20ήμερο όσοι εξασφάλισαν τις τέσσερις άδειες θα πρέπει να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος που «πόνταραν». Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν και νέες ενστάσεις και προσφυγές από τους...
Η συνέχεια για νικητές και χαμένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας