• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.2°C / 36.4°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 34.9°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 33.2°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.3°C
  1 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  4 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 30.7°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 32.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.8°C / 34.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.5°C / 34.5°C
  4 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.5°C / 34.5°C
  4 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.1°C / 36.6°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 35.0°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%

Επίθεση Digea σε κυβέρνηση για συχνότητες και ΕΡΤ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό και ενημέρωση των πολιτών για τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 «που είναι μονόδρομος» μέχρι το 2020 ή το αργότερο το 2022, καλούν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά τα στελέχη της Digea.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου επέμειναν ότι και υπό τις παρούσες συνθήκες και με παράλληλη μετάδοση High και Standard Definition (υψηλής και κανονικής ευκρίνειας έως το 2021) χωρούν 12 κανάλια στους τέσσερις πολυπλέκτες της Digea και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανανεώσουν τη σύμβαση με την ΕΡΤ (λήγει στις 31/10), ώστε να απελευθερωθεί ο τέταρτος πολυπλέκτης της.

Τόσο ο Κώστας Κιμπουρόπουλος (πρόεδρος Digea) όσο και ο Πάνος Κυριακόπουλος (αντιπρόεδρος) σημείωσαν ότι και στη συνάντηση στο ΕΣΡ για τις άδειες ο καθηγητής Χρ. Καψάλης, που είναι και ο διαπραγματευτής της χώρας μας για τις αλλαγές στις συχνότητες μεταξύ όμορων κρατών, επισήμανε ότι είναι «μονόδρομος το πέρασμα στο DVB-T2».

Οπως τόνισαν «όχι μόνο γιατί έτσι αυξάνεται η χωρητικότητα του φάσματος καθώς θα μπορούν να μεταδίδονται πολλαπλάσια κανάλια (40-48 HD), αλλά και διότι πρέπει να διαφυλάξει η χώρα τις δυνατότητές της ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας».

Εξήγησαν ότι η γειτονική χώρα εκπέμπει ακόμα αναλογικά, αλλά ανακοίνωσε ότι αρχίζει το 2018 τη μετάβαση απευθείας στο DVB-T2, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν δεν έχει πάρει τα μέτρα της η χώρα μας, ειδικά λόγω των μεταδόσεων από τα τουρκικά παράλια.

Για το θέμα με την ΕΡΤ (παραχώρηση ενός πολυπλέκτη με κόστος 1.283.000 ευρώ) σημείωσαν ότι αυτό έγινε κατά... παρέκκλιση, αφού η άδεια της Digea είναι μόνο για ιδιωτικά κανάλια, από τα τέλη του 2013, και ανανεώνεται συνεχώς καθώς η ΕΡΤ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει διαγωνισμό για τους πομπούς της.

«Ο ορισμένος χρόνος -είπε ο Κ. Κιμπουρόπουλος- έχει εξαντληθεί και η ΕΡΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δύο πολυπλέκτες της. Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει για τους πομπούς της».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πολιτεία πρέπει να βγει και να «πει δημόσια, καθαρά και ξάστερα» ότι το πρότυπο που θα επιλεγεί είναι το DVB-T2, τονίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται τώρα «γιατί μπορεί να υπάρχει πολιτικό κόστος» εξαιτίας της στάσης που έχει κρατήσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

Ο Π. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι η Digea είναι τεχνολογικά έτοιμη να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας DVB-T2, τονίζοντας ότι η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο είναι διαρκής.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε ο Νίκος Μαστοράκης (διευθύνων σύμβουλος της Digea), το 82% των ελληνικών νοικοκυριών έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπική Ευκρίνεια).

Από το 2010 στη χώρα μας πωλούνται μόνον HD τηλεοπτικοί δέκτες.

Εως τον Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2.

Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.

Τα στοιχεία της Digea, απάντησε ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δικαιώνουν την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας.

Από τη μια, ορθώς επιλέχθηκε η παράλληλη μετάδοση (HD και SD) καθώς «1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό» για λήψη HD, και αφετέρου φαίνεται ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε DVB-T2 «είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας».

Και καταλήγει: «Οσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ, τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».

MEDIA
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"
★ Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών σχολείων... προσκαλούν, όπως μαθαίνω, γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να μεταβούν σε χώρους γυρισμάτων σόου καναλιών, όπως το «Your face sounds familiar», για να...
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"
MEDIA
Press Cafe: Μετακινήσεις στην ΕΡΤ, «βύθιση» ριάλιτι και... ανάσα από μια «Αρβύλα»
★ Αλλαγές στο πρόγραμμα της ΕΡΤ 1 ετοιμάζουν τα στελέχη της, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.★ Από το τρίτο του επεισόδιο έχει πάρει την... κατηφόρα το «Survivor» με τα ποσοστά του πλέον να το στέλνουν...
Press Cafe: Μετακινήσεις στην ΕΡΤ, «βύθιση» ριάλιτι και... ανάσα από μια «Αρβύλα»
MEDIA
Press Cafe: Ο Τζάρμους, η ΕΡΤ, οι μετακινήσεις, το Τελ Αβίβ και οι «Ράδιο Αρβύλα»
★ Συνεχίζονται οι αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τα στελέχη της να... ανακατεύουν εκ νέου και να συμπληρώνουν την «τράπουλα». Ετσι, από τις αρχές Φεβρουαρίου ένας δικός μας άνθρωπος, ο Γιάννης...
Press Cafe: Ο Τζάρμους, η ΕΡΤ, οι μετακινήσεις, το Τελ Αβίβ και οι «Ράδιο Αρβύλα»
MEDIA
Από τους δικούς της πομπούς θα εκπέμπει η ΕΡΤ από τον Φλεβάρη
Από το δικό της δίκτυο θα εκπέμπει πλέον το σήμα της η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των ψηφιακών πομπών της. Συγκεκριμένα, από τις 2 Φεβρουαρίου 2019 η...
Από τους δικούς της πομπούς θα εκπέμπει η ΕΡΤ από τον Φλεβάρη
MEDIA
Ξεχωρίζει στο τρίμηνο ο ALPHA, κοντράρεται για τα καλά με τον ΣΚΑΪ...
Σε σχεδόν... κυρίαρχο του παιχνιδιού στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης φαίνεται να αναδεικνύεται ο ALPHA το πρώτο διάστημα αυτής της τηλεοπτικής περίοδου στα λεγόμενα δυναμικά κοινά ενώ στο σύνολο του κοινού την...
Ξεχωρίζει στο τρίμηνο ο ALPHA, κοντράρεται για τα καλά με τον ΣΚΑΪ...
MEDIA
«Μαύρο» στο MEGA πριν την παρέλαση...
Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου θα πέσει τελικά τα σήμα του MEGA, σύμφωνα με την επίσημη πλέον ενημέρωση από την Digea. Το άλλοτε μεγάλο κανάλι που εγκατέλειψαν οι μεγαλομέτοχοί του υπερχρεωμένο, θα σταματήσει να...
«Μαύρο» στο MEGA πριν την παρέλαση...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας