• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.9°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 34.9°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.7°C
  2 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.1°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 32.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.5°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  26%
INTIME NEWS

Βολές εναντίον κυβέρνησης από Digea για σύστημα μετάδοσης και ΕΡΤ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ενδεχόμενο να μην ανανεώσουν τη σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία χρησιμοποιεί τον τέταρτο πολυπλέκτη τους, άφησαν ανοικτό τα στελέχη της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος (πρόεδρος), Πάνος Κυριακόπουλος (αντιπρόεδρος) και Νίκος Μαστοράκης (διευθύνων σύμβουλος) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν. 

Κυρίως όμως επέμειναν ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σχεδιάσει και ενημερώσει τους πολίτες για τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 το 2020 ή το αργότερο το 2022. Επέμειναν ότι αυτό είναι μονόδρομος τονίζοντας ότι και υπό τις παρούσες συνθήκες παρούσες συνθήκες με ταυτόχρονη μετάδοση High και Standar Definition (υψηλής και κανονικής ευκρίνειας έως το 2021) χωρούν 12 κανάλια στους τέσσερις πολυπλέκτες της Digea.  

Σημείωσαν ότι η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί «πρακτική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Από την άποψη αυτή υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης αντίστοιχου εθνικού οδικού χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει στον Έλληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρονται».  

Επισήμαναν ακόμα ότι και ο καθηγητής Χρ. Καψάλης που είναι και ο διαπραγματευτής της χώρας μας για τις αλλαγές στις συχνότητες μεταξύ όμορων κρατών, στη συνάντηση που έγινε στο ΕΣΡ για τη χωρητικότητα του φάσματος και τον αριθμό τόνισε ότι είναι «μονόδρομος το πέρασμα στο DVB-T2».  

Κι αυτό διότι αυξάνεται η χωρητικότητα του φάσματος καθώς θα μπορούν να μεταδίδονται πολλαπλάσια κανάλια (40-48 HD), αλλά και διότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξει η χώρα μας τις δυνατότητες της ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας. Όπως εξήγησαν η γειτονική χώρα εκπέμπει ακόμα αναλογικά αλλά ανακοίνωσε ότι αρχίζει το 2018 τη μετάβαση απευθείας στο DVB-T2 κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα με τις εκπομπές στα τουρκικά παράλια.   

Τα στελέχη της Digea επέμειναν ότι η  ελληνική αγορά είναι έτοιμη  για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος σε υψηλή ευκρίνεια, καθώς και ότι η κάλυψη που παρέχει η εταιρεία φτάνει το 100% των προβλεπόμενων από την πολιτεία περιοχών με ψηφιακό σήμα. Η Digea οφείλει να καλύπτει βάσει της άδειάς της το 95% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στελέχη της με βάση μετρήσεις της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού της χώρας, έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα και είναι «ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης καθώς ο μέσος όρος κάλυψης για τα ιδιωτικά δίκτυα σε 11 χώρες της Ευρώπης είναι στο 91,6%».  

Σημείωσαν ακόμη ότι η Digea είναι τεχνολογικά έτοιμη να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2.  Πρόσθεσαν ότι η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική. 

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασαν τα στελέχη της Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (τυπικής ευκρίνειας).

Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2. 

Έκαναν αναφορές και στην τιμολόγηση των καναλιών τονίζοντας ότι γίνεται βάσει τεχνοοικονομικού μοντέλου  που έχει καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

«Το Μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής. Βάσει του Μοντέλου, ένας περιφερειακός σταθμός στην Περιφερειακή Ζώνη των Δωδεκανήσων με εκπομπή σε 25 κέντρα καταβάλει μηνιαίο τίμημα ύψους 1.400 ευρώ (περιλαμβάνει κόστος συχνοτήτων, μηχανημάτων, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης δικτύου κλπ)». Πιο ακριβό είναι το τίμημα για τους περιφερειακούς της Αττικής, λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς, και το ποσό φθάνει τις 8.600 ευρώ μηνιαίως.

Το κόστος για ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας είναι 1.613.000 ευρώ ενώ για την ΕΡΤ 1.283.000 ευρώ. Για το τελευταίο πάντως τόνισαν ότι έχει περάσει ο εύλογος χρόνος και η ΕΡΤ πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το δικό της δίκτυο και να κάνει χρήση των δύο πολυπλεκτών της ώστε να απελευθερώσει τον τέταρτο της Digea.  

Κρέτσος: Πρόωρη η συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος δήλωσε πως αφενός η Digea επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast, αφετέρου καταδεικνύεται πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Λ. Κρέτσος ανέφερε τα εξής: 

Το σημερινό Δελτίο Τύπου της Digea προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση. Αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) έως το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας.

Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας. 
 
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τέλος, όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.

MEDIA
«Μαύρο» στο MEGA πριν την παρέλαση...
Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου θα πέσει τελικά τα σήμα του MEGA, σύμφωνα με την επίσημη πλέον ενημέρωση από την Digea. Το άλλοτε μεγάλο κανάλι που εγκατέλειψαν οι μεγαλομέτοχοί του υπερχρεωμένο, θα σταματήσει να...
«Μαύρο» στο MEGA πριν την παρέλαση...
MEDIA
164.000 νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια
Πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θα αποκτήσουν πλέον και οι 411.000 πολίτες που λόγω της γεωγραφικής θέσης των περιοχών τους δεν είχαν μέχρι τώρα. Το σχετικό νομοσχέδιο...
164.000 νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια
MEDIA
Δύο ριάλιτι ξένων καναλιών θα γυριστούν στην Ελλάδα...
Μέσα στον Σεπτέμβριο συνεργεία δύο τηλεοπτικών σταθμών από τη Νότια Αφρική και την Ιταλία θα βρεθούν στη χώρα μας, το ένα για να κάνει το λεγόμενο ρεπεράζ, να επιλέξει χώρους όπου θα κάνει γυρίσματα το 2019...
Δύο ριάλιτι ξένων καναλιών θα γυριστούν στην Ελλάδα...
MEDIA
Η DIGEA διέκοψε τη μετάδοση του σήματος του SBC TV
Τη μετάδοση του προγράμματος του SBC TV διέκοψε οριστικά η DIGEA. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του παρόχου δικτύου σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση υλοποιώντας σχετική απόφαση του Εθνικού...
Η DIGEA διέκοψε τη μετάδοση του σήματος του SBC TV
MEDIA
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» καναλαρχών απαντούν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Για «θράσος καναλαρχών» που θέλουν να αδειοδοτούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί με απλή αίτηση και ελάχιστο τίμημα κάνουν λόγο στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» καναλαρχών απαντούν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
MEDIA
Επιμένει η Digea για τον εθνικό πόρο
Επανέρχεται η Digea, ο μοναδικός ψηφιακός πάροχος δικτύου, έπειτα από τις τοποθετήσεις και της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας για να εξηγήσει και πάλι τους λόγους για τους οποίους...
Επιμένει η Digea για τον εθνικό πόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας