• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 12.7°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 16.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  64%

Κόντρες για τη διαφήμιση αναμένοντας την αδειοδότηση

 • A-
 • A+

Ανάβουν και πάλι τα... αίματα για την τηλεοπτική διαφήμιση και την πλατφόρμα δημοπράτησης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που το θέμα των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται να ξαναπαίρνει μπροστά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απάντησε στο σχετικό ερώτημα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προτείνοντας να είναι επτά οι άδειες εθνικής εμβέλειας και αναμένεται να κάνει το ίδιο και για το ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας.

Διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και καναλάρχες πάντως εξαπέλυσαν επίθεση και πάλι για την πλατφόρμα τηλεοπτικής διαφήμισης κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και ένα μοναδικό ευρωπαϊκό μόρφωμα οιονεί κρατικού μονοπωλίου, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό δίκαιο τείνει να απελευθερώνει αγορές που παραδοσιακά αποτελούσαν κρατικά μονοπώλια».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Κρέτσου, γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος απάντησε ότι είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» όσα υποστηρίζουν διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και καναλάρχες. «Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει», είπε και πρόσθεσε ότι είτε «δεν καταλαβαίνουν είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη νέα ρύθμιση του διαφημιστικού τοπίου στην τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση η τηλεοπτική διαφήμιση δεν δημοπρατείται από το κράτος και δεν δημιουργείται οιοδήποτε κρατικό μονοπώλιο».

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), η Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με άλλη μία κοινή τους ανακοίνωση επιμένουν ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αποτελεί μερική τροποποίηση αυτού που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο 2016, το οποίο εισάγοντας «αλγόριθμους καθορισμού τιμών και κατανομής της διαφήμισης, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, όπου η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο που επιλέγει και με το περιεχόμενο που επιλέγει».

Ο Λ. Κρέτσος από την πλευρά επιμένει ότι για πρώτη φορά «θεσμοθετείται η πλήρης διαφάνεια στον χώρο της διαφήμισης. Θεσπίζονται διακριτοί ρόλοι για όλους τους εμπλεκομένους. Ο Ρυθμιστής του συστήματος είναι το ΕΣΡ, ήτοι η εκ του Συντάγματος αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Διαχειριστής του συστήματος είναι εταιρεία που θα προκύψει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού».

ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένουν ότι αυτό το νομοσχέδιο υποχρεώνει «τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν το έσοδό τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός. Η προτεινόμενη πώληση του διαφημιστικού χρόνου αποκλειστικά και μόνο με δημοπράτηση είναι πρακτικά αδύνατη», ενώ στην πραγματικότητα η ιδιοκτησία του συστήματος παραμένει κρατική.

Ο ΓΓΕΕ όμως ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο νόμου δεν καταστρατηγεί ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, ούτε υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν σε τρίτους τα δικαιώματά τους.

Αντίθετα, με τη διαδικασία της δημοπράτησης και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο με απόλυτη διαφάνεια να συμμετέχει τόσο στην πώληση όσο και στην αγορά διαφημιστικού χρόνου.

Προσθέτει μάλιστα ότι το σημαντικότερο στοιχείο του νέου νομοθετήματος είναι η φορολόγηση «για πρώτη φορά στην πηγή, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό οιασδήποτε δυνατότητας έκδοσης πιστωτικών και ακυρωτικών τιμολογίων, προνομιακής μεταχείρισης οιουδήποτε πελάτη σε βάρος άλλου μέσω απόδοσης οικονομικών κινήτρων και “επιστροφών” από μεσάζοντες που μοναδικό σκοπό έχουν τη φοροδιαφυγή»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Χρυσή τομή στα 35 εκατ. ευρώ
Ο κύβος ερρίφθη και κάθε τηλεοπτική άδεια για κανάλι εθνικής εμβέλειας θα κοστίζει 35 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απεφάνθη ομόφωνα και τώρα αναμένονται οι αντιδράσεις των καναλαρχών καθώς,...
Χρυσή τομή στα 35 εκατ. ευρώ
MEDIA
Στα 35 εκατ. ευρώ κάθε τηλεοπτική άδεια
Στα 35 εκατ. ευρώ το τίμημα για κάθε τηλεοπτική άδεια για κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα το ΕΣΡ και ενημέρωσε με σχετική επιστολή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και...
Στα 35 εκατ. ευρώ κάθε τηλεοπτική άδεια
MEDIA
Εκτάκτως στο ΕΣΡ τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες
Η ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με την κατώτατη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις επτά άδειες και συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα... ζητήσουν, προτείνουν,...
Εκτάκτως στο ΕΣΡ τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες
Τηλεοπτικό στούντιο
MEDIA
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ
Αντίστροφη μέτρηση για τις δύο «ορφανές» άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα. Αύριο η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης σχετικού φακέλου στο ΕΣΡ.
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ
MEDIA
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"
★ Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών σχολείων... προσκαλούν, όπως μαθαίνω, γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να μεταβούν σε χώρους γυρισμάτων σόου καναλιών, όπως το «Your face sounds familiar», για να...
Press Cafe: Η αδίσταχτη εργοδοσία, οι γονείς και το "Your Face Sounds Familiar"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας