• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 31.3°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 26.5°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 25.7°C / 31.9°C
  1 BF
  23%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  42%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σολομώντεια λύση για τις άδειες

 • A-
 • A+

Με μία μάλλον σολομώντεια απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε χθες στον αρμόδιο υπουργό τη γνωμοδότησή του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας: σύνολο επτά. Μία μέση λύση, ούτε τέσσερις που ήθελε εξ αρχής η κυβέρνηση ούτε απεριόριστος αριθμός όπως επέμενε η αντιπολίτευση.

Μία μέση λύση ακόμα και για το ίδιο το ΕΣΡ, μια και τέσσερα μέλη του Συμβουλίου επιθυμούσαν οι άδειες να είναι έξι και τέσσερα άλλα μέλη να είναι εννέα. Το επτά ήταν μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Ιδού η γνωμοδότηση του ΕΣΡ όπως ακριβώς εστάλη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά: «Το Συμβούλιο, αφού άκουσε τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη (εισηγητή) και ύστερα από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, διατύπωσε τη γνώμη του ως εξής: Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διατυπώνει ομοφώνως τη γνώμη ότι πρέπει να προκηρυχθεί βάσει του ν. 4339/15 διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση επτά (7) "αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου"».

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα γίνει βάσει του νόμου Παππά (ν. 4339/15).

Σύμφωνα επομένως με το ΕΣΡ, δεν είναι για τον κάλαθο των αχρήστων όλος ο νόμος (όπως υποστήριζαν αντιπολίτευση και φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ) αλλά μόνο ένα συγκεκριμένο άρθρο που έχει ήδη αλλάξει με τροπολογία.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως «η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στον δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το Δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί.

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει πια να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός».

Υπουργική απόφαση

Σήμερα ο Νίκος Παππάς θα εκδώσει υπουργική απόφαση επικυρώνοντας έτσι και οριστικά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε επτά. Κύκλοι του υπουργείου ωστόσο θεωρούν πως πλέον καλύπτεται η χωρητικότητα του φάσματος, οπότε αποκλείεται η δυνατότητα μελλοντικά να δοθούν επιπλέον άδειες, θεματικού περιεχομένου.

Σήμερα επίσης ο Νίκος Παππάς θα αποστείλει κι άλλο ερώτημα προς το ΕΣΡ ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για την αρχική τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας στον διαγωνισμό.

Στην πρώτη δημοπρασία, αν θυμάστε, ορίστηκε ως τιμή εκκίνησης τα τρία εκατομμύρια ευρώ, με τους υπερθεματιστές να φτάνουν τις προσφορές τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Η πιο φθηνή άδεια πουλήθηκε 43 εκατ. ευρώ και η πιο ακριβή προσέγγισε τα 74 εκατ. Το Συμβούλιο προσανατολίζεται αυτή τη φορά να ορίσει τιμή-φιξ για την κάθε άδεια, γύρω στα 30 με 40 εκατ. ευρώ.

Ετσι, με τις επτά άδειες, θα συγκεντρωθούν και πάλι 240 εκατ. ευρώ σύνολο, όπως συνέβη και με την περσινή δημοπρασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε...
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Χωρίς έλεγχο από το ΕΣΡ τα κανάλια
Με ψήφους 5 έναντι 2, το Συμβούλιο έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία
Χωρίς έλεγχο από το ΕΣΡ τα κανάλια
MEDIA
Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία
Τρία χρόνια μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, 5+1 τηλεοπτικοί σταθμοί περιμένουν το πράσινο φως από την Επιτροπή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος ώστε να ανακηρυχθούν οριστικοί...
Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία
MEDIA
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
Επικυρώθηκαν από το ΕΣΡ οι πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου. Το Συμβούλιο περιμένει μέσα στις επόμενες 45 μέρες να πάρει το πράσινο φως από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά...
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
MEDIA
Ως το βράδυ οι έξι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες
Αν όλα κυλήσουν ομαλά λοιπόν, σήμερα θα επιβεβαιώσουμε τους προσωρινούς υπερθεματιστές: ΑΝΤ1 (Κυριακού), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), Star (Βαρδινογιάννης), Alpha (Κοντομηνάς), Epsilon TV (Σαββίδης) και Νέα Τηλεόραση...
Ως το βράδυ οι έξι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Τελικά το ΣτΕ θα περιμένει το ΕΣΡ
Για τις 4 Μαΐου αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων που έχουν καταθέσει ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA, ANT1 και MEGA, αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας για τη χορήγηση των επτά...
Τελικά το ΣτΕ θα περιμένει το ΕΣΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας