• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%

Καθυστερούσαν την... αξιολόγηση;

 • A-
 • A+

Στο τελευταίο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο με τις εκατοντάδες σελίδες τις οποίες κανένας δεν διάβασε (ούτε αυτοί που το ψήφισαν ούτε εκείνοι που δεν το ψήφισαν) υπήρχε και μία διάταξη που αφορούσε το ραδιόφωνο.

Αλλά σιγά να μην την έβλεπε κάποιος και, πολύ περισσότερο, να την καταλάβαινε κιόλας. Ηταν η παρακάτω: «Ο Ν. 4472/17 ΑΡΘ. 55 ΠΑΡ. 5 καταργεί τη διάταξη του ΑΡΘ. 6 ΠΑΡ. 2 και 4 του Ν. 4279/14». Καταλάβατε; Οχι. Κατάλαβαν αυτοί που το ψήφισαν; Δεν το θεωρώ όπως σας είπα και τόσο πιθανό.

Η διάταξη του 2014 που καταργήθηκε ήταν η εξής: «Από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών κατά τις διατάξεις του ν. 3592/2007, οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους που κατατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου προγράμματος με τον νέο τους χαρακτήρα.

Η μεταβολή ισχύει από την αρχή του ημερολογιακού μήνα που ακολουθεί την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης.

Το ΕΣΡ καταχωρεί τις δηλώσεις μεταβολής και τις δημοσιεύει με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του. Μετά τη μεταβολή του χαρακτήρα του προγράμματός τους, οι εν λόγω σταθμοί υποχρεούνται να πληρούν τις προϋποθέσεις που αντιστοιχούν στον νέο χαρακτήρα του προγράμματός τους».

Δηλαδή, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή του 2014, όσα ενημερωτικά ραδιόφωνα ήθελαν να γίνουν μουσικά μπορούσαν πλέον να το κάνουν με μία υπεύθυνη δήλωση (μόνο πέντε το έκαναν σε όλη την Ελλάδα). Προσοχή: το αντίθετο δεν προβλεπόταν, δηλαδή ένα μουσικό να μετατραπεί σε ενημερωτικό. Και ας αυξάνονταν έτσι κατά πολύ οι θέσεις εργασίας.

Τα μνημόνια που νοιάζονται για την ανάπτυξή μας και την ευημερία μας δεν το ήθελαν γιατί, προφανώς, δεν το ήθελαν οι ιδιοκτήτες ενημερωτικών ραδιοφώνων. Δεν επιθυμούσαν ανταγωνισμό (οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς!).

Σημειώστε πως από το 2007 και βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 13 του νόμου 3592/2007 -του περίφημου «νόμου Ρουσόπουλου»- το σύνολο των ραδιοσταθμών κλήθηκε για «μία μόνο φορά» να δηλώσει τον χαρακτήρα του προγράμματος στο ΕΣΡ.

Θα έπρεπε να δηλώσουν είτε «ενημερωτικά», αν παρουσίαζαν ειδησεογραφικό πρόγραμμα, είτε «μη ενημερωτικά» αν είχαν μουσικό ή αθλητικό πρόγραμμα, χωρίς πλέον δικαίωμα αλλαγής φυσιογνωμίας.

Ωστόσο, πολλά ραδιόφωνα άλλαξαν χαρακτήρα, αλλά από την... ανάποδη. Από μουσικά έγιναν ενημερωτικά. Κατά παράβαση του νόμου. Μόνο τη Θεσσαλονίκη να κοιτάξουμε και θα δούμε πως παραπάνω από τα μισά ειδησεογραφικά ραδιόφωνα που εκπέμπουν τώρα (6 τον αριθμό), βρίσκονται σε «μη ενημερωτικές συχνότητες».

Για ποιο λόγο καταργήθηκε τώρα η διάταξη του 2014 και πόσο ρόλο έπαιζε αυτό (αν τα... ενημερωτικά ραδιόφωνα γίνουν... μουσικά) στο κλείσιμο της αξιολόγησης, μόνο η τρόικα το ξέρει. Από την αιτιολογική έκθεση (που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γραμμένη στα αγγλικά!) φάνηκε πως αποτελούσε απαίτηση του ΟΟΣΑ, της περίφημης εργαλειοθήκης του αλλά και των ιδιοκτητών των ραδιοφώνων.

Ο ντόπιος ΟΟΣΑ έχει γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, εκεί λοιπόν οι διάφοροι λομπίστες του δέχτηκαν τους ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων για να τα πουν λίγο μεταξύ τους.

Το ΕΣΡ, λοιπόν, που εδώ κι επτά μήνες κωλυσιεργεί επιδεικτικά για τις τηλεοπτικές άδειες, έδειξε σπουδή για τα ενημερωτικά ραδιόφωνα που εκπέμπουν σε μουσικές συχνότητες. Για όλα;

Βασικά για το δίκτυο του «105.5 Στο Κόκκινο» στην επαρχία (Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα κ.α.) γι’ αυτό και κάλεσε τους υπευθύνους του σε ακρόαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΣΡ κινήθηκε βάσει μιας καταγγελίας ενός Μιχάλη Μ. αγνώστων λοιπών στοιχείων (τόσο σοβαρή καταγγελία!) ενώ κάλεσε για εξηγήσεις κι ακόμα ένα καινούργιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Αττικής, πέντε μόλις ώρες μετά την έναρξή του! Τι ταχύτητα είναι αυτή...

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
ΕΣΡ κατά παραβατών
Επιστολή προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επειδή, όπως αναφέρει σχετικά, «γίνεται καθημερινώς δέκτης αναφορών και καταγγελιών εκ μέρους πολιτών...
ΕΣΡ κατά παραβατών
MEDIA
Αδειες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές
Οσο για τις τηλεοπτικές άδειες, αναμένουμε από το ΕΣΡ την απόφασή του για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Θα γίνει η δημοπρασία με την περσινή διαδικασία που απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον δημόσιο...
Αδειες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές
MEDIA
Ο ιδιοκτησιακός χάρτης των FM της Αττικής
Οι προσωρινές άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν έχουν λήξει εδώ και μια δεκαετία. Το θολό καθεστώς των συχνοτήτων θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τα τηλεοπτικά. Ας δούμε τι επικρατεί σήμερα στον...
Ο ιδιοκτησιακός χάρτης των FM της Αττικής
MEDIA
Εννιά συν ένα «βέλη» από το ’15 στο ’16
Το 2016 μπήκε κληρονομώντας «πληγές» από το 2015 στο μιντιακό τοπίο. Με πολλά μέτωπα ανοιχτά (αδειοδοτήσεις, εισαγγελικές έρευνες, φόβους για «λουκέτα») εμείς επιχειρούμε μια καταγραφή δέκα χαρακτηριστικών της...
Εννιά συν ένα «βέλη» από το ’15 στο ’16
MEDIA
Θα προλάβει η κυβέρνηση;
Με κινούμενη άμμο μοιάζουν τα ΜΜΕ αυτό το διάστημα και εν όψει του φθινοπώρου. Και με την κυβέρνηση να λέει πως θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ιδίως το ραδιοτηλεοπτικό. Λέει, δεν σημαίνει πως θα το κάνει...
Θα προλάβει η κυβέρνηση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας