• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.3°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 25.0°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  68%

Πώς διαμορφώθηκαν οι προσφορές για τους τίτλους, τις συμμετοχές και τα ακίνητα του ΔΟΛ

Αλλάζει το παιχνίδι στα ΜΜΕ

 • A-
 • A+

Είχε φτάσει η μεγάλη ώρα. Ηταν όλα έτοιμα στις 12 και τέταρτο το μεσημέρι, χθες, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου. Ετοιμα προκειμένου να ανοίξουν οι πέντε φάκελοι με τις προσφορές των ενδιαφερομένων για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων τού πάλαι ποτέ ένδοξου και πλέον πτωχευμένου συγκροτήματος.

Κλειστός ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανέναν. Εκεί έγιναν γνωστές οι προσφορές των διεκδικητών, παρουσία συμβολαιογράφων και της εταιρείας Grant Thornton η οποία ορίστηκε ως ειδική εκκαθαρίστρια, σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Ανδρέας Αγγελίδης».

Η πλειοδοτική διαδικασία είχε δύο διαφορετικά τμήματα: ένα για το σύνολο των τίτλων και των συμμετοχών του Οργανισμού κι ένα για το σύνολο των ακινήτων (κτίρια).

Το αποτέλεσμα για την πρώτη πλειοδοσία το ξέρετε: Βαγγέλης Μαρινάκης, ο νικητής και η εταιρεία του Alter Ego με την οποία συμμετείχε, αν θυμάστε, και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η προσφορά του έφτασε στα 22.892.600 ευρώ, με δεύτερη εκείνη μιας εταιρείας κυπριακών συμφερόντων με τον τίτλο Vegata Holdings που ανήλθε στα 21.000.000 ευρώ. Τρίτος βγήκε o Ιβάν Σαββίδης με την εταιρεία Dimera και μια προσφορά, μικρή, 11.926.000 ευρώ, που δείχνει πως μάλλον δεν τον ήθελε και πολύ τον ΔΟΛ.

Υπήρξαν άλλες δύο προσφορές (πέντε συνολικά δηλαδή), προφανώς συμβολικές, μιας εγγλέζικης εταιρείας με 100 χιλιάδες ευρώ και μία των εργαζομένων. Στο πακέτο των ακινήτων την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η ALPHA Αστικά Ακίνητα, με ποσό που έφτασε στα 3.780.000 ευρώ. Δηλαδή η συνολική αξία του ΔΟΛ, ακίνητη και κινητή περιουσία, αποτιμήθηκε γύρω στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης λοιπόν, ιδιοκτήτης και του Ολυμπιακού, μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των ΜΜΕ αποκτώντας μεγάλη ισχύ. Με δικά του ή υπό την επιρροή του μέσα ενημέρωσης («Ελευθερία του Τύπου», «Παραπολιτικά», «Καρφί», «Επένδυση», το ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1» κ.ά.) και με πολλά ακόμα που προσθέτει με την απόκτηση του ΔΟΛ («Το Βήμα», «Τα Νέα», 22,11% στο Mega, «Βήμα 99.5», ειδησεογραφικά σάιτ όπως τα in.gr, tovima.gr, tanea.gr κ.ά).

Το θέμα είναι πως πολλά από τα παραπάνω, έντυπα ή και ραδιόφωνα, είναι ευθέως ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Τα «Παραπολιτικά 90.1» ενάντια στο «Βήμα 99.5» και η «Ελευθερία του Τύπου» απέναντι στο «Βήμα» και τα «Νέα». Τι σκέφτεται να πράξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης;

Θα τα διατηρήσει όλα ή θα κλείσει κάποια προχωρώντας, όπως είναι το πιο πιθανό, σε συγχωνεύσεις; Οπως θα διαβάσετε και στις επόμενες σελίδες, ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Αυτός αποφασίζει ποιους και πόσους θα κρατήσει στο νέο μαγαζί.

Θέσεις εργασίας

Κάτι τέτοιο διέβλεψε η ΕΣΗΕΑ και εξέδωσε ανακοίνωση: «Οι συνάδελφοι όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα από την έναρξη της ειδικής διαχείρισης μέχρι τώρα, έπραξαν το καθήκον τους και με το παραπάνω, επιμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη γραμμή διάσωσης ενός από τους ιστορικότερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας.

Η επόμενη μέρα δεν μπορεί, λοιπόν, να βρει χαμένους τους εργαζόμενους. Η νέα ιδιοκτησία οφείλει να αντιμετωπίσει αυτά που προκάλεσε το ναυάγιο της προηγούμενης εργοδοσίας και να δικαιώσει τις προσδοκίες των συναδέλφων για την κανονική έκδοση των εφημερίδων και την λειτουργία των λοιπών Μέσων του Οργανισμού με κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και με σεβασμό στο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

Να σεβασθεί, επίσης, τις άυλες αλλά μετρήσιμες αξίες του ΔΟΛ, δηλαδή την κουλτούρα, το κύρος και την δύναμη της ιστορικότητας που τον συνοδεύουν και τα οποία εγγυώνται οι εργαζόμενοι».

Στην Alpha τα ακίνητα έναντι 3,78 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία Αlpha Αστικά Ακίνητα (στην οποία η Αlpha Bank κατέχει εμμέσως ποσοστό 93,17%) απέκτησε έναντι 3,78 εκατ. ευρώ τα ακίνητα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΔΟΛ που μπήκαν σε δημοπρασία, κυριαρχούν τα ιστορικά κτίρια στη Χρήστου Λαδά 1 και 3, όπου στεγάζονταν οι εφημερίδες και οι υπόλοιπες εταιρείες του ΔΟΛ μέχρι και το 2004, όταν ο Οργανισμός μετακόμισε στο ακίνητο της Μιχαλακοπούλου 80.

Το τελευταίο ακίνητο, που φιλοξενεί μέχρι σήμερα τον ΔΟΛ, ανήκει στην Εθνική leasing από το 2010, έναντι τιμήματος 26 εκατ. ευρώ με σύμβαση πώλησης και επανεκμίσθωσης στον ΔΟΛ μέχρι το 2012.

Ετσι, στην Alpha Αστικά Ακίνητα, εκτός από τα κτίρια στη Χρήστου Λαδά, μεταβιβάζονται αυτό που στέγαζε τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, έξι όροφοι σε πολυκατοικία στην Καλλιθέα και δύο αγροτεμάχια στην Παιανία (8.887,041 τ.μ. και 13.226 τ.μ.).

Ακόμα ένα αγροτεμάχιο 7.350 τ.μ. είχε ο ΔΟΛ στον Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη αλλά και κτήμα 16.758 τ.μ. στα Σφακιά Κρήτης, με 270 ελαιόδεντρα και 65 αμυγδαλιές.

Στη διαδικασία για τα ακίνητα του ΔΟΛ συμμετείχαν η εταιρεία «Σαντορίνη», που κατέθεσε προσφορά η οποία ανήλθε στα 3.001.123 ευρώ, και η εταιρεία «New Mile Ακίνητα» με προσφορά στα 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία στον χώρο του Τύπου σκιαγραφείται με μελανά χρώματα, αφού κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφήνει τηλεοπτικά κανάλια να σβήνουν, βάζει λουκέτο σε εφημερίδες και απολύει...
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
MEDIA
Οργή εργαζομένων για τις νέες συμβάσεις γαλέρας στην Alter Ego
Οι μισθοί που προβλέπονται είναι μικρότεροι από εκείνους που είχαν συμφωνηθεί, οι δημοσιογράφοι μένουν ακάλυπτοι σε περιπτώσεις μηνύσεων και αγωγών και η εταιρεία απαλλάσσεται από οποιαδήποτε νομική ή αστική...
Οργή εργαζομένων για τις νέες συμβάσεις γαλέρας στην Alter Ego
MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
Με άρωμα «Ελευθερίας» ο νέος... ΔΟΜ
Τα πρώτα σχέδια θέλουν την «Ελευθερία του Τύπου» βασικό κορμό στον οποίο θα στηριχτεί το σύνολο των ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μέχρι το Σάββατο η απεργία στον «Πήγασο», ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι κάποιοι στο...
Με άρωμα «Ελευθερίας» ο νέος... ΔΟΜ
MEDIA
Πήγασος όπως... ΔΟΛ
Σαν να ακολουθεί τα χνάρια του ΔΟΛ και ο Πήγασος του Φώτη Μπόμπολα. Καταγγελία δανείων από τις τράπεζες, ειδική διαχείριση, πλειστηριασμός κ.ο.κ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και ουδείς μπορεί να προβλέψει...
Πήγασος όπως... ΔΟΛ
MEDIA
Κλίνατε επί... δεξιότερα
Αν και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη έχει απεμπολήσει εδώ και πολύ καιρό την ιστορική του κεντροαριστερή «γραμμή», πλέον με «αφεντικό» τον Βαγγέλη Μαρινάκη γίνεται και με τη βούλα ΜΜΕ προσκείμενο στη...
Κλίνατε επί... δεξιότερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας