• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 33.5°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 32.6°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 33.8°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Δίχως βάρη και υποχρεώσεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραλαμβάνει... μπιρ παρά (με 22,9 εκατ. ευρώ συνολικά) όλες τις μετοχές του ΔΟΛ, δηλαδή όχι μόνο «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αλλά και το 50% του πιεστηρίου «Ιριδα» και το μεγαλύτερο ποσοστό του «Αργος»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο νέος βαρόνος των ΜΜΕ είναι εδώ

 • A-
 • A+

Πριν από εννέα μήνες ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλης Μαρινάκης, βρισκόταν επί ένα τριήμερο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και... έπαιζε τα ρέστα του για να πάρει τελικά την τέταρτη και τελευταία άδεια καναλιού εθνικής εμβέλειας, δίνοντας μέσω της εταιρείας του «Alter Ego» 73,9 εκατ. ευρώ για μια δεκαετία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον διαγωνισμό (για τον νέο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία), με τον γνωστό εφοπλιστή να μένει... χωρίς κανάλι αλλά και να του επιστρέφονται τα 24,63 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει με επιταγή υπέρ του Δημοσίου για την πρώτη δόση του τιμήματος της άδειας.

Χθες, εννέα μήνες μετά, σε μια ολιγόλεπτη πλειοδοτική διαδικασία, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μέσω της ίδιας εταιρείας, με λιγότερα χρήματα ακόμα και από αυτήν την πρώτη δόση, δίνοντας δηλαδή 22,892 εκατ. ευρώ, βρέθηκε να είναι μεγαλομέτοχος του MEGA (κατέχει πλέον το 22,11% της «Τηλέτυπος»), ιδιοκτήτης δύο ιστορικών και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων («Τα Νέα» και «Το Βήμα») και ενός ραδιοφωνικού σταθμού («Βήμα FM»).

Με την εξαγορά του ενεργητικού του ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει όλες τις συμμετοχές του χωρίς βάρη και υποχρεώσεις και δίχως συμβάσεις με εργαζόμενους. Εκτός λοιπόν από τις ιστοσελίδες του οργανισμού (in.gr, tanea.gr, tovima.gr κ.ά.) του ανήκουν πλέον το 50% της εκτυπωτικής μονάδας της «Ιριδας» (το υπόλοιπο ανήκει στον Φώτη Μπόμπολα), αλλά και το 41,22% της εταιρείας διανομής Τύπου «Αργος», στην οποία κατέχει και επιπλέον ποσοστό 25%, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος σε αυτό με ποσοστό άνω του 65%!

\Ο εφοπλιστής, μέσω της εξαγοράς του ιστορικού εκδοτικού οργανισμού διαθέτει τα στούντιο ATA, το 33,33% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος και συνολικά άλλα περίπου 340 σήματα που αφορούν περιοδικά, ιστοσελίδες, ειδικές εκδόσεις, οδηγούς, στήλες και πάει λέγοντας, καθώς από τον ΔΟΛ έχουν κατοχυρωθεί 353 σήματα.

Ο Β. Μαρινάκης θα έχει στη διάθεσή του και 10,7 εκατ. ευρώ απαιτήσεις που έχει ο ΔΟΛ από τρίτους, χωρίς κανείς να γνωρίζει βέβαια τι από αυτά μπορεί να εισπραχθεί.

Και φυσικά το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του οργανισμού στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1922: «Αθηναϊκά Νέα» (1931-1945), «Τα Νέα» (1944-σήμερα), «Ελεύθερον Βήμα» (1922-1944), «Το Βήμα» (1945-σήμερα), «Οικονομικός Ταχυδρόμος», φωτογραφικό υλικό κ.ά.

Δεκάρα... τσακιστή

Μεγάλοι χαμένοι παραμένουν βέβαια οι εργαζόμενοι, που θα πάρουν ελάχιστα χρήματα, αφού πλέον με τόσο χαμηλό τίμημα κάποιοι υπολογίζουν ότι θα λάβουν λιγότερο από 10% των συνολικών αποζημιώσεων και δεδουλευμένων τους, καθώς τους οφείλονται και επτά μήνες.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα βέβαια να κάνουν ανακοπή στη διαδικασία διεκδικώντας περισσότερα χρήματα από αυτά που θα τους καταλογιστούν, αλλά, όπως λέγεται, μπορούν να διεκδικήσουν κυρίως ποσά που αφορούν την τελευταία μόνο πενταετία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το συνολικό τίμημα (μαζί με τα περίπου 4 εκατ. ευρώ της Alpha για τις υποδομές δεν ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ), μόλις το 25% θα πάει σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους.

Καταλαβαίνει κανείς ότι οι περίπου 350 εργαζόμενοι μαζί με κάποιους που είχαν προχωρήσει σε επισχέσεις θα έχουν να λαμβάνουν από ένα κονδύλι που δεν θα ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα διεκδικούν πιθανότατα κάποια ποσά το Δημόσιο και τα Ταμεία.

Και οι τράπεζες βέβαια θα γράψουν στο χιόνι, ή στην άμμο, αν προτιμάτε λόγω καλοκαιριού, πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Θα πάρουν από το συνολικό τίμημα το 65%, δηλαδή κάτι παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, όταν τα συνολικά δάνεια του ΔΟΛ ξεπερνούσαν τα 174,5 εκατ. ευρώ!

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ΔΟΛ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 έφταναν τα 234,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα χρέη σε τρίτους έφταναν τα 60 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι άλλοι ιδιώτες προμηθευτές θα μοιραστούν κάτι παραπάνω από 2,5 εκατ. ευρώ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία στον χώρο του Τύπου σκιαγραφείται με μελανά χρώματα, αφού κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφήνει τηλεοπτικά κανάλια να σβήνουν, βάζει λουκέτο σε εφημερίδες και απολύει...
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
MEDIA
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η κατάρρευση παλιών μιντιακών κολοσσών με την ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγαλομετόχων τους άνοιξε τις πύλες για νέους παίκτες. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται... Εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα χρεοκόπησαν. Κάποια...
Τέλος εποχής και αλλαγή σελίδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
MEDIA
ΕΤΕΡ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «πληρώνει»!
Πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ -έπειτα από αίτημα της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας- βρέθηκε στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ όπου στεγάζεται ο ΒΗΜΑ FM, πραγματοποιώντας ελέγχους. Είχε προηγηθεί...
ΕΤΕΡ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «πληρώνει»!
MEDIA
Νέα προκήρυξη για την επίθεση στον ΔΟΛ
Νέα αναλυτική προκήρυξη με υπογραφή, όπως και την πρώτη φορά, «Συντρόφισσες και σύντροφοι από καταλήψεις», αναρτήθηκε χθες στο indymedia με την οποία η εν λόγω ομάδα εξηγεί τους λόγους της επίθεσης στο κτίριο...
Νέα προκήρυξη για την επίθεση στον ΔΟΛ
MEDIA
Σπεύσατε να απολυθείτε και... δεν θα χάσετε
Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν χθες στη Μιχαλακοπούλου, όπου οι εργαζόμενοι του ιστορικού Συγκροτήματος Λαμπράκη συνωστίζονταν για να πάρουν... χαρτάκι προτεραιότητας για την απόλυσή τους, λαμβάνοντας ως...
Σπεύσατε να απολυθείτε και... δεν θα χάσετε
MEDIA
Και με τη βούλα ο ΔΟΛ στα χέρια του Μαρινάκη
Την επικύρωση της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από την εταιρία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μία νέα εποχή ξεκινάει όχι μόνο για τον ΔΟΛ αλλά για τα ΜΜΕ...
Και με τη βούλα ο ΔΟΛ στα χέρια του Μαρινάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας