• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%

Πορεία με ρυθμό... χελώνας

 • A-
 • A+

Η Ανεξάρτητη Αρχή, που ταλάνισε την πολιτική ζωή του τόπου το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί κανονικά εδώ και πέντε μήνες, αλλά η δουλειά που παράγει δεν φαίνεται να είναι και τόσο πλούσια. Πενιχρά τα αποτελέσματα.

Η ορκωμοσία των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016.

Πρόεδρος ορίστηκε ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος, τον οποίο πρότεινε για τη θέση αυτή η Ν.Δ. (ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την... έκπληξη με τον Βύρωνα Πολύδωρα!). Αντιπρόεδρος μπήκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, που διετέλεσε παλιότερα διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ και κατέχει πολύ καλά το σπορ. Μέλη του είναι η Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, ο Νίκος Κιάος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η δικηγόρος Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δήμητρα Παπαδοπούλου (όχι η ηθοποιός), καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήδη μέλος του ΕΣΡ από πριν, ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και, τέλος, ο Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος και παλιότερα ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

③ Το ΕΣΡ είχε σταματήσει να λειτουργεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, με τον Νίκο Παππά να παύει τον Οκτώβριο του 2015 τα έως τότε εναπομείναντα μέλη του (3 από τα 4 σε σύνολο 7) και τη Νέα Δημοκρατία να μη συναινεί στην ανάδειξη νέων παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016.

④ Ανατρέχοντας στα ρεπορτάζ των ημερών μετά την ορκωμοσία του νέου Συμβουλίου, διαβάζουμε πως η «κυβέρνηση ουσιαστικά περιμένει απόφαση του νέου ΕΣΡ για άμεση διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, πάνω στην τεχνογνωσία του προηγούμενου και με βάση τον νόμο Παππά» και η Ν.Δ. ζητά «ουσιαστικά επαναπροσδιορισμό του αριθμού των αδειών και όλη τη διαδικασία εξ αρχής». Τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς το ΕΣΡ ζήτησε και πάλι να μην προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με τον νόμο Παππά.

⑤ Πέντε μήνες μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμα δεν έχει βγει. Τα μέλη του ΕΣΡ κωλυσιεργούν και το μόνο που κατάφεραν έως τώρα είναι να συλλέξουν απόψεις επί του θέματος. Ούτε ινστιτούτο σκέψης να ήταν...

⑥ Τα πέντε από τα εννέα μέλη του ΕΣΡ είναι συνταξιούχοι (δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι;)! Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συντάξεις τους ένεκα του νόμου 4387/2016 -γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου- για το συνταξιοδοτικό, λίγο ήθελε και θα τίναζε στον αέρα το Συμβούλιο. Τελικά λύθηκε (;) με μία τροπολογία.

⑦ Στις 26 Μαρτίου 2017 ο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρέδωσε στο Συμβούλιο τον καινούργιο «Πανόπτη», μία σύγχρονη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος. «Η νέα υπηρεσία προβάλλει και καταγράφει το πρόγραμμα 12 καναλιών, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Αττική), καθώς και ισάριθμων ραδιοσταθμών της Αττικής» έγραφε η «Εφ.Συν.» την επομένη.

⑧ Οι μόνες αποφάσεις που έχει λάβει το ΕΣΡ αφορούν, ως επί το πλείστον, πρόστιμα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Από παλιότερα γεγονότα. Για το «Survivor» και το «Star Academy» του Epsilon TV συλλέγουν ακόμα στοιχεία και προφανώς θα εκδώσουν απόφαση αφού τελειώσουν τα δύο ριάλιτι.

⑨ Με ποινές-χάδι αντιμετωπίστηκε και η εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, μια «μαύρη» εβδομάδα για τη δημοσιογραφία. Τα περισσότερα κανάλια τη γλίτωσαν με μικρά πρόστιμα ενώ υπήρξαν μέλη του ΕΣΡ που διατύπωσαν την άποψη πως μια απλή σύσταση αρκούσε. Μία σύσταση για το Star π.χ., το οποίο παρουσίασε 129 λεπτά τη συγκέντρωση του «ναι» και μόλις 3 λεπτά την αντίστοιχη του «όχι».

⑩ Τώρα βρισκόμαστε σε φάση «Περιμένοντας τον Γκοντό», πότε δηλαδή το ΕΣΡ θα προχωρήσει επιτέλους στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Από εδώ έως την αιωνιότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τι είναι το ΕΣΡ και γιατί δεν συγκροτείται επιτέλους
Σύμφωνοι, οι τηλεοπτικές άδειες θα έπρεπε να δοθούν υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν θα αποφάσιζε αυτό τον αριθμό τους, αν θα ήταν τέσσερις ή περισσότερες, αλλά θα έλεγχε...
Τι είναι το ΕΣΡ και γιατί δεν συγκροτείται επιτέλους
MEDIA
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
Δεν μας κάνει εντύπωση, έστω και αν πρόκειται γι’ αυτό το ανίκανο και αδιάφορο ΕΣΡ. Είναι τέτοια, ωστόσο, η στάση των καναλιών, που κινητοποιεί ακόμα και το συγκεκριμένο ΕΣΡ. Την
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
MEDIA
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε...
Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες
MEDIA
Βαγγέλη, εσύ, super star
★ Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καλώς ή κακώς, είναι ο κυρίαρχος των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα κανάλι, το One Channel. Διαθέτει δικές του εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, αλλά αγαπάει (και τον αγαπάνε) κι άλλες...
Βαγγέλη, εσύ, super star
MEDIA
Καλό ταξίδι... «Κύριε Αντιπρόεδρε»
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε για τους συντάκτες των media που ασχολούνται με το ΕΣΡ η ανακοίνωση του θανάτου, χθες, του Ροδόλφου Μορώνη.
Καλό ταξίδι... «Κύριε Αντιπρόεδρε»
MEDIA
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες
Το σκάνδαλο με τα κανάλια που επί μία τριακονταετία χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο έλαβε τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται να συμπαρασύρει στο...
Επιτέλους άδειες αλλά με απώλειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας