Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ουσιαστική Ιστορία γράφεται στα ψιλά των εφημερίδων

Δεύτερος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους». Κάθε Πέμπτη, 11 το βράδυ, στην ΕΡΤ1

Η ουσιαστική Ιστορία γράφεται στα ψιλά των εφημερίδων

  • A-
  • A+

Ο τίτλος της εκπομπής σε προϊδεάζει θετικά: «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους». Είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και παρουσιάζει ήρωες -όπως τους λέει χαρακτηριστικά- «που διαχειρίζονται την κρίση διαφορετικά κι αποτελεσματικά». Την Πέμπτη 30 Μαρτίου (ΕΡΤ1, 11 το βράδυ) ξεκινά η προβολή των 12 νέων ντοκιμαντέρ του δεύτερου κύκλου της σειράς.

«Αρχισαν να γυρίζονται το 2012 και η παραγωγή τους συνέπεσε με το απροειδοποίητο κλείσιμο της ΕΡΤ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης. «Το γεγονός αυτό, εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε, έδωσε τη δυνατότητα στις ταινίες να κινηματογραφούνται για 4 χρόνια παρακολουθώντας τις ζωές των ηρώων τους σε βάθος χρόνου.

Οι ήρωες ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Στο τέλος κάθε ταινίας μοιάζει να βρίσκουν φως στην άκρη του τούνελ και λύσεις στα καθημερινά αδιέξοδα της κρίσης. Στο τέλος κάθε ταινίας ο θεατής βλέπει τους ήρωες να οδηγούνται σε ένα είδος happy end, το οποίο πετυχαίνουν μόνοι, χωρίς την παρέμβαση Αμερικανού σεναριογράφου».

Μήπως όμως είναι οι εξαιρέσεις, όταν την ίδια ώρα πολλοί άλλοι χάνουν τη μάχη στον πόλεμο με τις δυσκολίες; «Επειδή ακριβώς σέβομαι πάρα πολύ αυτή τη μάχη, νιώθω πως οι ήρωες μπορούν γίνουν ένα είδος παραδείγματος για όλους όσοι υποφέρουν καθημερινά σε ένα τοπίο θολό και αντίξοο.

Τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ γίνονται με έναν τρόπο “εργαλεία” και δίνουν αφορμές συζητήσεων που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης και την κοινωνική ευθύνη του καθενός μας».

Τα 12 ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν να προβάλλονται σε διεθνή φεστιβάλ προκαλώντας το ενδιαφέρον τηλεοπτικών σταθμών και Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Πρωταγωνιστές είναι νεαροί άνεργοι επιστήμονες, άστεγοι, ανήλικοι φυλακισμένοι, κυνηγημένοι πρόσφυγες, Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, αδέσποτα σκυλιά κ.ά. «Η ουσιαστική Ιστορία γράφεται μέσα από τους αντιήρωες και στα ψιλά των εφημερίδων» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

«Αξιοσημείωτοι άνθρωποι που δεν συναντάμε εύκολα στις οθόνες: όσους ζουν αποκλεισμένοι από βασικά προνόμια, αγαθά, ελευθερίες, δικαιώματα στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία σε οτιδήποτε προσφέρει μια δημοκρατία στους πολίτες της. Που στερούνται τα βασικά, την πρόσβαση στα αυτονόητα και κυρίως τις δυνατότητες και τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν κάποιος, αντί να αποστρέψει το βλέμμα (που το καταλαβαίνω), τους κοιτάξει καλύτερα, θα βρει ουσιαστικές και άμεσες απαντήσεις σε όσα τον ταλαιπωρούν ή τον προβληματίζουν και τον ίδιο κάθε μέρα. Γιατί πλέον είναι σαφές πως το πρόβλημα μας αφορά όλους, πως κανείς δεν μπορεί να του ξεφύγει και πως οι άμεσες λύσεις είναι επιτακτικό αίτημα.

Οι λύσεις δεν γίνεται να κρύβονται σε μεγαλόστομες και πομπώδεις εξαγγελίες, αλλά σε καθημερινές εφαρμοσμένες πρακτικές: αυτοί που τις επινοούν και τις εφαρμόζουν είναι οι αξιοσημείωτοι σήμερα».

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι βασικά άνθρωπος του κινηματογράφου αλλά στη συζήτησή μας υποστηρίζει πως «η τηλεόραση για μένα ήταν πάντα κινηματογράφος».

Και συνεχίζει: «Η τηλεόραση ως ένα μέσο που αποκοιμίζει ή παίζει στο βάθος για παρέα δεν έχει νόημα ύπαρξης πια. Οι "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους" γυρίστηκαν με κινηματογραφικές προδιαγραφές αλλά και με την ευελιξία και τη διακριτικότητα που επέβαλαν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πρωταγωνιστούν.

Το γύρισμα έπρεπε να μη λειτουργεί ως αναιδής εισβολέας αλλά να προσαρμοστεί στις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της ζωής τους. Πολλές φορές η ομάδα που κινηματογραφούσε ήταν πιο επιτακτικό να παραμελήσει το γύρισμα για να βοηθήσει, όπως στην άμεση μεταφορά ενός τραυματισμένου αδέσποτου, ή να φροντίσει την προστασία ενός πρόσφυγα που απειλείται από ρατσιστές ή για να αποτρέψει την άδικη επέμβαση και μεταχείριση των ηρώων των ντοκιμαντέρ από εκπροσώπους της εξουσίας.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων για πρώτη φορά ένιωσα την αληθινή δύναμη του ντοκουμέντου και του ντοκιμαντέρ. Στον τρόπο που γίνεται ο κινηματογράφος μια τέχνη σημερινή με κοινωνικές παρεμβάσεις· στον τρόπο που εξασφαλίζει και τη συμμετοχή των ίδιων των ηρώων στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να τους βλέπει μόνο ως υποκείμενα αποτύπωσης.

Ο κινηματογράφος επαναπροσδιορίζεται και μαζί του και η τηλεόραση, που πάντα τον παρακολουθούσε από κοντά και δανειζόταν τα “κέρδη" του πρώτη».

MEDIA
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «AGORÁ II - Δεσμώτες», που βγήκε εν μέσω πανδημίας, είναι υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας TV Documentary του Prix Europa 2020.
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
MEDIA
PRESS CAFE
H θρυλική εθνική ομάδα μπάσκετ του 1987 στο ERTFLIX: Πανηγυρίζει η ΕΡΤ για το ERTFLIX, τη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει φτιάξει και στην οποία περιέχονται, αυτό το διάστημα, 36 ξένες ταινίες, 19 ξένες σειρές,...
PRESS CAFE
MEDIA
Press Cafe: Μπας και θέλουν να την κλείσουν την ΕΡΤ;
Λέγαμε χθες στην efsyn.gr για την απαξίωση της ΕΡΤ και την... τεράστια επιτυχία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Στις ηλικίες 18 με 54 ετών έφτασε το δυσθεώρητο 1,2% ενώ στο σύνολο κατάφερε να πιάσει το 2,8%.
Press Cafe: Μπας και θέλουν να την κλείσουν την ΕΡΤ;
MEDIA
Press Cafe: #menoumespiti με ταινίες, ενημέρωση και λειτουργίες
★ Σαν να μας άκουσε η ΕΡΤ που ζητούσαμε να δείχνει αυτό το διάστημα περισσότερα παιδικά προγράμματα και περισσότερες ταινίες. ★ Αμιγώς ενημερωτικό κανάλι η ΕΡΤ2, αλλάζοντας ακόμα και την ώρα του κεντρικού...
Press Cafe: #menoumespiti με ταινίες, ενημέρωση και λειτουργίες
MEDIA
Ντοκιμαντέρ για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, θα παρουσιάσει η ΕΡΤ το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, για την επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989.
Ντοκιμαντέρ για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
MEDIA
«Νόμιζα ότι η ζωή μου ήταν μια τραγωδία. Αλλά τώρα συνειδητοποιώ, είναι μια κωμωδία...»
«Τι είναι αυτό το “Joker”; Το είδες;». Οταν μου κάνει τέτοια ερώτηση η μάνα μου καταλαβαίνετε τι διαφήμιση του έγινε με τα τραγελαφικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Δεν την είχε ανάγκη βέβαια. Μια ταινία που...
«Νόμιζα ότι η ζωή μου ήταν μια τραγωδία. Αλλά τώρα συνειδητοποιώ, είναι μια κωμωδία...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας