• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το Mega, οι τράπεζες και οι οφειλές προς την «Ανωση»

 • A-
 • A+

Στις 9.2.2017 μας κοινοποιήθηκε εξώδικο από τον κ. Φώτη Μπόμπολα και την εταιρεία του παραγωγής «Ανωση», με το οποίο διαμαρτύρονται διότι τους συκοφαντήσαμε με όσα αναφέρουμε σε άρθρο της 4-5.2.2017 σε σχέση με τις οφειλές του πολύπαθου Mega Channel προς την εταιρεία «Ανωση».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «η εφημερίδα σας, διαστρεβλώνοντας δολίως την αλήθεια και κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής, περιέλαβε απολύτως ψευδείς πληροφορίες και εμφάνισε τον πρώτο εξ ημών επιχειρηματία και μέτοχο της εταιρείας “Τηλέτυπος Α.Ε.” ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού “Mega Chanel”, “να βάζει… χέρι” –ωσάν κλέπτης– στους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς του “κλειστού” Mega, και να αδιαφορεί για τους εργαζόμενούς του, τους οποίους, επιπλέον τον εμφάνισε να εμπαίζει, αφού διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της επιχείρησής του και το μόνο που… εισπράττουν είναι “κατανόηση και αγάπη”, χρησιμοποιώντας μάλιστα, η εφημερίδα σας, βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως τη λέξη “Ντοκουμέντο” (και δη με έντονα γράμματα σε κόκκινο χρώμα) στο πρωτοσέλιδο, τη φράση “όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφ.Συν.”, με τίτλους όπως “Αλλοι δουλεύουν κι άλλοι πληρώνονται!” και αναγράφοντας το όνομά του με κόκκινο χρώμα, και ως εκ τούτου κατά τρόπο άκρως και δολίως προσβλητικό προς το πρόσωπό του, ο οποίος, σε συνδυασμό με τις ψευδείς πληροφορίες, συνιστά βαρύτατη συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του».

Αναφέρουν περαιτέρω, «η δεύτερη εξ ημών εταιρεία “Ανωση”, το έτος 2009, συνήψε με την εταιρεία “ABC FACTORS Α.Ε.” σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) με ανώτατο όριο προεξοφλήσεως το ποσό των 4.300.000 ευρώ.

»Στα πλαίσια και υπό τους όρους της σύμβασης αυτής, η Ανωση εκχώρησε στην ABC FACTORS τις απαιτήσεις της κατά της εταιρείας “Τηλέτυπος Α.Ε.”, ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel, ήταν ο κύριος πελάτης της, με συνέπεια η τελευταία αυτή εταιρεία να έχει έκτοτε την υποχρέωση να καταβάλει στην ABC FACTORS και μόνον τα ποσά των τιμολογίων που είχε εκδώσει η Ανωση για τις απαιτήσεις εναντίον της.

»Δυνάμει των όρων της ανωτέρω σύμβασης factoring και ιδίως του συμφωνηθέντος ανωτάτου ορίου προεξοφλήσεως, το ποσό που όφειλε η Ανωση στην ABC FACTORS ανερχόταν στις 31/12/2015 σε 3.800.000 ευρώ, το οποίο παρέμενε ανεξόφλητο λόγω ακριβώς της μη εξόφλησης από την Τηλέτυπος Α.Ε. προς την ABC FACTORS των τιμολογίων που είχε εκδώσει η Ανωση προς αυτήν και είχε εκχωρήσει στην ABC FACTORS.

»Για το λόγο, δε, αυτό και εξ αιτίας εν γένει της οικονομικής κατάστασης της Τηλέτυπος Α.Ε., καμία προεξόφληση τιμολογίων δεν έλαβε χώρα εντός του έτους 2016 από την ABC FACTORS προς την Ανωση. Επιπλέον, τον Μάρτιο 2016, οι ήδη ληξιπρόθεσμες και ανεξόφλητες μέχρι τότε απαιτήσεις της Ανωσης κατά της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., οι οποίες είχαν εκχωρηθεί στην ABC FACTORS δυνάμει της προαναφερόμενης σύμβασης πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, ανέρχονταν στο ποσό των 11.735.000 ευρώ.

»Αντίστοιχα, η Τηλέτυπος Α.Ε. είχε συνάψει με την ABC FACTORS σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων δικών της πελατών και ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, απαιτήσεών της εκ της παροχής διαφημιστικού χρόνου.

»Ακολούθως, μετά τη δέσμευση των Τραπεζικών λογαριασμών της Τηλέτυπος Α.Ε. με πρωτοβουλία των Τραπεζών, η ABC FACTORS, ως είχε κάθε δικαίωμα εκ των όρων των προαναφερομένων συμβάσεων πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, παρακράτησε για δικό της λογαριασμό μέρος των διαφημιστικών εσόδων της Τηλέτυπος Α.Ε. προς εξόφληση του άνω ποσού των 3.800.000.ευρώ, το οποίο είχε χορηγήσει στην Ανωση με αντάλλαγμα την εκχώρηση απαιτήσεών της κατά της Τηλέτυπος Α.Ε

Και συνεχίζουν: «Κατά συνέπεια, ιδίως μετά τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Τηλέτυπος Α.Ε., ούτε ένα ευρώ δεν εισήλθε στο ταμείο της εταιρείας Ανωση, ενώ οι ήδη ληξιπρόθεσμες και ανεξόφλητες απαιτήσεις της κατά της Τηλέτυπος Α.Ε. ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 8.900.000 ευρώ (!!!).

»Μετά, δε, την εξόφληση του άνω ποσού των 3.800.000 ευρώ, είναι προφανές ότι η ABC FACTORS δεν δύναται να προβεί σε νέες παρακρατήσεις από τα έσοδα της Τηλέτυπος Α.Ε., αφού κάθε απαίτησή της έναντι της Ανωσης έχει πλέον εξοφληθεί. Ενώ, λόγω της οικονομικής κατάστασης της Τηλέτυπος Α.Ε., η σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων με την εταιρεία Ανωση είναι ανενεργής».

Καταλήγουν δε αναφέροντας ότι «εκ της ίδιας της φύσης, του σκοπού και λειτουργίας της σύμβασης πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), την οποία ο συντάκτης της εφημερίδας σας γνώριζε, –άλλως όφειλε να γνωρίζει πριν προβεί στη σύνταξη του προαναφερόμενου ψευδούς δημοσιεύματος– προκύπτει κατά τρόπο πρόδηλο και αναμφισβήτητο ότι είναι απολύτως ψευδές ότι “ο Φώτης Μπόμπολας”, ως Ανωση, “βάζει… χέρι στους λογαριασμούς” του “κλειστού” Mega και εισέπραξε, και δη μέσα στον τελευταίο χρόνο, “πάνω από 11 εκατ. ευρώ από το Mega”.

»Είναι επίσης απολύτως ψευδές ότι η δεύτερη εξ ημών εταιρεία Ανωση έχει εισπράξει, ως προεξόφληση από την ABC FACTORS, το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του Mega προς αυτήν.

»Συναφώς, είναι απολύτως ψευδές ότι “ο Φώτης Μπόμπολας πήρε τα λεφτά που του χρωστούσε το MEGA από την ABC FACTORS και κάθε μήνα τσιμπάει και κάτι από τον λογαριασμό”».

Κατ’ αρχάς να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε το αριθμητικό μας σφάλμα: Η εταιρεία «Ανωση» του κ. Φώτη Μπόμπολα δεν εισέπραξε 11 εκατομμύρια ευρώ. Τα 11 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό της συνολικής οφειλής του Mega προς την «Ανωση», όπως μας πληροφορεί η ίδια στο εξώδικό της.

Περαιτέρω η εταιρεία μάς διαβεβαιώνει ότι όντως αυτό το νούμερο ισχύει, αλλά πρόκειται για τα χρωστούμενα, συνολικά. Δηλώνει πως έχει εισπράξει λιγότερα και δεν έχουμε λόγο να την αμφισβητήσουμε.

Εστω κι αν η εταιρεία factoring «ABC FACTORS», προς την οποία η «Ανωση» είχε εκχωρήσει τιμολόγια οφειλών της «Τηλέτυπος» ανερχόμενα στις 14.10.2015 στο ποσό των 13.319.295,50 ευρώ, βεβαίωσε υπεύθυνα (;) στις 17.01.2017 ότι οι σχετικές οφειλές του Mega προς αυτήν είχαν απομειωθεί στο ποσό των 7.271.695,74 ευρώ.

Ωστόσο, η αφορμή για το δημοσίευμα, όπως και η ουσία του, παραμένει η ίδια. Και δεν ήταν η «Ανωση» και ο Φώτης Μπόμπολας στο επίκεντρό του, αλλά οι τράπεζες.

Οι οποίες απελευθέρωσαν για την «ABC FACTORS» εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έκαναν το ίδιο για τους εργαζόμενους του Mega Channel που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Ολα αυτά, δε, την ώρα που υπάρχουν χρήματα σε λογαριασμούς, μπλοκαρισμένα από τις ίδιες τις τράπεζες.

Οσο για το «Ντοκουμέντο» που γράψαμε πρωτοσέλιδα, αναφερόταν βασικά σε ένα άλλο ρεπορτάζ, άσχετο με τον Φώτη Μπόμπολα, με τίτλο «Οι διεκδικήσεις των τραπεζών από τον ΔΟΛ».

Οσον αφορά τις υπόλοιπες αιτιάσεις, είναι ξεκάθαρο ότι σε κανένα σημείο στο δημοσίευμα δεν αναφέραμε ότι ο Φώτης Μπόμπολας «βάζει χέρι ωσάν κλέπτης στους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς του κλειστού Mega», όπως αδίκως μας κατηγορεί.

Η ουσία του δημοσιεύματος ήταν ότι, όπως η «ABC FACTORS» πέτυχε να εισπράξει μεγάλο μέρος των χρημάτων που η «Τηλέτυπος» όφειλε στην «Ανωση», θα μπορούσε να είχε γίνει το ίδιο και για τους εργαζόμενους που, παρότι επί μήνες απλήρωτοι, συνεχίζουν με αυταπάρνηση να διατηρούν στη ζωή το Mega Channel.

Και είναι αυτονόητο πως δεν κατηγορήσαμε ποτέ τον Φώτη Μπόμπολα και την Ανωση γι' αυτό, επειδή επιδίωξαν να εισπράξουν μέρος από τα χρήματά τους. Ολοι το ίδιο θα έκαναν.

Η δημοσιογραφική κριτική είναι προς τις τράπεζες που κρατούν –νομίμως βέβαια– δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπλοκαρισμένα, αφήνοντας τους εργαζόμενους του καναλιού σε άθλια κατάσταση να ψάχνουν για δανεικά. Και που δυστυχώς τα κρατούν ακόμα και σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Το παιχνίδι αγριεύει στο Mega
To πρωί είχαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Mega από τον Δημήτρη Μάρη, του ομίλου 24Media, έναν συνεργάτη του Φώτη Μπόμπολα - έχουν μαζί και τον ραδιοσταθμό «Sport24 Radio 103,3». Εβγαλαν και σχετική...
Το παιχνίδι αγριεύει στο Mega
MEDIA
Ανιχνευτική συνάντηση σήμερα για το Mega
Oι τράπεζες κρίνουν σοβαρή την πρόταση που έκανε ο ιδιοκτήτης των «νοικοκυρεμένων» Αττικών Εκδόσεων να συμμετάσχει ο ίδιος με μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του...
Ανιχνευτική συνάντηση σήμερα για το Mega
MEDIA
Πρόταση για deal και Mega-λα κεφάλαια
Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων δείχνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού. Βάζει όρους όμως και προϋποθέσεις για διενέργεια οικονομικού και νομικού...
Πρόταση για deal και Mega-λα κεφάλαια
MEDIA
Η megaλη κοροϊδία
Με τους εργαζόμενους του Μεγάλου Καναλιού να είναι επτά μήνες απλήρωτοι, οι μεγαλομέτοχοι αντί να δώσουν λύση ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης...
Η megaλη κοροϊδία
MEDIA
Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι του Mega
Είναι σχετικά εμπνευσμένο το σποτάκι που παίζει στο Mega, «με την άδειά σας συνεχίζουμε», αλλά δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα. Διότι έστω ότι συμφωνούμε εμείς και δίνουμε την άδειά μας (και...
Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι του Mega
MEDIA
Κρίσιμη εβδομάδα για το Mega
Οταν εδώ και μήνες οι μεγαλομέτοχοι του Mega παίζουν διαρκώς... καθυστέρηση, τι μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτή την τελευταία εβδομάδα, την πλέον κρίσιμη, θα προβούν στις απαραίτητες κινήσεις...
Κρίσιμη εβδομάδα για το Mega

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας