Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμπνευση με χρώμα και ύλη

Εμπνευση με χρώμα και ύλη

  • A-
  • A+

Στην Χώρα της Ανδρου κάθε καλοκαίρι οι φιλότεχνοι δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στην Υδρα, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, έφερε έναν ακόμα φημισμένο καλλιτέχνη τον Ιταλό Roberto Cuoghi. Ομαδική έκθεση  διοργανώνεται στον Πόρο. Στην Τήνο φιλοξενούνται έργα του Βλάση Κανιάρη. Εξίσου σημαντικές εκθέσεις μπορείτε να επισκεφθείτε στο Ναύπλιο, την Κέρκυρα, την Λήμνο, την Ρόδο, την Νάξο.

ΑΝΔΡΟΣ

Ελκυστικός προορισμός η Χώρα Ανδρου, όπου κάθε καλοκαίρι οι φιλότεχνοι δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Φέτος έχει την τιμητική του ο Γιώργος Ζογγολόπουλος. Η έκθεση «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» περιλαμβάνει τις εμβληματικές ομπρέλες, μαζί με άλλα, δεκάδες έργα που αναδεικνύουν το ανήσυχο, παιχνιδιάρικο πνεύμα του πρωτοποριακού γλύπτη.

● Μέχρι 25/9, τηλ. 22820 22444. 

Στη Χώρα, συνεχίζει επίσης τη δραστηριότητά του το Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως με τον επιτυχημένο εικαστικό θεσμό «Πλόες».

Στη φετινή έκθεση με τίτλο «Επικράτειες του Νότου», που εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Νίκος Βανδώρος, Μάρκος Βενιός, Νίκος Καλαφάτης, Γιάννης Κουτσούρης, Πάνος Μπαλωμένος, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Δέσποινα Τσάκνη, Γιώργος Χαδούλης κ.α.

● 23/7 - 2/10, τηλ. 22820 24598. 


ΥΔΡΑ

Εναν ακόμα φημισμένο καλλιτέχνη, τον Ιταλό Roberto Cuoghi, έφερε το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στον χώρο του στην Υδρα, στα παλαιά Σφαγεία.

Δημιούργησε την προκλητική εγκατάσταση «Putiferio» με μέλη ζώων, μια ωδή στις ιδιότητες της ύλης και τους τρόπους που συντίθεται, αποσυντίθεται και μεταμορφώνεται.

● Εως 30/9, Δευτέρα - Κυριακή: 11.00 - 13.00 & 19.00 - 22.00, Τρίτη κλειστά. 

Στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού προς το Μανδράκι μπορείτε να δείτε (μέχρι 4/9) και την εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για την Υδρα, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.

Το έργο της σχεδιάστηκε με επίκεντρο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού και συνδέεται με το τελευταίο της project «The New Green», που επεμβαίνει στη φύση και μετατρέπει το πράσινο χρώμα της σε μπλε. 

ΑΝΔΡΟΣ

«Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές» είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει η γκαλερί Citronne στον Πόρο, σε επιμέλεια Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη.

Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την ομαδική έκθεση, που αποτυπώνει τη θάλασσα των ονείρων, της προσφυγιάς, της ανθρωπιάς και της απελπισίας.

Συμμετέχουν οι: Γιάννης Αδαμάκος, Μιχάλης Κατζουράκης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

● Μέχρι 17/9. Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 22401.

Παράλληλα, η Citronne συνδιοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου έκθεση του ζωγράφου του χρώματος Δημοσθένη Κοκκινίδη, με 40 έργα της ενότητας «Από την Οδύσσεια».

● Εως 10/10. Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 22401, citronne.com 

ΣΑΜΟΣ

 Στη Σάμο, μια περιοχή που βρέθηκε στον πυρήνα της ανθρωπιστικής τραγωδίας των Σύρων, οργανώνεται η έκθεση «A World Not Ours», με θέμα την προσφυγική κρίση και την αναγκαστική μετανάστευση.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης και μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών παρουσιάζουν τις αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους στο Art Space Pythagorion.

Επιμέλεια Κατερίνα Γρέγου. Πυθαγόρειο, 4/8-15/10, τηλ. 22730 62169. 

ΤΗΝΟΣ

Ο Βλάσης Κανιάρης παντρεύτηκε Τήνια, πέρασε πολλά καλοκαίρια στην Τήνο και τώρα διοργανώνεται μικρή αναδρομική έκθεσή του –η πρώτη μετά τον θάνατό του, το 2011– στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε το πρωτοποριακό έργο της εξηντάχρονης πορείας του, που παραμένει επίκαιρο και ενδιαφέρον χάρη στις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος.

● Μέχρι 31/10. Ακτή Γ. Δρόσου, τηλ. 22830 29070. 

ΝΑΞΟΣ

Στον υπέροχο πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, έξι διεθνείς καλλιτέχνες, η Mireya Samper και η Kristjana Samper από την Ισλανδία, ο Saulius Valius και η Diana Radaviciute από τη Λιθουανία, ο Δημήτρης Δημητριάδης κι ο Klaus Pfeifer από την Ελλάδα, αφηγούνται με ποικίλα εκφραστικά μέσα –λόγο, ζωγραφική, γλυπτική, video, εγκαταστάσεις in situ– «Νέες μυθολογίες», επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τη δυναμική των ιδεών που κρύβονται μέσα μας.

● Μέχρι 25/9. 12ο χλμ. οδού Χώρας Νάξου-Αγιασού, τηλ. 22850 31402. 

ΝΑΥΠΛΙΟ

Δύο δημοφιλείς Γερμανοί καλλιτέχνες, οι οποίοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Αργολίδα, οι Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle, εκθέτουν τώρα στο Ναύπλιο, στην γκαλερί Fugaro, γλυπτά από χάλυβα και ζωγραφικά έργα.

Ο τίτλος της έκθεσης «Πάντα ρει», που αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, σηματοδοτεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά του φυσικού κόσμου.

● Mέχρι 30/10. Λεωφ. Ασκληπιού 98, τηλ. 2752 047300, fougaro.gr

ΛΗΜΝΟΣ

 «Τόποι στη Μνήμη ΙI/ Land in Memory II» στην γκαλερί Ωχρα Μπλε, στη Μύρινα  Λήμνου.

Εργα σε χαρτί των Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση.

Ο ένας αποδίδει τις έννοιες του χρόνου, της μνήμης, της απώλειας, ο δεύτερος μεταγράφει στη φύση ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

● Μέχρι 22 Ιουλίου. «Ωχρα Μπλε», Π. Κυδά 8, τηλ. 2254 026264, ochrablue.blogspot.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας λειτουργεί η αναδρομική έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη Νίκου Βεντούρα (1899 - 1990), στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων.

Στις μεγάλες ενότητες των έργων του, με επιβλητικά καράβια και τοπία της Κέρκυρας, γίνονται φανερές οι αναζητήσεις του, που κινούνται από την αναπαράσταση μέχρι τις αφηρημένες διατυπώσεις.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Παπασωτηρίου.

● Μέχρι 12/9. Ωράριο επισκέψεων: 10.00 - 16.00, τηλ. 26610 48690. 

Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας θα ανακαλύψετε και τον Σύρο καλλιτέχνη Jamal, o oποίος με τη ζωγραφική ενότητα «Ο δρόμος του μεταξιού» αφηγείται τους σταθμούς ενός ταξιδιού που για αιώνες ξεκινούσε από τα βάθη της Απω Ανατολής και έφτανε ώς τις ακτές της Μεσογείου –και πάλι πίσω– συνδέοντας την οικονομία με την πολιτισμική αλλαγή.

● Μέχρι 15/9, τηλ. 26610 30443. 

ΡΟΔΟΣ

 Η συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank παρουσιάζεται στη νέα πτέρυγα του  Νεστοριδείου Μελάθρου στη Ρόδο.

 Πρόκειται για έργα των: Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Γαϊτη, Παναγιώτη Γράββαλου, Λίζης Καλλιγά, Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.ά.

● Μέχρι 30/9. Πλατεία Γ. Χαρίτου, τηλ. 22410 43780. 

ΝΙΣΥΡΟΣ

Ο Αγγελος Πλέσσας και εννέα διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές (Ανδρέας Αγγελιδάκης, Sepake Angiama, Δανάη Ανεσιάδου, Agneszka Gratza, Quinn Latimer, Oliver Laric, Arvo Leo, Mia Lundstrom, Paolo Thorsen-Nagel) δημιουργούν νέα έργα, ένα «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης» στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών Μανδρακίου της Νισύρου.

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στη βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση.

 22/7-20/8, sterna.com.gr 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Santorini Arts Factory παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής της Kelly με τίτλο «High Frequency Vibration» και την έκθεση ζωγραφικής του Αποστόλη Ζολωτάκη (μέχρι 30/9). 

Παράλληλα φιλοξενεί το φεστιβάλ Orange Water με έργα από την περσινή διοργάνωση με θέμα «Τόποι Μνήμης» (μέχρι 1/8) και από τη φετινή με τίτλο «Fata Morgana» (5/8-30/9).

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κάτωνας Ασιμής, Γιώργος Γυπαράκης, Frans Horbach, Δημοσθένης Δαβέττας, Ελένη Ζούνη, Μαριγώ Κάσση, Μελίνα Καχριμάνη, Πελαγία Κυριαζή, Κυριάκος Μορταράκος, Jan Mulder,, Eva Petric, Λίλα Πολενάκη, Henk Puts, Μαρία Σχοινά, Απόστολος Φανακίδης, Digna Weiss, Barbara de Vries κ.ά. Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη, τηλ. 22860 85141 

 Info 

santoriniartsfactory.gr 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Pop games» με ισχυρούς παίκτες στην Τεχεράνη
Εγκαινιάζεται στην Τεχεράνη η αίθουσα τέχνης «Satia», που φιλοξενεί μια ομάδα άγνωστων δημιουργών που πειραματίζονται στην καλλιτεχνική μεταξοτυπία. Η συλλογή περιλαμβάνει 20 έργα, όλα φτιαγμένα με την τεχνική...
«Pop games» με ισχυρούς παίκτες στην Τεχεράνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Και το πλοίο φεύγει...
«Οι γυναίκες του Ματαρόα», έκθεση που εγκαινιάζεται στο «Poems n' Crimes». Η Κλειώ Μακρή, κόρη του γλύπτη Μέμου Μακρή, στήνει τα γλυπτά της δίπλα στα έργα πέντε σπουδαίων καλλιτεχνών (Ν. Ανδρικοπούλου, Α....
Και το πλοίο φεύγει...
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Επανάσταση... στο διηνεκές
Εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 συμπληρώνονται φέτος και το ΜΙSP-Μουσείο Τέχνης του 20ού και του 21ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας οργανώνει μεγάλη ομαδική έκθεση με τίτλο...
Επανάσταση... στο διηνεκές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Χότζα με «εκτόπισε» σε εργοστάσιο για την παρακμιακή ζωγραφική μου
Ο κορυφαίος Αλβανός ζωγράφος, Εντι Χίλα, είναι από τις μεγάλες αποκαλύψεις της documenta 14, που το αθηναϊκό της σκέλος ολοκληρώνεται σήμερα. Μας μιλά για την Ελληνίδα γυναίκα του, την Ιωάννα, τη λατρεμένη του...
Ο Χότζα με «εκτόπισε» σε εργοστάσιο για την παρακμιακή ζωγραφική μου
ART - ΝΕΑ
«Ζωγραφική Λατινικής Αμερικής» στην πρεσβεία της Βενεζουέλας
Μια έκθεση εικαστικών τεχνών εγκαινιάζεται στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, με τίτλο «Ζωγραφική Λατινικής Αμερικής». Η έκθεση, που διαρκέσει από 23 Νοεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό...
«Ζωγραφική Λατινικής Αμερικής» στην πρεσβεία της Βενεζουέλας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Επιχείρηση χάλκευσης του Θεοτοκόπουλου
Ο Παναγιώτης Ιωάννου, επ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μας μιλάει για την πρόσφατη σκανδαλώδη έκθεση στην Ιταλία, όπου έγινε προσπάθεια να αποδοθούν στον Ελ Γκρέκο έργα που δεν είναι...
Επιχείρηση χάλκευσης του Θεοτοκόπουλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ