Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα μουσεία άνοιξαν τις πύλες τους

Νέα μουσεία άνοιξαν τις πύλες τους

  • A-
  • A+

Είναι στην Κρήτη το ολοκαίνουργιο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, με ευρήματα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας και κάλλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, που φιλοξενεί έκθεση με υψηλά δείγματα της κοσμηματουργείας των Κυκλάδων, το ανακαινισμένο Μουσείο της Θήβας όπου στεγάζονται πλείστα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία το Μουσείο Μαστίχας βρίσκεται στο Πυργί. 

Μουσείο Αρχαίας Ελευθέρνας 

Στη σκιά του Ψηλορείτη, ανάμεσα σε μια φύση που οργιάζει με νερά, αιωνόβια δέντρα και θεραπευτικά βοτάνια, βρίσκεται το ολοκαίνουργιο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Στο μοντέρνο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα εκτίθενται τα εντυπωσιακά ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια· ευρήματα που ήρθαν στο φως από την 30ετή ανασκαφή στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Ετσι, είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο στην Ελλάδα (Ολυμπία, Δελφοί, Βεργίνα).

Τα ευρήματα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας και κάλλους, και αποτελούν πηγή γνώσεων με επίκεντρο τον Ομηρο.

Και αυτό γιατί η αρχαία πόλη «φώτισε» ένα μεγάλο κομμάτι των σκοτεινών χρόνων (9ος-6ος π.Χ.), την εποχή που αφηγείται ο Ομηρος στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. 

Το αφήγημα ξεκινάει με τη Χάλκινη Ασπίδα (830/820-730/720 π.Χ.) από τον τάφο των πολεμιστών.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η «Κόρη της Ελεύθερνας», που συγγενεύει με τη διάσημη «Κυρία της Ωσέρ» που βρίσκεται στο Λούβρο.

Ο πλούτος και η ποιότητα των κτερισμάτων (9ος-6ος αι. π.Χ.), τα όπλα, τα εργαλεία επιφανών πολεμιστών και τα πλούσια κοσμήματα των γυναικών, σκιαγραφούν μια κοινωνία με άρχοντες, πολεμιστές, πριγκίπισσες, γυναίκες με εξέχουσα θέση. 

Το Μουσείο διαθέτει ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο, αίθουσα προβολών, κέντρο μελέτης, εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.

Γίνονται ειδικές ξεναγήσεις, όπως και στον Αρχαιολογικό Χώρο. (Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, Ρέθυμνο, τηλ.: 28340-92501). 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 

Περιδέραια, καρφίτσες, ενώτια, δαχτυλίδια, χρυσά με πολύτιμους λίθους, κομψά σκαλίσματα και περίτεχνα δεσίματα, προσωπικά αντικείμενα ή αφιερώματα στα μεγάλα ιερά των Θεών ανάμεσά τους φυσικά και της Δήλου, εξιστορούν με γλαφυρότητα την ιστορία του κυκλαδίτικου κοσμήματος, από την εποχή του Λίθου μέχρι τον 21ο αιώνα.

Υψηλά δείγματα της κοσμηματουργείας των Κυκλάδων, σπάνια ευρήματα, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό, περιλαμβάνονται στην έκθεση «Vanity - Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες».

Διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου που επιτέλους περνάει σε φάση συντήρησης. 

Η φιλόδοξη περιοδική έκθεση παρουσιάζει κοσμήματα από όλα τα κυκλαδονήσια και από όλες τις εποχές, μαζί με δύο σπουδαίες τοιχογραφίες και μία εικόνα.

Στόχος είναι να ανοίξει τις πόρτες του Μουσείου στο μεγάλο και ετερόκλητο κοινό της Μυκόνου, καθώς η προσέλευση των επισκεπτών είναι λιγότερη από 8.000.

Γι' αυτό και η σύγχρονη μουσειογραφική προσέγγιση παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. 

Τη συνδιοργάνωση υπογράφει ο Δήμος Μυκόνου, ενώ η υλοποιείται με δωρεές και χορηγίες από την τοπική κοινωνία.

Θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου και θα παραμείνει στη Μύκονο έναν χρόνο.

Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα άλλα μουσεία των Κυκλάδων. (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, τηλ.: 2289-022325). 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας 

Μετά εννέα χρόνια, που παρέμενε κλειστό λόγω ανακαίνισης και επέκτασης του κτιρίου του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών άνοιξε πριν από λίγο καιρό.

Διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ., όπου στεγάζονται πλείστα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία και της μακράς ιστορίας των βοιωτικών πόλεων.

Οι μακροχρόνιες ανασκαφές έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα από τη γη του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Κάδμου, του Πίνδαρου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.

Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.

Σφραγιδοκύλινδροι από την Ανατολή, οι πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας, οι Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνος, επιγραφές στη Γραμμική Β, τειχογραφίες και πήλινα ειδώλια βρίσκονται στις πλούσιες συλλογές του. (Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, τηλ.: 22620-23559) 

Μουσείο Μαστίχας Χίου 

φωτ. © ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης

Η Χίος απέκτησε προσφάτως ένα μουσείο κόσμημα, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του εξαιρετικού προϊόντος της, της μαστίχας.

Αρχιτεκτονικό υπόδειγμα, το Μουσείο Μαστίχας βρίσκεται στο Πυργί, ανάμεσα στα μεσαιωνικά χωριά, «τα 24 διαμάντια», τα μαστιχοχώρια - μοναδικο σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο όπου παράγεται η μαστίχα. 

Το υπερσύγχρονο Μουσείο, το όγδοο «παιδί» του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) αφηγείται την ιστορία αιώνων.

Τα εκθέματα γίνονται μάρτυρες της παράδοσης καθώς η μαστίχα έχει συνδεθεί με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα και την οικονομία του νησιού.

Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει παραδοσιακά εργαλεία, τοπικές ενδυμασίες, μακέτες, φωτογραφίες, αφίσες, αναπαραστάσεις του τρόπου δουλειάς στο χωράφι ή στο σπίτι.

Ξεχωριστή θέση έχουν τα πρωτότυπα παλιά εργοστασιακά μηχανήματα για την επεξεργασία του προϊόντος και ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σύσταση συνεταιρισμών, στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), στη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, από τη γνωστή τσίχλα, την Ελληνική Μαστίχα Χίου (ΕΛΜΑ), μέχρι την ποικιλία των προϊόντων που παράγονται και εξάγονται διεθνώς.

Η μόνιμη έκθεση συμπληρώνεται από πολυμεσικές, οπτικοακουστικές εφαρμογές και η επίσκεψη ολοκληρώνεται στον μαστιχώνα, στην υπαίθρια έκθεση στο φυσικό περιβάλλον του φυτού, όπου ματιχοπαραγωγοί δείχνουν τη διαδικασία στους επισκέπτες. (Πυργί Χίου, θέση Ράχη, τηλ.: 22710-72212) 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Σύγχρονη ελληνική χαρακτική στην Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες, που αγαπούν την τέχνη της χαρακτικής εδώ και αιώνες, έχουν τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουν και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει μια σημαντική έκθεση στην...
Σύγχρονη ελληνική χαρακτική στην Ιαπωνία
ART - ΝΕΑ
Η πανσέληνος του Δεκαπενταύγουστου
Το πιο λαμπερό καλοκαιρινό φεγγάρι, η πανσέληνος του Αυγούστου, φωτίζει μία ακόμη χρονιά, μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα.
Η πανσέληνος του Δεκαπενταύγουστου
ART - ΝΕΑ
Οι περιηγητές και οι όμορφες Χιώτισσες
Μία εξαιρετική έκθεση σε ένα υπέροχο μουσείο. Ο λόγος για την περιοδεύουσα «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που αυτή τη φορά παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του...
Οι περιηγητές και οι όμορφες Χιώτισσες
ART - ΝΕΑ
«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στην εκθεσιακή πολιτική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να δημιουργεί, σε θεματική συνάφεια με τις κεντρικές περιοδικές του εκθέσεις,...
«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
ART - ΝΕΑ
Ονειρα και φαντάσματα ανάμεσα στ’ αρχαία
Σε σταθερή σχέση εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Το Σάββατο εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου (διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου 2019) η ομαδική...
Ονειρα και φαντάσματα ανάμεσα στ’ αρχαία
ART - ΝΕΑ
Κιβωτός για τις Μούσες μέσα στον χωροχρόνο
Ενας μικρός πολιτιστικός θησαυρός βρίσκεται στεγασμένος στο ιστορικό αρχοντικό των Φαλταγηδών της Σκύρου. Είναι το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964 από τον...
Κιβωτός για τις Μούσες μέσα στον χωροχρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας