• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -2.0°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.1°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 2.1°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.7°C / 2.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 2.8°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  56%

Νικήτας Σινιόσογλου: Λεωφόρος ΝΑΤΟ, Εκδόσεις Κίχλη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολιτικό απ’ ό,τι είναι βαθύτατα προσωπικό

 • A-
 • A+
Ο Νικήτας Σινιόσογλου απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.

Δέκα ερωτήσεις, περισσότερο αφορμές και σπινθήρες για μια συνομιλία, ανάμεσα σ’ έναν επίμονο αναγνώστη κι ένα πρόσωπο της γραφής. Σήμερα ο Νικήτας Σινιόσογλου απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.

Γράφετε συνεχώς το ίδιο βιβλίο ή στο έργο σας εντοπίζετε τομές και ασυνέχειες;

Δικά μας ή των άλλων, τα γραπτά συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους υπόγειους και ασυνείδητους. Πιο δύσκολα βρίσκεις τι τα συνέχει παρά τι τα διακρίνει. Νομίζω πως η βαθύτερη συνέχεια των έργων αποκαλύπτεται στον συγγραφέα μόνο εκ των υστέρων, λες και τα βιβλία προτρέχουν του εαυτού του – ένα είδος επιστολών από το μέλλον που έγραψε ο ίδιος.

Εκτός από τη λογοτεχνία, τι άλλο καθορίζει και φωτίζει το έργο σας;

Η αστική περιπλάνηση, η φωτογραφία και η ιστορία της φιλοσοφίας. Με απασχολεί πολύ ο προσωπικός τρόπος να συνομιλεί κανείς με ιδέες και έννοιες, επομένως να τις καθιστά ζωντανές. Με εμπνέει το σφρίγος ενός συγκαλυμμένου αυτοβιογραφικού λόγου που μπολιάζει τα πιο διαφορετικά γραμματολογικά είδη -από την επιστημονική μελέτη ώς την επιφυλλίδα-, και με έλκει η κορυφογραμμή όπου ένα είδος του λόγου τρέπεται σε ένα άλλο, όταν λ.χ. μια επιστημονική πραγματεία γίνεται δοκίμιο ή ένα δοκίμιο πυκνώνει σαν ποίημα.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που βιαστήκατε να το παραδώσετε στον εκδότη σας και κάποιο άλλο που το απωθείτε, το «φοβάστε» μέχρι σήμερα;

Εδώ και τέσσερα χρόνια γράφω τον «Καρπό της ασθενείας μου», δοκίμιο πάνω στην εξάντληση του εαυτού και την ψυχική ανεστιότητα. Εφτασε σε ένα σημείο όπου δεν γνωρίζω αν η παραμικρή διόρθωση κάνει καλό ή κακό. Μάλλον είναι ώρα να το αφήσω να βρει τον δρόμο του.

Τρεις τίτλοι βιβλίων που σας σφράγισαν, στο πέρασμα του χρόνου, εντός κι εκτός κειμένου…

«Δοκιμές» του Μοντέν, «Πέρα από το καλό και το κακό» του Νίτσε, «Το παράσιτο» του Michel Serres.

Υπάρχουν αρνητικές κριτικές που σας βοήθησαν και θετικές που υπομειδιάσατε;

Συχνά οι κριτικές αποκαλύπτουν περισσότερα για τον κριτικό παρά για το βιβλίο. Οι αρνητικές αντιδράσεις κρύβουν υψηλές ψυχικές εντάσεις και από την άποψη αυτή είναι πιο ενδιαφέρουσες από τους τετριμμένους επαίνους, οπωσδήποτε πιο ανθρώπινες. Σε μια μπλαζέ εποχή είναι ωραίο να υφίσταται απόκριση. Κατά τα άλλα είμαι της άποψης του Μπένγιαμιν πως δουλειά της κριτικής είναι να συμπληρώνει και να ολοκληρώνει ένα έργο, επομένως να μιλάει τη γλώσσα του έργου.

Υπάρχει κάποιος παλαιότερος και κάποιος νεότερος Ελληνας συγγραφέας που σας έλκει η γραφή του;

Θαυμάζω την ορμή του Κοραή αλλά αγαπώ την απελπισία του Μιχαήλ Μητσάκη.

Σήμερα, υπάρχουν λογοτεχνικές συντροφιές που διαμορφώνουν το πνευματικό κλίμα της εποχής;

Οι περισσότερες λογοτεχνικές συντροφιές παραπαίουν μεταξύ γραφικότητας και απωθημένης μελαγχολίας. Είναι βραχύβιες. Σπανιότερα δίνουν κάποιες κατευθύνσεις στα νέα παιδιά, που εντέλει αναζητούν τον δικό τους δρόμο.

Για ποιον λόγο η παρουσία της ελληνικής λογοτεχνίας εκτός συνόρων είναι τόσο νωθρή και αποσπασματική;

Το μυθιστόρημα και το δοκίμιο υπήρξαν ανέκαθεν ατροφικά στην καθ’ ημάς Ανατολή, όπως άλλωστε συνέβη με τη σύγχρονη μουσική (σκέφτομαι πως η μοναξιά του Μητσάκη έχει κάτι από εκείνην του Σκαλκώτα). Από νωρίς κατίσχυσαν η μυθοποιημένη προφορική παράδοση και μια θυμική έξαρση διαρκείας που δεν ευνόησαν τον συγχρονισμό με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών ρευμάτων. Το κωμικό είναι πως οδήγησαν στο αντίθετο απ’ ό,τι ευαγγελίζονταν: στην εσωστρέφεια αντί για την εξωστρέφεια, σε νεοελληνικά θραύσματα εντός κι εκτός συνόρων.

Η πολιτική συγκυρία, εντός και εκτός της χώρας, αλλά και η γλώσσα και ο τρόπος της ενημέρωσης αγγίζουν το συγγραφικό εργαστήρι σας;

Με ενοχλούν τα γραπτά που είναι κραυγαλέα πολιτικά. Διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πολιτικό απ’ ό,τι είναι βαθύτατα προσωπικό, δηλαδή αυθεντικό. Αυτό μας συνδέει. Επομένως, το στοίχημα είναι να γράφεις πολιτικά με τρόπους δημιουργικούς, ακόμη και αφανείς.

Σας απασχολεί αν μετά θάνατον θα σας θυμούνται μέσα από το έργο σας;

Κάποτε νιώθω πως δεν είμαι τα βιβλία μου κι άρα δεν νοιάζομαι για την πορεία τους – κι άλλοτε πως τα βιβλία μου είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, οπότε ναι, θα προτιμούσα να θυμούνται αυτά αντί για εμένα.


📍 Ο Νικήτας Σινιόσογλου (Αθήνα 1976) είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Πρόσφατα βιβλία του: Αλλόκοτος Ελληνισμός. Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών (Κίχλη 2016, Βραβείο Δοκιμίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης, 2017), Μαύρες διαθήκες. Δοκίμιο για τα όρια της ημερολογιακής γραφής (Κίχλη 2018), Λεωφόρος ΝΑΤΟ. Δοκιμή περιπλάνησης (Κίχλη 2019). Γράφει για την αστική περιπλάνηση και για τα όρια δοκιμιακού και λογοτεχνικού λόγου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Είναι προφανές νομίζω ότι γράφω συνεχώς το ίδιο βιβλίο…
Ο Θάνος Σταθόπουλος απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Είναι προφανές νομίζω ότι γράφω συνεχώς το ίδιο βιβλίο…
ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Από τους τεθνεώτες επανέρχομαι στον Φραγκιά και στον Τσίρκα
Η Μαρία Ξυλούρη απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές
Από τους τεθνεώτες επανέρχομαι στον Φραγκιά και στον Τσίρκα
ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Ο συγγραφέας είναι η γλώσσα του, τα άλλα έπονται
Η Ελένη Μπουκαούρη απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Ο συγγραφέας είναι η γλώσσα του, τα άλλα έπονται
ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Θέλω να με θυμούνται οι κόρες μου ως καλό πατέρα
Ο Δημήτρης Αγγελής απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Θέλω να με θυμούνται οι κόρες μου ως καλό πατέρα
ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Ακόμα και ένα ιστορικό μυθιστόρημα καθρεφτίζει το σήμερα
Η Αργυρώ Μαντόγλου απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.
Ακόμα και ένα ιστορικό μυθιστόρημα καθρεφτίζει το σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας