• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 33.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 25.0°C / 34.0°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 31.0°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 30.6°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
Επηρμένη αυτογνωσία

Επηρμένη αυτογνωσία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

UNDERGROUND ◍ Ρ ι ζ ο σ π α σ τ ι κ έ ς   Α ν α γ ν ώ σ ε ι ς

Η αποκοπή από το παρελθόν

Η μάχη εναντίον των προκαταλήψεων του παρελθόντος, των παρωχημένων ιδεολογιών, των ακλόνητων στερεότυπων είναι πάντα άνιση, όχι όμως αδύνατη. Το παρελθόν είναι καλά πυργωμένο στις «αξίες» και τις «αρχές» της κυρίαρχης τάξης και ξέρει να υπερασπίζεται τα «κεκτημένα» του· άλλοτε αδιαφορεί και περιφρονεί και άλλοτε επιτίθεται με τους λακέδες του, εν προκειμένω με την προπαγάνδα και τους πρόθυμους να διαδώσουν αυτήν την προπαγάνδα.

Το παρόν είναι μέρος του παρελθόντος αφού όχι μόνο το φέρει μέσα του, αλλά και αναγκάζεται να το υπερασπιστεί γιατί τρέμει τη ρήξη. Ενιοι ποιητές δεν φοβούνται τη σύγκρουση με τις παλιές ιδέες και το ίδιο το σύστημα, είτε πολιτικό είτε πολιτισμικό.

Δεν αρνούνται να γίνουν παιδιά και λοξίες, να ξαναβρούν την αθωότητά τους να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και το βάρος της συντήρησης. Βλέπουν την υποκρισία μέσα από την καθαρή ματιά των παιδιών και εκφράζονται με τον παρεκκλίνοντα λόγο του λοξία.

Αποκαλύπτουν, ελεύθεροι όντες, το ψεύδος και την έκπτωση του πολιτισμού, της ηθικής και της αισθητικής, φωνάζουν τον λόγο του σαρκασμού και της ανιδιοτέλειας, καθρεφτίζουν τα κενά της κοινωνίας και του λόγου. Οι κοινωνικές συμβάσεις διαλύονται μέσα από ένα πικρό χιούμορ που είναι και καταλυτικό για την ίδια την ανάγνωση και κατ' επέκταση την απόλαυσή της.

Μια τέτοια προσέγγιση της ποίησης είναι στην ουσία μια δοξαστική αναφώνηση της ζωής που ασφυκτιά στα καλούπια του παρελθόντος, ενός παρελθόντος που δεν έχει προσληφθεί ή και φιλτραριστεί από τις ελίτ της οικονομίας και του πνεύματος.

Δεν υπάρχουν μέθοδοι και κανόνες στην εγχάραξη μιας τέτοιας ποίησης, δεν είναι ανάγκη να διαχωριστεί η μορφή από το περιεχόμενο· όλα συντείνουν στο να ακουστεί η φωνή του αντιστεκόμενου, του ριζοσπάστη, του εικονοκλάστη, χωρίς προκλητικό τρόπο, μόνο με το πάθος της αλήθειας. Να τη διαβάζουμε αυτήν την ποίηση, γιατί έχει σθένος: γνώση και αποφασιστικότητα.

Επιμέλεια: Γιώργος Σταματόπουλος

Τουλάχιστον οι συζητήσεις για τη διάσταση μορφής και περιεχομένου είναι πλέον σπάνιες. Στα ποιήματα του Κωστή Τριανταφύλλου μορφή δεν είναι μόνο η λέξη, η συνύπαρξη των λέξεων, είναι και η οπτικοποίησή τους, το εικαστικό φαινόμενο που δημιουργεί η παράταξη των ποιημάτων, τα σχέδια, τα χειρόγραφα, οι φωτογραφίες από εκθέσεις σχολείου, τα παρατεταμένα φωνήεντα, οι ανατυπώσεις, αυτό που συντελεί στην επικυριαρχία του σημαίνοντος.

Είναι ένα άρτιο μορφικό σύνολο δεμένο με μια γλώσσα που κόβει σαν δρεπάνι τα νοήματα, τα αφήνει να αιμορραγούν, ώστε μετά να τα αναπλάσει και να τα χρησιμοποιήσει με τον δικό του απελεύθερο τρόπο.

Στη λογική τού underground, σε μια εποχή που δεν δεχόταν τίποτα, άρα όφειλε να δοκιμάσει τα πάντα για να διαρρήξει τα δεσμά του φόβου, της ακινησίας και του ζόφου, τα ποιήματα των Κωστή είναι η φρενήρης κραυγή αισθητικής εκκαθάρισης του παλιού, μια πρόταση απόδρασης από το τότε παρόν, χωρίς αναγκαστικά να υπάρχει –προς τιμήν του ποιητή– το απόλυτα δομημένο πρόγραμμα προς το μέλλον.

Ηταν πρωτοπορία, παραμένουν ως αποτίμηση και μέτρο της πρωτοπορίας, γι’ αυτό ήταν παράνομα και επικίνδυνα. Γι’ αυτό εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα.

Κυκλοφορούσαν παράνομα γιατί ήταν η κακή συνείδηση μιας κοινωνίας που προσπαθούσε να εξηγήσει την πτώση της, να εκλογικεύσει την κατάπτωσή της, να ερμηνεύσει την παραίτησή της από το υπάρχον.

Τα ποιήματα του Αγίου, στην πρώτη ενότητα, διακρίνονται από αυτή τη σπάνια έπαρση που χαρίζει η αυτογνωσία του καλλιτέχνη: ξέρει ότι θέλει να γίνει ο κριτής, ξέρει ότι θα πουληθεί για ένα κουστούμι, ξέρει ότι όταν επιστρέψει στο σπήλαιο οι δεσμώτες δεν θα θέλουν να ακούσουν για τα οικεία κακά.

Εξ ου προκύπτουν κατόπιν οι επαναστατικές του προκηρύξεις, οι οποίες, κυνικές, βαθύτατα πολιτικές, ανατέμνουν την καθημερινότητα, όχι της χούντας μόνο, αλλά και της όποιας ζωής, επερωτούν με παιδική έκπληξη για το νόημα των πράξεων, της εργασίας, της επιβίωσης, της αστικότητας, της μονοτονίας των τύπων που μας φυλακίζουν, διαβλέπουν με γέρικη σοφία το αδιέξοδο των παραλυμένων ιδεολογιών που θέλουν να γίνουν το αντίβαρο του αντικειμενικά εκπίπτοντος πολιτισμού.

Υστερα κοιτά κατάματα τον εαυτό του, με μπίτνικ ρυθμό, αναστοχάζεται πάνω στο δικό του πρόσωπο ως απότοκο προσώπων της ζωής του, ριζοσπαστικοποιεί το κλασικό και ασκεί ακόμα μια υπόγεια κριτική στους θεσμούς μέσα από τα οχήματα των δικών του εμπειρικών δεδομένων, των ανθρώπων και των πραγμάτων.

Ο Αγιος αναλαμβάνει, αρχίζει και κατεδαφίζει, επιστρέφει στην κοινωνία, όχι πλέον για να επισημάνει, να υποδείξει, αλλά για να κατακεραυνώσει, προκλητικός πλέον, οργισμένος, πολιτικά αυτόνομος και αφοριστικός, λέει αυτό που θέλουν αρκετοί να πουν αλλά διστάζουν ή δεν έχουν τον τρόπο.

Η ευερέθιστη ματιά του περικυκλώνει τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, τον πόθο, την αηδία, την απόσυρση, την ανάθεση, την εκτόξευση σε στιγμές και σκέψεις, και τις αποδίδει χειρουργικά στο χαρτί με τον σαρκασμό που του επιτρέπει η άνεση του αναχωρητισμού από την ψευδή κοινωνία, της οποίας βέβαια παραμένει με συγκεκριμένους επιλεγμένους και στιβαρούς τρόπους κοινωνός.

Καθοδηγεί το στόμα του αναγνώστη του να σχηματίσει ένα πικρό χαμόγελο, αυτό που δημιουργείται όταν η απόλυτη αίσθηση του χιούμορ του συγκεράζεται με τον ρεαλισμό της απόρριψης των κοινωνικών συμβάσεων. Απαιτεί πολλά από τα μέλη της κοινωνίας, περιμένει ελάχιστα από το σύνολο.

Κλείνει πράττοντας αυτό που αποδοκιμάζει και το επιστρέφει χαιρέκακα στους υποτελείς της κριτικής, των αισθητικών προτύπων, της ηθικής τάξης, της κοινωνικής ορθότητας, των προδιαγεγραμμένων μέτρων. Η φόρμα, η μορφή, παραδέχεται, έχει την αυτονομία της, δεν χειραγωγείται για να εντάξει τον δημιουργό σε σχήματα «πρωτοπορίας», αναγνωστικής ευαρέσκειας και αποδοχής.

Γι’ αυτό παραμένει οξεία, αδιάκριτη, ενοχλητική και φέρουσα καθεαυτήν το περιεχόμενο της αμφισβήτησης ως του οικοδομικού υλικού μιας ερμηνείας της ζωής και των κατασκευών της που φτάνει εκεί που τα πεπατημένα εργαλεία αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Η έκδοση των «Εξαρχείων» είναι καλαίσθητη και εύκολη γιατί έκανε το αυτονόητο: δεν πείραξε ούτε λέξη, ούτε μορφικό στοιχείο, ούτε χειρόγραφη τυπογραφική διόρθωση από το πρωτότυπο που κυκλοφόρησε σε στενούς κύκλους υπό το κράτος της λογοκρισίας και της ποινικοποίησης.

Το να γραφούν τα ποιήματά του, έχω την αίσθηση, ήταν μια πράξη απλής καθημερινής αντανάκλασης και διείσδυσης στα μύχια των θεσμών και των ανθρώπων που τους υλοποιούν, πράξη που μόνο ο ποιητής μπορεί να επιτελέσει με ακρίβεια. Το να διαβαστούν τα ποιήματα του Κωστή είναι μία άσκηση ισορροπίας, ένα πέρασμα στη ζώνη του συνειδησιακού κινδύνου, εν τέλει, μια πράξη εξόχως επαναστατική.

*Συγγραφέας

ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η πραγματικότητα ως ονειρική επινόηση
Ο σπουδαίος Κολομβιανός πεζογράφος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1982) δημοσιεύει το πρώτο γραπτό του, τη νουβέλα «Τα νεκρά φύλλα», το 1955, από έναν μάλλον ελάσσονα εκδοτικό οίκο.
Η πραγματικότητα ως ονειρική επινόηση
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Για έναν νέο ανθρωπισμό
Από τον Ομηρο ώς τις μέρες μας όλος ο πολιτισμός οφείλει να ιδωθεί με διεθνή κριτήρια που έχουν ως βάση τους το δίκαιο και την ελευθερία, τον σεβασμό του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και όχι την εκμετάλλευση...
Για έναν νέο ανθρωπισμό
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Από τη ρητορική στη λογοτεχνία
Ενα πανόραμα της πρώιμης και της μεσοβυζαντινής λογοτεχνικής θεωρίας και πρακτικής με επίκεντρο τις ημέρες και, κυρίως, τα έργα ενός πληθωρικού επαγγελματία διανοούμενου και παθιασμένου παιγνιώδη δημιουργού...
Από τη ρητορική στη λογοτεχνία
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μνημειώνοντας τη φθορά
Η φωτογραφία αποτελεί το στίγμα, το φυσικό αποτύπωμα, τη νεκρική μάσκα του πραγματικού. Εχει χαρακτηριστεί τέχνη ελεγειακή, τέχνη του λυκόφωτος, καθώς οι φωτογραφίες ως memento mori και ως όργανο της μνήμης...
Μνημειώνοντας τη φθορά
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποίηση για το επιτήδευμα της ζωής
Μου αρέσει καμιά φορά να παραφράζω, να λέω δηλαδή με δικά μου λόγια ποιήματα που έχω διαβάσει, αρκεί να προσφέρονται, εννοείται, γι’ αυτή τη δουλειά. Τη θεωρώ ως διαδικασία δημιουργική, διδακτική και...
Ποίηση για το επιτήδευμα της ζωής
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα
Αν κάτι δεν αμφισβητείται πια, όπως έχει γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν, και από σημαίνοντες μάλιστα κριτικούς και φιλολόγους, είναι το πρωτείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταξύ όλων των Ελλήνων πεζογράφων.
Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας