Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σπίτι μας μέσα στον άυλο κόσμο

O διάσημος συγγραφέας, καθηγητής Ιατρικής, Ντίπακ Τσόπρα

Το σπίτι μας μέσα στον άυλο κόσμο

  • A-
  • A+

Στα 69 του χρόνια, ο διάσημος συγγραφέας, καθηγητής Ιατρικής (έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Tufts και Boston και υπήρξε διευθυντής του νοσοκομείου New England Memorial) και από τους πρωτοπόρους στον τομέα της Ψυχοσωματικής Iατρικής και της πνευματικής ζωής, Ντίπακ Τσόπρα, έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο: τον έρωτα, τον θάνατο, την υγεία, τη μακροζωία, την ευτυχία και φυσικά με τον ίδιο τον Θεό.

Στο νέο του βιβλίο –σήμερα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Πεδίο– ο Τσόπρα καταπιάνεται με «Το μέλλον του Θεού».

Ο Ντίπακ Τσόπρα δεν είναι κάτι νέο. Είναι πασίγνωστος διεθνώς, κάθε του βιβλίο γίνεται αμέσως best seller και μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες, τα σεμινάριά του γίνονται ανάρπαστα, η διδασκαλία του έχει τεράστια απήχηση σε εκατομμύρια κόσμο. Φέρει, όμως, κάτι νέο.

Κατορθώνει, κάθε φορά, να παρουσιάσει το ζήτημα που τον απασχολεί, μέσω μιας ολιστικής (ίσως εναλλακτικής για πολλούς) προσέγγισης, την οποία θεμελιώνει στις αρχές της κβαντικής επιστήμης, την ινδουιστική παράδοση των Βεδών και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Παρότι αρκετοί σκεπτικιστές τον θεωρούν αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, δεν είναι καθόλου λίγοι οι εξίσου διάσημοι και αναγνωρισμένοι υποστηρικτές του.

Στο νέο του βιβλίο, ο Ντ. Τσόπρα απαντά στον αθεϊστικό σκεπτικισμό τού επίσης φημισμένου αιρετικού συγγραφέα Ρίτσαρντ Ντόκινς (εξελικτικός βιολόγος – έργα του «Το εγωιστικό γονίδιο», «Η περί Θεού αυταπάτη» κ.ά.), δείχνει πως ο Θεός εξελίσσεται με την επίγνωσή μας και με πειστικό τρόπο εκθέτει τους περιορισμούς και την αλαζονεία των «σύγχρονων άθεων», όπως τους χαρακτηρίζει.

Αναλύοντας διεξοδικά τι σημαίνει πίστη, πέρα από την τυφλή προσταγή ενός δόγματος και τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, δίνει σαφείς οδηγίες (μία για κάθε μέρα της βδομάδας) στο πώς μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να προσεγγίσει το «θείο» ουσιαστικά και βιωματικά.

«Θα µπορούσε να υπάρξει στις µέρες µας µια επανασύνδεση με τον Θεό; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται ο Τσόπρα στο βιβλίο του. «Για να έχει ο Θεός µέλλον», υποστηρίζει, «πρέπει να φύγουµε από το σηµείο µηδέν της πίστης και να βρούµε έναν άλλο τρόπο για να ζούµε πιο πνευµατικά.

»Αυτό που χρειάζεται, είναι να στραφούµε στο εσωτερικό µας. Ο Θεός βρίσκεται στην πηγή της ανθρώπινης συνείδησης. Κάθε άτοµο µπορεί να βρει µέσα του τον Θεό. Καθώς το κάνει αυτό, η καθηµερινή ζωή του θα κατακλύζεται από θεϊκές ιδιότητες, όπως αγάπη, συµπόνια, συγχώρεση, τις οποίες θα βιώνει ως πραγµατικότητα. Ετσι η αναζήτηση του Θεού θα λειτουργεί µε έναν βαθύ µεταµορφωτικό τρόπο».

Και συνεχίζει: «Ο Θεός εκθρονίζεται µε κάθε νέα κτηνωδία που αναφέρεται στις βραδινές ειδήσεις. Αυτό όµως που γκρεµίζεται είναι απλώς µια εικόνα. Ο ίδιος ο Θεός δεν αγγίζεται καν από τα δεινά, τα οποία αποτελούν µέρος της αυταπάτης... Για να το θέσω πιο απλά, οι περισσότεροι άνθρωποι προσεγγίζουν τον άυλο κόσµο µε τυχαίο τρόπο, µάλλον σαν τους ευκαιριακούς χριστιανούς που πηγαίνουν στην εκκλησία µόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Η αποτυχία µας να βρούµε τον Θεό µπορεί να εντοπιστεί στη συνήθειά µας να πηγαινοερχόµαστε, αντί να στήσουµε το σπίτι µας µέσα στον άυλο κόσµο. Το πιο αξιόπιστο µονοπάτι προς τον στόχο σας είναι να υιοθετήσετε µια προσέγγιση που να περιλαµβάνει τον νου και το σώµα.

Σε οποιοδήποτε επίπεδο επίγνωσης ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την εµπειρία – ωστόσο, δεν µπορεί να αναπλαστεί από µόνος του. Λειτουργεί ως µηχανισµός για την επεξεργασία αυτών που το µυαλό θέλει, φοβάται, πιστεύει και ονειρεύεται. Καθώς γίνεστε περισσότερο συνειδητοί, αρχίζετε αυτοµάτως να κατευθύνετε τον εγκέφαλό σας προς τα εκεί που θέλετε εσείς».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μάχη απέναντι στα κλειστά συστήματα
Στο βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη «Μια ηλιαχτίδα σε πέτρινους τοίχους - Τα χρόνια του εγκλεισμού, 1966-1974» αποτυπώνεται μια ολόκληρη δεκαετία μέσα από 64 προσωπικές ιστορίες.
Μάχη απέναντι στα κλειστά συστήματα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Πλάτων φοβάται και αγαπά τους μύθους*
O Πλάτων επιλέγει να κλείσει την Πολιτεία, το πιο φιλόδοξο και πιο αντιπροσωπευτικό έργο του, με έναν εσχατολογικό μύθο. Ο γενναίος Ηρ πεθαίνει στη μάχη, αλλά ο θάνατός του είναι μόνο φαινομενικός.
Ο Πλάτων φοβάται και αγαπά τους μύθους*
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πολιτική συζήτηση για τη βίαιη ωρίμανση της Αριστεράς
​​​​​​​Στην παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου του Σωτήρη Βαλντέν «Δικτατορία και αντίσταση 1967-1974» είχαν μαζευτεί οι περισσότεροι από τους πρώτους Ρηγάδες (στελέχη της αντιδικτατορικής οργάνωσης Ρήγας...
Πολιτική συζήτηση για τη βίαιη ωρίμανση της Αριστεράς
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Αναζητώντας τις σωστές λέξεις»
Τρυφερός και αδέκαστος, υψιπέτης και γήινος, λαϊκός και ευγενής, πραγματικά προοδευτικός και ουσιαστικά θρησκευόμενος, ανθρώπινα διπλός, διχασμένος και δίδυμος, ο Χρήστος Αγγελάκος ήταν προσφιλής σε όλους....
«Αναζητώντας τις σωστές λέξεις»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τεράστια επιρροή δέχτηκα από τον Λεβί-Στρος
Το αφηγηματικό κάδρο (άρα και πολιτισμικό και υφολογικό) του σημερινού φιλοξενούμενου της στήλης μας είναι πολύτροπο, μεταβλητό, εξελισσόμενο. Από τη μικροϊστορία στη μακροϊστορία, από το πανοπτικό στο...
Τεράστια επιρροή δέχτηκα από τον Λεβί-Στρος
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Κολάζ και μοντάζ τεκμηρίων στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία
​Μέχρι το 2010, όταν ολοκλήρωσα τη διατριβή μου για το θέμα, η λογοτεχνία τεκμηρίων είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της με πολλούς συγγραφείς να είχαν γράψει πεζογραφήματα στηριγμένα σε εξωλογοτεχνικά...
Κολάζ και μοντάζ τεκμηρίων στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας