• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 31.3°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.1°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.9°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  52%
ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρατηρώντας τον κόσμο και τον εαυτό

 • A-
 • A+

«Το ποίημα / επιδιώκει να βρει το μέτρο του / τη δίχως φλυαρία φωνή / την υπεύθυνη να το συγκροτήσει / την ελαστική να το συγκρατεί» έγραφε η Ειρήνη Ρηνιώτη στην έβδομη συλλογή της Η Ανθοφορία της σιωπής. Αυτό ακριβώς πέτυχε με το πρόσφατο ποιητικό της έργο, ένατο κατά σειρά, που φέρει τον ανάλαφρο τίτλο Μια βόλτα μόνο.

Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων, του έρωτα και της μοναξιάς, της εγκαρτέρησης και του θανάτου, το θέμα της. Ερωτας ηθελημένος και αθέλητος, ζωοδότης και πυρφόρος. Η Ρηνιώτη μετουσιώνει το ατομικό βίωμα σε κοινή εμπειρία, ακροβατώντας ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, τη φαντασία και την πραγματικότητα. Μετεωρίζεται μεταξύ βυθού και ύψους «μία πολιτεία στο βυθό μία στα σύννεφα».

Ο βυθός, ως αναφορά στο βάθος της θάλασσας, ως «ύψος ανάστροφο του πηγαδιού το βάθος», ως βάραθρο ή ως κενό στο οποίο πέφτει κανείς.

Συχνά δίνεται μεταφορικά με εικόνα: «Το καράβι βγήκε από τον πίνακα / διέσχισε το δωμάτιο / αγκυροβόλησε στο κρεβάτι / καταποντίστηκε στ’ όνειρό μου / απ’ όπου αναδύεται δειλά / μία φυσαλίδα ποίημα» ή ακόμη «το χέρι της ζωγράφιζε πυρετωδώς / ενόσω βύθιζε το βλέμμα στον καθρέφτη». Καταβυθίσεις σε βυθούς και πυθμένες έχουμε και σε άλλες συλλογές της Ρηνιώτη.

Ρόλο καθοριστικό στη φιλοσοφία και την εικονοποιία της παίζουν η θάλασσα ως ταξίδι, φυγή, αναπόληση και ο κύκλος ως σύμβολο της αέναης κίνησης που κάνει να συναντηθούν ζωή και θάνατος, ενδοσκόπηση και εξωστρέφεια, επαφή και απομάκρυνση.

Εξάλλου η βόλτα του τίτλου τι άλλο είναι πέρα από πλήρης περιφορά γύρω από άξονα υπαρκτό ή νοητό. Βόλτα όμως είναι και μια μικρή διαδρομή με τα πόδια ή με όχημα για ψυχαγωγία. Και ερχόμαστε πάλι στην ίδια τη συλλογή, που αρχίζει και τελειώνει κυκλικά, με δύο ποιήματα σημαντικά των ποιητικών προθέσεων.

«Ποδηλασία» το πρώτο, «Κύκλος» το τελευταίο. Τα παραθέτω με τη σειρά: «Αστραφτε το ποδήλατο στον ήλιο / Μία βόλτα μόνο! Είπα / Δεν ξέρω να ισορροπώ / όμως τολμώ να πέσω για να μάθω / Αλλο αν δεν έμαθα […]». Και το τελευταίο: «Θέλω να σου χαρίσω έναν κύκλο / Στην περιφέρειά του να πατάς / για να κοιτάς ταυτόχρονα / τον μέσα και τον έξω κόσμο / Αν λαχταρήσεις τη φωτιά, κάνε τον κύκλο ήλιο / Αν επιλέξεις μοναξιά, Σελήνη ονόμασέ τον / Αν θες να στείλεις μήνυμα, χειρίσου τον σαν σφαίρα / Αν πόθο νιώσεις, κράτα τον στα δόντια σου σαν ρώγα / Αν προτιμάς αφανισμό, δέσε τον στο λαιμό σου».

Στους προσωπικούς ποιητικούς τόπους της Ρηνιώτη προστίθενται ακόμη οι άγγελοι, τα αγάλματα, τα καράβια, οι τρικυμίες, τα κρεβάτια, οι καθρέφτες. «Και η μνήμη άβατο / όσο για την ψυχή την ακούω να δέρνεται». Ποίηση αφαιρετική αλλά όχι αφηρημένη, με πρόδηλες παραπομπές στην ουσία της ζωής.

❖❖❖❖❖

Ο κάθε επιτηδευματίας ή καλλιτέχνης εστιάζει την προσοχή του σε ό,τι τον ενδιαφέρει και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο της δουλειάς του, κοινός ο τόπος. Τι κοιτάζει στ’ αλήθεια ο ποιητής, κι αν κοιτάζει, τι βλέπει;

Γι’ αυτά αναρωτιέται και ο Μαρσέλ Προυστ στο μότο που προτάσσει ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος στο καινούργιο του βιβλίο, ένα βιβλίο ποιητικής της ματιάς και του στίχου. Ενας ποιητής αυτοπαρατηρείται και αυτοαναλύεται, με αρκετή δόση ειρωνείας, αυτοσαρκασμού και περιπαικτικής διάθεσης, καταφέρνοντας τελικά να οριοθετήσει το τοπίο της έμπνευσης.

Τα ποιήματα, διαρθρωμένα σε τρεις ενότητες, μιλούν για τις απλές στιγμές του βίου, για τις αλλαγές των εποχών και τη φύση, για τον χρόνο και τον έρωτα. «Με την πρώτη λιακάδα του Ιανουαρίου» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, στιγμές καθημερινότητας και ασκήσεις επαναληπτικών θεμάτων.

«Η ζωή μέσα στο ποίημα» η δεύτερη, ζωή και τέχνη μπλέκονται αξεδιάλυτα, κάποτε απειλητικά, το ερώτημα σταθερό: ποια αντιγράφει την άλλη; Ποίημα και αφορμή ποιήματος ανταλλάσσουν ταυτότητες. «Μικρά θαύματα του καλοκαιριού» η τρίτη, η πιο ερωτική και ερωτογενής απ’ όλες.

Ενα κλίμα έντονου ερωτισμού, μέχρι εμμονής, διασπείρεται γενικώς ανάμεσα στους στίχους, ενώ δεν λείπει ο φυσιολατρικός χαρακτήρας, ακρογιαλιές και ηλιοβασιλέματα, μυρωδιές εσπεριδοειδών και άλλες, ήχοι πουλιών και σύννεφα, φεγγάρια και βραδινές βόλτες. Συχνά ο ποιητής αναφέρεται στο τι του αρέσει και τι αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν.

Απαριθμώντας τις αρέσκειες ή τις στιγμές που τον σημάδεψαν δίνει απάντηση στο δυνάμει ερώτημα ή στην αποφατική πρόθεση του τίτλου: Τι κοιτάζει στ’ αλήθεια ο ποιητής.

Για παράδειγμα το ποίημα «Μικρές αγάπες»: «Αγαπάω τα μικρά ποιήματα, την ΙΟΝ αμυγδάλου, / τις Περιπέτειες του Τομ Σόγερ, τη μηλόπιτα, / τις άκοπες σελίδες των βιβλίων, τα Playmobil, / τις αμυγδαλιές - ακόμη κι αν δεν είναι ανθισμένες, / τα σύννεφα, τις φυσαρμόνικες, τον Λουίς Μπουνιουέλ». Η αμυγδαλιά ανήκει στα αγαπημένα του: «Ακούγεται ασήμαντο για φιλοδοξία / και ξεπερασμένο και ρομαντικό, / μα δεν είναι άσχημο για πεπρωμένο: / να μείνω στη μνήμη των ανθρώπων / ως εκείνος που κάθε χρόνο / έγραφε για τις αμυγδαλιές / λες και τις έβλεπε πρώτη φορά» (σ. 19).

Αρκετές οι διακειμενικές αναφορές του. Κάποτε ερμηνεύει συναισθήματα ηρώων σε λογοτεχνικά έργα ή χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης αποσπάσματα άλλων λογοτεχνών.

Μια ποιητική συλλογή με μεράκι και έμπνευση, με έντονο συναίσθημα και αισθαντική ματιά, με γλωσσικό πλούτο και μετρική πολυμορφία που αντλεί το υλικό της απ’ ό,τι αγαπά ο ποιητής: «Ούτε σήμερα κατάφερα να περπατήσω πάνω στα νερά, / που είναι το πιο αγαπημένο μου απ’ όλα τα θαύματα. / Τα άλλα δύο είναι ο έρωτας και η ποίηση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το στοχαστικό βλέμμα ενός ποιητή
Το Ανοιχτό Βιβλίο θα αφιερώσει τέσσερα ένθετα στο έργο ισάριθμων εμβληματικών πεζογράφων και ποιητών. Πανεπιστημιακοί, μελετητές, φιλόλογοι, κριτικοί λογοτεχνίας και ποιητές φωτίζουν και αναδεικνύουν όχι...
Το στοχαστικό βλέμμα ενός ποιητή
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Υπερφίαλος διασκελισμός των ίσκιων»
Το «Εκτακτο δελτίο καιρού», έργο που ενώ σε πρώτο επίπεδο παραμένει κλειστό και δυσπρόσιτο, τάχα γλωσσοκεντρικό, γλωσσογενές και παιχνιδίζον, στην πραγματικότητα συνοψίζει, ως ένας στοχαστικός και αισθητικός...
«Υπερφίαλος διασκελισμός των ίσκιων»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μεταξύ δαιμονισμού και απόκρυψης
Πρόκειται για μια ποίηση αποστάγματος, που πυκνώνει αισθητικά και στοχαστικά τον εγκλωβισμό και την ισόβια δυσκολία, της μη προσαρμογής του ανοιχτού −στον κόσμο ως συμβάν− προσώπου, που ασφυκτιά και φλέγεται...
Μεταξύ δαιμονισμού και απόκρυψης
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η αποσιωπημένη γενιά
Η εύκολη πρόσβαση και εποπτεία μιας ποιητικής παραγωγής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλώς και καθιστά μια ανθολογία ελκυστική. Ωστόσο, τα στοιχεία εκείνα που βαραίνουν πρωτίστως για τον επίδοξο αναγνώστη...
Η αποσιωπημένη γενιά
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αραβικός μοντερνισμός
Ο Αραβας δεν γεννιέται με την ποίηση εντός του, όπως κανείς άλλωστε, ανεξαρτήτως εθνικότητας, αλλά μαθαίνει μεγαλώνοντας να την αγαπάει. Οι λόγοι, δηλαδή, που οι λαοί της Μέσης Ανατολής επιδίδονται στην ποίηση...
Αραβικός μοντερνισμός
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Αλεξανδρινός μιλάει με πολλούς τρόπους
Από τη στιγμή που καθιερώθηκε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή και από τη στιγμή που απέκτησε διεθνή φήμη, δεν έχει πάψει να μελετάται και να διερευνάται η ποιητική του. Το εκπληκτικό...
Ο Αλεξανδρινός μιλάει με πολλούς τρόπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας