To «Αργά μέσα στη μέρα» είναι η ιστορία δυο μποέμ ζευγαριών που γνωρίζονται από παλιά, ακούν κλασική μουσική, συζητούν για τέχνη, ταξιδεύουν, πηγαίνουν στην Μπιενάλε της Βενετίας, τους απασχολούν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και οι κοινωνικές αναταράξεις, ενώ η σχετική οικονομική άνεση που διαθέτουν τους επιτρέπει είτε να εκπληρώνουν τα όνειρά τους είτε να τα αναβάλουν χωρίς ιδιαίτερες ενοχές. Επιπλέον, για τη διατήρηση των απαραίτητων ισορροπιών εξωραΐζουν ή ακόμα και παραχαράζουν το παρελθόν. Μέσα σε αυτό το «ασφαλές» περιβάλλον δίνεται στη συγγραφέα η ευκαιρία να αποδώσει την ένταση των εσωτερικών συγκρούσεων των χαρακτήρων, τις ανεπαίσθητες αλλά κρίσιμες μεταβολές αλλά και τις λεπτές διακυμάνσεις των αντιδράσεών τους όταν επέρχεται η μεγάλη ανατροπή στην πολύχρονη, φαινομενική ισορροπία του κουαρτέτου.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Ζάκαρι από καρδιακή ανακοπή, ο οποίος υπήρξε και ο «στυλοβάτης» αυτής της συντροφιάς, θα ανατρέψει τις «παγιωμένες» σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια, θα φέρει στην επιφάνεια τόσο τις αδυναμίες τους, όσο και τα εύθραυστα θεμέλια των γάμων τους. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τι ήταν αυτό που τους έφερε κοντά αλλά και τους κράτησε σε αυτή τη σχέση, καθώς και το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμια μιας ζωής βασισμένης πάνω σε όρκους που είχαν δώσει νέοι, όταν ήταν διαφορετικοί άνθρωποι: «Αυτό ήταν το νόημα του γάμου, σκέφτεται η Κριστίν: έμενες μαζί με τον άλλο περνώντας από τη μια μεταμόρφωση στην επόμενη. Ή δεν έμενες».
Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από τον Ζάκαρι, έναν χαλαρό και αξιαγάπητο άνθρωπο ο οποίος εμφανίζεται, κυρίως, στις αναμνήσεις των επιζώντων. Δυναμικός και δραστήριος, εύπορος έμπορος τέχνης που φρόντιζε για όλους. Η απουσία του αποσταθεροποιεί τη σύζυγό του Λίντια, μια γυναίκα που ζει καλλιεργώντας την οκνηρία. «Τώρα δεν ξέρω πώς θα γεμίζω τον χρόνο μου!» διαμαρτύρεται και φυσικά θα στραφεί στους φίλους της για παρηγοριά αλλά και αποκατάσταση. Οσο η αφήγηση προχωράει ο Ζάκαρι συνεχίζει να είναι παρών με την απουσία του, καθώς διαφαίνεται ότι υπήρξε το άλλοθι και των υπολοίπων ώστε να αδρανήσουν και να βολευτούν σε μια κατάσταση που τους διευκόλυνε, μένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν: «Λατρεύω το παρελθόν», του λέει η φίλη του Κριστίν σε μια παλιά συνάντησή τους. «Κάποιες φορές αυτές τις μέρες σκέφτομαι και σχεδόν το πιστεύω πως θα τα κατάφερνα μια χαρά και χωρίς το παρόν… Δεν λέω ότι το παρελθόν ήταν καλό… Αλλά τίποτα δεν θα είναι ποτέ τόσο όμορφο όσο αυτό, σωστά; Είναι υπέροχα όμορφο. Με γεμίζει, μου αρκεί».
H Χάντλι με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία περνάει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, υιοθετώντας εναλλασσόμενες οπτικές, ενώ μαζί με την κατάσταση του πένθους μάς παρέχει μεγάλες δόσεις από σκηνές της νεότητάς τους -από τα τριάντα χρόνια ύπαρξης αυτού του κουαρτέτου έως τη διάλυσή του: Τα τέσσερα μέλη αυτής της συντροφιάς, όπως μαθαίνουμε, ήταν πολύ πιο στενά δεμένα απ’ ό,τι αρχικά υποθέσαμε, γεγονός που ερμηνεύει το χάος που επέρχεται μετά τον θάνατο του Ζάκαρι.
Το «Αργά μέσα στη μέρα» είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων, η Χάντλι με γραφή μετρημένη αλλά αφοπλιστικά διεισδυτική αποδίδει με ακρίβεια τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Προφανώς, όπως έχει ήδη σχολιαστεί, η διδακτορική της διατριβή στο έργο του Χένρι Τζέιμς τη μύησε στην τέχνη της ψυχογραφίας και στη στιλιστική απόδοση της πολυπλοκότητας των χαρακτήρων. Κάποιοι, επίσης, έχουν εντοπίσει την επίδραση της Βιρτζίνια Γουλφ, κυρίως από τα «Κύματα», καθώς και στο μυθιστόρημα της Γουλφ η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από έναν γοητευτικό απόντα, τον Πέρσιβαλ, τον αγαπημένο παιδικό φίλο έξι διαδοχικών αφηγητών. Και εδώ, με ανάλογο τρόπο, η απουσία λειτουργεί ως καταλύτης για να έρθουν στην επιφάνεια τα μυστικά και ψέματα μαζί με έναν καταπιεσμένο δυναμισμό που είθισται να κάνει την εμφάνισή του μόνο μετά από μια μεγάλη απώλεια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας