Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική συζήτηση για τη βίαιη ωρίμανση της Αριστεράς

Από αριστερά, Δημ. Χριστόπουλος, Ν. Βούτσης, Ν. Βουλέλης, Σωτ. Βαλντέν, Αντ. Λιάκος και η Αννα Μαλικιώση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική συζήτηση για τη βίαιη ωρίμανση της Αριστεράς

  • A-
  • A+
Στο βιβλίο θίγονται καίρια ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, όπως το διακύβευμα του αντιμνημονιακού αγώνα, η στάση των εταίρων και του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., το προσφυγικό, τα διλήμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το μακεδονικό ζήτημα και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, οι επιτυχίες και τα λάθη της αλλά και οι αντίστοιχες εξελίξεις και η κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου του Σωτήρη Βαλντέν «Δικτατορία και αντίσταση 1967-1974» είχαν μαζευτεί οι περισσότεροι από τους πρώτους Ρηγάδες (στελέχη της αντιδικτατορικής οργάνωσης Ρήγας Φεραίος). Λίγους μήνες μετά και λίγες μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου ως υποψήφιου πλέον ευρωβουλευτή με το ΣΥΡΙΖΑ, «Η Αριστερά στην κυβέρνηση.

Πρέσπες, Ευρώπη. 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία» (εκδόσεις Θεμέλιο) παραβρέθηκαν κυρίως πολιτικά πρόσωπα και άνθρωποι (διανοητές, δημοσιογράφοι, καθηγητές κ.ά.) από τον χώρο της Αριστεράς, που έχουν συμπορευτεί στον ευρύτερο σχηματισμό της πρωτοβουλίας πολιτών Γέφυρα και της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν φυσικό εξάλλου, με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν ευδιάκριτα πλέον, τα όσα ακούστηκαν τη βραδιά της Τετάρτης στην ΕΣΗΕΑ να είχαν ξεκάθαρο πολιτικό χρώμα. Αυτό είναι και το ίδιο το βιβλίο: μια κριτική επισκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα από το 2014 έως και σήμερα, όπου θίγονται καίρια ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, όπως το διακύβευμα του αντιμνημονιακού αγώνα, η στάση των εταίρων και του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., το προσφυγικό, τα διλήμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το μακεδονικό ζήτημα και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, οι επιτυχίες και τα λάθη της αλλά και οι αντίστοιχες εξελίξεις και η κρίση σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο. Ολα αυτά δοσμένα μέσα από κείμενα του συγγραφέα (άλλα ήδη δημοσιευμένα, μεταξύ άλλων, και στην εφημερίδα μας και άλλα αδημοσίευτα), δηλαδή μέσα από την προσωπική του ματιά και πολιτική οπτική.

Εκδήλωση για το βιβλίο του Σωτηρη Βαλντέν

Για το έργο του μίλησαν οι Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η εκδότρια Αννα Μαλικιώση. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ήταν γεμάτη και ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι Αν. Ξανθός, Μ. Ζορμπά, Ν. Φίλης, Αν. Καββαδία, Φ. Βάκη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ψυχοπαίδης, Κ. Ζώρας, Χ. Μαντάς, Δ. Χατζησωκράτης κ.ά.

«Κριτική αυτοπεποίθηση»

«Πρόκειται για πρότυπα κείμενα πολιτικού σχολιασμού», είπε ο Αντ. Λιάκος, που πήρε πρώτος τον λόγο. Μίλησε για μια «κριτική αυτοπεποίθηση» που πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, ν’ αποκτήσει η Αριστερά, «ακριβώς γιατί η Αριστερά στην Ελλάδα κατόρθωσε να καλύψει το κενό που σε όλες σχεδόν τις άλλες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες κάλυψε η Ακροδεξιά».

«Ακόμα και όταν ο Βαλντέν γράφει για το δημοψήφισμα πως “δυστυχώς πρέπει να ψηφίσω όχι”, ήταν και αυτό ένα κομμάτι της ταυτότητας της Αριστεράς που διαμορφωνόταν σε κόμμα εξουσίας πλέον. Αυτό φανερώνει και το βιβλίο του: είναι οι στιγμές συμπυκνωμένης Ιστορίας και βίαιης ωρίμανσης της Αριστεράς».

Το εξώφυλλο του βιβλίου

«Ο Σ. Βαλντέν δεν λογόκρινε πουθενά όσα έγραψε παλαιότερα», τόνισε ο Ν. Βουλέλης. «Πρόκειται για σπάνια περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ζούμε σε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι είναι αλάνθαστοι και έτσι ήταν ανέκαθεν, έχοντας “αποκηρύξει” σιωπηρώς ή θάψει όσα ενοχλητικά για σήμερα έχουν γράψει στο παρελθόν».

Στη συνέχεια, κάνοντας ένα σχόλιο για το Μακεδονικό (μίλησε για «σκοπιανολόγους και σκοπιανοφάγους»), απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής δίπλα του, ρωτώντας τον «μήπως είναι καιρός να δει η ελληνική πολιτεία σοβαρά, μετά από σιωπή σχεδόν τριών δεκαετιών, το ζήτημα των Ελλήνων μισθοφόρων που μετείχαν στις σφαγές και τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που πραγματοποίησαν οι ορδές των εγκληματιών πολέμου Κάρατζιτς και Μλάντιτς;».

«Εθνικιστική αυτολογοκρισία»

Ο Ν. Βούτσης απάντησε πως όλα αυτά είναι ζητήματα που ανήκουν στην Αριστερά ως προς την επίλυσή τους, αν και «βαλλόμαστε από μια εθνικιστική αυτολογοκρισία από την πλευρά πολλών μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο πως κανένα κανάλι, εκτός από την ΕΡΤ και το ΟΡΕΝ, δεν έδειξε απολύτως τίποτα για το Μνημείο υπέρ των Ελλήνων μαρτύρων του Αουσβιτς που εγκαινίασε επιτέλους η Βουλή, μέσα στο στρατόπεδο», είπε.

Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αριστερό ευρωπαϊσμό, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς», τόνισε πως «οι Πρέσπες ήταν υπόδειγμα επίλυσης διαφορών δεκαετιών» και κάνοντας ακόμη και κριτική σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, κατέληξε πως «ευτυχώς, και αυτό φαίνεται και εδώ απόψε, η ασφυκτική προσπάθεια υγειονομικής περιχαράκωσης της Αριστεράς απέτυχε». «Παρ’ όλα τα λάθη, ο ελληνικός λαός ξέρει ότι παλέψαμε μια δίκαιη υπόθεση εκ μέρους του. Και το 2015 και όλα τα χρόνια έως σήμερα».

Ο Δ. Χριστόπουλος μίλησε για τον «δρόμο της επίγνωσης και την επιλογή της συναίσθησης που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και ο ίδιος ο Σ. Βαλντέν επισήμανε πως «προφανώς το βιβλίο είναι μια πολιτική παρέμβαση εν όψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

Είναι όμως και μια άσκηση απολογισμού της πορείας της χώρας, των πολιτικών μας δυνάμεων και της Ευρώπης, την τελευταία πενταετία. Μια άσκηση που θεωρώ χρήσιμη, ιδιαίτερα σε έναν τόπο όπου στον δημόσιο βίο επικρατούν συχνά η αμνησία ή και μια εξωφρενικά επιλεκτική μνήμη, αν όχι και τα αναδρομικά fake news».

«Κάθε φορά που μιλάει ο Κ. Μητσοτάκης και οι περισσότεροι συνεργάτες του κατανοώ τα παραπάνω», είπε. «Μου είναι συνεπώς αδιανόητο να επιτρέψουμε να επανέλθουν στην εξουσία τα κόμματα που σημειωτέον χρεοκόπησαν τη χώρα και βάθυναν την ευρωπαϊκή κρίση... Νομίζω πως το δίλημμα των προσεχών αναμετρήσεων είναι απολύτως πραγματικό, και εδώ και στην Ευρώπη. Και, όσο με αφορά, παίρνω σαφώς θέση», κατέληξε χειροκροτούμενος.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μάχη απέναντι στα κλειστά συστήματα
Στο βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη «Μια ηλιαχτίδα σε πέτρινους τοίχους - Τα χρόνια του εγκλεισμού, 1966-1974» αποτυπώνεται μια ολόκληρη δεκαετία μέσα από 64 προσωπικές ιστορίες.
Μάχη απέναντι στα κλειστά συστήματα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Στη Δανία δεν έχουμε εγκληματικότητα, ίσως γι' αυτό γράφονται πολλά νουάρ»
Συναντήσαμε τον πολυβραβευμένο Δανό συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος και μας μίλησε για την τέχνη του, τους Βόρειους και Νότιους της Ευρώπης, τους βασιλιάδες της χώρας του αλλά και για τον Γαλαξία που είδε...
«Στη Δανία δεν έχουμε εγκληματικότητα, ίσως γι' αυτό γράφονται πολλά νουάρ»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποια Αριστερά;
Σε μια μικρή παρέκβαση από την επιστημονική του έρευνα σε σχέση με τα συνταγματικά κείμενα, ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος συνταγματολόγος και τακτικός αρθρογράφος της «Εφ.Συν.», επιχειρεί να καταθέσει...
Ποια Αριστερά;
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το σπίτι μας μέσα στον άυλο κόσμο
Στα 69 του χρόνια, ο διάσημος συγγραφέας, καθηγητής Ιατρικής και από τους πρωτοπόρους στον τομέα της Ψυχοσωματικής Iατρικής και της πνευματικής ζωής, Ντίπακ Τσόπρα, έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα ζητήματα που...
Το σπίτι μας μέσα στον άυλο κόσμο
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα αποστάγματα ενός ταξιδιού διαρκείας
Το «Εκεί», το ένατο βιβλίο του Γιώργου Βέη στην κατηγορία των ταξιδιωτικών μαρτυριών του, έρχεται να ενισχύσει ένα διακριτό πλέον συγγραφικό στίγμα του που, παράλληλα, κρινόμενο από αισθητική σκοπιά, είναι...
Τα αποστάγματα ενός ταξιδιού διαρκείας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το ανθρώπινο κέλυφος
Η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ (Han Kang) έγραψε τη «Χορτοφάγο» από το χειμώνα του 2002 μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Το έργο δημοσιεύθηκε στην πατρίδα της το 2007.
Το ανθρώπινο κέλυφος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας