Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η λογοτεχνία και το σύνορο της πραγμα­τικότητας

Η λογοτεχνία και το σύνορο της πραγμα­τικότητας

  • A-
  • A+

Στην πεζογραφία του Θανάση Χειμωνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεσπόζουν οι καθαρές αφηγηματικές γραμμές, το κινηματογραφικό μοντάζ και η αστιλιζάριστη γραφή, που επιτρέπει στους χαρακτήρες και στις αποχρώσεις των συμπεριφορών τους να αναδειχτούν μέσα από τη δράση: τις πράξεις, τους διαλόγους και τις λιτά δοσμένες σκέψεις τους.

Στα ίδια μοτίβα κινείται και το νέο του μυθιστόρημα, που με τον τίτλο «Παραφροσύνη» κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Πατάκη (σελ. 222).

Εν μέρει εμπνεόμενος από τη δική του πορεία στην πολιτική, ο συγγραφέας αφηγείται εδώ την πολιτική περιπέτεια ενός φερέλπιδος νέου δοκιμιογράφου (Ανδρέας), ο οποίος εν μέσω κρίσης εντάσσεται στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της «Πράσινης Θύελλας», αντιμέτωπο πλέον με την εκλογική του συρρίκνωση.

Παράλληλα με τα ποικίλα επεισόδια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο αναγνώστης παρακολουθεί την εμπλοκή του Ανδρέα σε ένα ερωτικό τρίγωνο, καθώς δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες διεκδικούν την προσοχή του: από τη μία η Μυρτώ, νεαρή ιδεολόγος του αντιεξουσιαστικού χώρου, και από την άλλη η Βανέσσα, διάσημη ηθοποιός αμφίβολης ψυχικής ισορροπίας.

Ο διχασμός του κεντρικού ήρωα ανάμεσα στις δύο τελεί σε σχέση συμμετρίας με την ευρύτερη σύγχυση –ιδεολογική, στρατηγική, κοινωνική– του πολιτικού χώρου, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας που περιγράφει ο Χειμωνάς στο μυθιστόρημά του. Η διάσταση της παραφροσύνης υπογραμμίζεται από μια σειρά φαινομενικά παράλογων σκηνών και ευρημάτων, που κλιμακώνονται καθώς η πλοκή προχωράει.

Στην «Παραφροσύνη», ο Χειμωνάς ανατέμνει με παιγνιώδη διάθεση τον παραλογισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής από μια εσωτερική οπτική γωνία.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ως παρωδία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι έμμεσες αναφορές σε υπαρκτές καταστάσεις ή φιγούρες αποσκοπούν στη διακωμώδησή τους ή στην καταγγελία τους: αποσκοπούν στη φιλοτέχνηση ενός τοπίου γνώριμου στον αναγνώστη – στην αναπαράσταση ενός κόσμου που με κάποιον τρόπο δείχνει να μη διατηρεί συναίσθηση του παραλόγου ή της γελοιότητάς του.

Και παρ' όλο που το μυθιστόρημα αποτελεί εξ ολοκλήρου προϊόν μυθοπλασίας, είναι προφανές πως ο συγγραφέας δεν αποφεύγει τον πειρασμό να κλείσει το μάτι στον αναγνώστη, ισορροπώντας ανάμεσα σε πραγματικό και επινοημένο, ανάμεσα στο αναγνωρίσιμο φόντο και στην ιδιαιτερότητα των ανθρώπων και των καταστάσεων που ο ίδιος πλάθει.

Από την αρχή του μυθιστορήματος, με το παρακμιακό άρωμα που αναδίδουν οι σκηνές της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου ή της κηδείας του εμβληματικού αρχηγού της «Πράσινης Θύελλας», μέχρι το απροσδόκητο τέλος και την προσχώρηση του Ανδρέα στον «Ριζοσπαστικό Συναγερμό» του Πάνου Τσάνα, είναι εμφανές πως ο Χειμωνάς αφενός μεν προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα πραγματολογικά συγκείμενα της αφήγησής του, αφετέρου, δε, διασκεδάζει υπονομεύοντας αυτά ακριβώς τα συγκείμενα – δρασκελίζοντας συνεχώς το όριο ανάμεσα στο πραγματικό και το μυθοπλαστικό, ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη ζωή.

Η αυτοπεποίθησή του απορρέει από το γεγονός πως αυτό το παιχνίδι το παίζει πάντα με τους όρους της λογοτεχνίας.

Γιώργος Σταματόπουλος
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ο χορός και ο εμφύλιος», η χαρά που νικάει τον πόλεμο
«Ο χορός και ο εμφύλιος» είναι το νέο βιβλίο του καλού συναδέλφου, δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερμα. Ενα...
«Ο χορός και ο εμφύλιος», η χαρά που νικάει τον πόλεμο
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πέρα από το ανθρώπινο
Η Κλαρίσε Λισπέκτορ γεννήθηκε το 1920 στο Τσετσέλνικ της Ουκρανίας. Θεωρείται κορυφαία συγγραφέας και κύρια εκπρόσωπος του μοντερνισμού (ή...
Πέρα από το ανθρώπινο
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στα λευκά κελιά του τσάρου
Η Βέρα Φίγκνερ, μια γυναίκα που επιθυμούσε διακαώς να «λυτρώσει τον ρώσικο λαό εξαλείφοντας το απολυταρχικό καθεστώς», όπως υποστήριξε στην απολογία...
Στα λευκά κελιά του τσάρου