Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νοσταλγία για μια χαμένη μεσογειακή οικουμενικότητα

Απεικόνιση του Ανδαλουσιανού άραβα φιλοσόφου του 12ου αιώνα με μαθητές του (σχέδιο του 13ου αιώνα)

Νοσταλγία για μια χαμένη μεσογειακή οικουμενικότητα

  • A-
  • A+

Τι είναι αυτό το άγνωστο βιβλίο του παντελώς άγνωστου συγγραφέα; Και όμως, «είναι το πιο ιδιαίτερο έργο που έχει ποτέ γνωρίσει η φιλοσοφία σε όλη την ιστορία της», μας πληροφορεί μια σύγχρονη αυθεντία στη μεσαιωνική φιλοσοφία (Allain de Libera, La philosophie médiévale, 2η έκδοση, PUF, Παρίσι 2014, σ. 155). Χάρη στο φιλέρευνο πάθος του Παύλου Καλλιγά, έχουμε στα χέρια μας ένα εκπληκτικό βιβλίο, που γίνεται ακόμη πιο γοητευτικό καθώς μας παρασύρει στις δαιδαλώδεις διαδρομές ενός εκλεπτυσμένου πνευματικού πολιτισμού, που δυστυχώς αγνοούμε.

Ο Ιμπν Τουφάυλ (Abubaker, στο εκλατινισμένο του όνομα) δεν περιλαμβάνεται στις μεγάλες μορφές της αραβικής φιλοσοφίας. Εμεινε ως ο συγγραφέας ενός μόνο βιβλίου, του αλλόκοτου Χάυυ, που στην Ευρώπη έγινε γνωστό ως Philosophus Autodidactus. Γεννημένος στις αρχές του 12ου αιώνα στην Ανδαλουσία, απέκτησε μια θέση με υψηλό κύρος στο Μαρακές του σημερινού Μαρόκου, όταν η δυναστεία των Βερβέρων Αλμοχαδών κυριάρχησε στην αραβοκρατούμενη Ισπανία και στο Μαγκρέμπ.

Αν γνωρίζουμε κάτι για την Ισπανία του 12ου αιώνα, είναι το μεγάλο κύμα των μεταφράσεων από τα αραβικά στα λατινικά ενός μεγάλου μέρους της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής και επιστημονικής γραμματείας, που πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο το προσφάτως καταληφθέν από τους χριστιανούς Τολέδο ύστερα από 5 αιώνες αραβικής κυριαρχίας.

Οι ιστορικοί μάλιστα του Μεσαίωνα μιλούν συχνά για την «αναγέννηση του 12ου αιώνα», που άλλαξε την εικόνα της λατινικής Δύσης. Η αφύπνιση ωστόσο της Δύσης δεν σημαίνει και την αυτόματη κατάρρευση του αραβικού πολιτισμού. Οι Αραβες θα μείνουν άλλωστε στην Ιβηρική χερσόνησο 4 ακόμη αιώνες μετά την πτώση του Τολέδο και, τουλάχιστον στα χρόνια του Τουφάυλ, εξακολουθούν να αισθάνονται απείρως πιο καλλιεργημένοι από τους Ευρωπαίους γείτονές τους. Και δικαίως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τουφάυλ έχει δάσκαλο τον Ιμπν Μπάτζα (τον Avempace των Λατίνων) και συνυπάρχει στην ίδια περιοχή με τον ελαφρώς νεότερο Αβερρόη (1126-1198) και τον Εβραίο φιλόσοφο Μαϊμονίδη (1135-1204).

Ο Δρόμος του λόγου δεν μοιάζει με κανένα άλλο βιβλίο. Κινείται στον ενδιάμεσο χώρο της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, ενώ τυπικά ανήκει στην επιστολική γραμματεία: ο συγγραφέας του συντάσσει μια επιστολή προς έναν φίλο με σκοπό να του αποκαλύψει «τα μυστικά της φιλοσοφίας της Ανατολής» (σ. 47).

Η «φιλοσοφία της Ανατολής» συνδέεται ρητώς με το έργο του Αβικέννα (980-1037), του μεγαλύτερο Αραβα φιλοσόφου, ενώ στην πορεία αντιλαμβανόμαστε ότι συμπεριλαμβάνει και δόγματα του σουφισμού, μιας αντιφιλοσοφικής σέχτας που είχε επίσης αναπτυχθεί τον 11ο αιώνα στην ανατολική αραβική επικράτεια. Ο Τουφάυλ επικαλείται λοιπόν τον μυστικισμό των φιλοσόφων της Ανατολής για να υπερβεί τον αριστοτελισμό του κοσμικού δασκάλου του Avempace, αλλά και του παλαιότερου Φαράμπι (870-950) ή του νεοεμφανιζόμενου Αβερρόη, έναν αριστοτελισμό που ο ίδιος θεωρεί ρηχό.

Ο Τουφάυλ ωστόσο δεν γράφει μια τυπική φιλοσοφική πραγματεία. Επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία του Χάυυ, ενός παιδιού που εγκαταλείφθηκε μόλις γεννήθηκε σε ένα έρημο νησί, μακριά από κάθε ανθρώπινη επαφή – ενδέχεται μάλιστα και να «φύτρωσε» μόνο του εκεί (σ. 67), αφού η «αυτόματη γένεσις» ήταν έως τον 16ο αιώνα ένα αποδεκτό φυσικό φαινόμενο.

Ο Χάυυ θα υιοθετηθεί από μια ελαφίνα και θα καταφέρει να επιβιώσει αναπτύσσοντας άμυνες απέναντι στο εχθρικό περιβάλλον, ενώ γρήγορα θα αντιληφθεί τις ανώτερες πνευματικές του δυνάμεις και τις δυνατότητες που του δίνει η ανθρώπινη φυσιολογία. Η επιβίωση δεν θα είναι όμως ο σκοπός του Χάυυ.

Με το ερευνητικό του πνεύμα, σε ένα κλίμα απόλυτου και αναγκαστικού εμπειρισμού, αφού του λείπει κάθε παραδεδομένη γνώση και η ίδια η γλώσσα, θα καταφέρει βαθμιαία να συλλάβει και να ερμηνεύσει όλες τις πλευρές της φυσικής πραγματικότητας - ακόμη και τη δομή του ουρανού, το φαινόμενο της ζωής και τη δική του ψυχοσύνθεση. Οι εξηγήσεις του είναι πλήρως συμβατές με το αριστοτελικό κοσμοείδωλο, και έτσι στα 35 του χρόνια ο Χάυυ θα είναι πλέον ένας εμβριθής αριστοτελικός φιλόσοφος.

Δεν του αρκεί όμως αυτό. Ακόμη και ο αυτάρκης «θεωρητικός βίος» του Αριστοτέλη, η σύλληψη του αριστοτελικού θεού και η ένωση του φιλοσόφου με τον αθάνατο «ενεργητικό νου» φαίνονται λίγα στον Χάυυ. Ετσι τα επόμενα 15 χρόνια θα επιζητήσει και θα κατακτήσει τη μυστικιστική έκσταση, που υπερβαίνει τον Λόγο, όπου ο άνθρωπος με την πολυετή άσκηση γίνεται καθρέφτης του Θεού, αποδεσμεύεται από κάθε υλικότητα και απολαμβάνει μια «ερωτική σχέση με την Αλήθεια» και μια υπέρτατη χαρά (σ. 53).

Η μυστικιστική αυτή εμπειρία, όπως δηλώνουν όλοι οι μύστες, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, ωστόσο ο Δρόμος του λόγου είναι ίσως το βιβλίο που μας λέει τα περισσότερα. Ο Αριστοτέλης θα συναντηθεί στο έργο του Τουφάυλ με τον νεοπλατωνισμό και τον αραβικό μυστικισμό.

Κάποια στιγμή ένας απρόσμενος επισκέπτης στο νησί θα συνδεθεί φιλικά με τον Χάυυ, θα του διδάξει τη γλώσσα και θα τον παρασύρει σε ένα σύντομο πέρασμα από την οργανωμένη κοινωνία. Η συνύπαρξη ωστόσο της φιλοσοφίας με την κοινωνία των ανθρώπων και τις αξίες της, συνεπώς και με την επίσημη θρησκεία του Ισλάμ, δεν θα καρποφορήσει. Οι δύο φίλοι θα αφήσουν τους ανθρώπους να ασκούν μια επιφανειακή λατρεία, η οποία ωστόσο δεν απορρίπτεται, και θα επιστρέψουν στη μόνωση του νησιού τους και στην έκσταση.

Ο Χάυυ δεν φαίνεται να άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στους Αραβες λογίους. Βρήκε όμως παραδόξως μια σημαντική θέση στη ευρωπαϊκή σκέψη και στον Διαφωτισμό. Μεταφρασμένο από τον 15ο αιώνα στα λατινικά και τον 17ο αιώνα στα αγγλικά, διαβάστηκε πολύ, επηρέασε τον Λοκ και τον Ρουσό, ενώ ανιχνεύεται πίσω από τον Ροβινσώνα Κρούσο του Ντεφόε και το Βιβλίο της Ζούγκλας του Κίπλινγκ.

Ο Παύλος Καλλιγάς μάς προσέφερε μια ακόμη υποδειγματική εργασία, στο περιθώριο της ολοκλήρωσης των Απάντων του Πλωτίνου. Το μεταφρασμένο κείμενο διαβάζεται απνευστί, η μετάφραση όμως πλαισιώνεται και από το κατάλληλο υλικό, ώστε να παίζει και τον ρόλο μιας εισαγωγής στην αραβική φιλοσοφία και στις ελληνικές πηγές της. Αν ο στόχος του ήταν, όπως ο ίδιος λέει, να μας γεννήσει «και ένα αίσθημα νοσταλγίας για μια χαμένη πια μεσογειακή οικουμενικότητα» (σ. 12), να είναι σίγουρος ότι το κατάφερε.

  

ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Οι ελιγμοί μιας άπιαστης γραφής
Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς απαθανατίζει την (παλιά) Μύκονο και τους κατοίκους της, και ο Κώστας Καβανόζης αποτυπώνει το ίχνος των φίλων και των συγγενών του μεταξύ ζωής και θανάτου.
Οι ελιγμοί μιας άπιαστης γραφής
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα αποστάγματα ενός ταξιδιού διαρκείας
Το «Εκεί», το ένατο βιβλίο του Γιώργου Βέη στην κατηγορία των ταξιδιωτικών μαρτυριών του, έρχεται να ενισχύσει ένα διακριτό πλέον συγγραφικό στίγμα του που, παράλληλα, κρινόμενο από αισθητική σκοπιά, είναι...
Τα αποστάγματα ενός ταξιδιού διαρκείας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το ανθρώπινο κέλυφος
Η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ (Han Kang) έγραψε τη «Χορτοφάγο» από το χειμώνα του 2002 μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Το έργο δημοσιεύθηκε στην πατρίδα της το 2007.
Το ανθρώπινο κέλυφος
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποίηση και επιδημίες
Η επίγνωση της θνητότητας απαλύνεται αλλά δεν υπερβαίνεται ακόμα και από τους ανθρώπους που, χάρη στη συστηματική αναγνωστική ή και δημιουργική άσκησή τους στην ποίηση, οπλίζονται με την αντίληψη ζωής στην...
Ποίηση και επιδημίες
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Φορώντας μια ξαστεριά στα μάτια…»
Ο προβληματισμός και η αγωνία για το αναπότρεπτο του θανάτου εκφράστηκαν στην ποίηση της Κικής Δημουλά μέσα από την ποιητική του εφήμερου σώματος ήδη από την πρώιμη συλλογή Ερεβος (1956), όταν φορώντας μια...
«Φορώντας μια ξαστεριά στα μάτια…»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η γέννηση του υποκειμένου της επιθυμίας στον χριστιανισμό
Η ελληνική μετάφραση του τέταρτου και τελευταίου συνταγμένου τόμου της Ιστορίας της σεξουαλικότητας του Μισέλ Φουκό, έναν μόλις χρόνο μετά την πολυαναμενόμενη πρώτη γαλλική έκδοση ενός κειμένου που γράφτηκε...
Η γέννηση του υποκειμένου της επιθυμίας στον χριστιανισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας