• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 28.8°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 29.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.7°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.3°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.4°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%

Η εγγύς πλευρά της Ιστορίας

 • A-
 • A+

[...] και στον πιο αδύναμο άνθρωπο, τις στιγμές

που είναι μόνος του αυτός και ο εαυτός του, έχω

βρει φλέβες δύναμης, σαν τις φλέβες του χρυσού

μέσα στην άθλια πέτρα· στον πιο σκληρό και άκαρδο

άνθρωπο είδα αστραπές τρυφερότητας και συμπόνιας

Τον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Ουίλιαμς (1922-1994) το ελληνικό κοινό τον γνώρισε μέσα από το χαμηλόφωνο μα εξαιρετικό μυθιστόρημα «Στόουνερ» (Εκδ. Gutenberg, 2017), όπου η αφήγηση σκάβει υπομονετικά της ρυτίδες της ζωής και του χρόνου στο πρόσωπο του ήρωα. Κι αν ο «Στόουνερ» ήταν το μυθιστόρημα μέσω του οποίου η αγγλόφωνη αγορά ξανανακάλυψε τον Ουίλιαμς, εκείνος είχε ήδη βραβευτεί στις ΗΠΑ με το σημαντικό Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο (εξ ημισείας με τη «Χίμαιρα» του σπουδαίου Τζον Μπαρθ).

Το βραβείο αυτό όμως του είχε απονεμηθεί για το ιστορικό μυθιστόρημα «Αύγουστος», το οποίο ο Ουίλιαμς επιθυμούσε διακαώς να γράψει—και το οποίο, όπως μας αποκαλύπτουν οι επιστολές που αντάλλασε με την ατζέντισσά του από την εποχή που το προετοίμαζε, ο ίδιος θεωρούσε σημαντικότερο από τον «Στόουνερ» που είχε ήδη ολοκληρώσει και δυσκολευόταν να εκδώσει (σ.σ. τις πληροφορίες αυτές τις βρίσκει κανείς στο επίμετρο της έκδοσης του «Στόουνερ» από την NYRB).

Στον «Αύγουστο» πρωταγωνιστεί ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο Ρωμαίος που κατάφερε, στον απόηχο της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, να επιβάλει την Pax Romana στη ρωμαϊκή επικράτεια, να ισορροπήσει τις χαοτικές και υπόγειες διεργασίες των κέντρων εξουσίας στη Ρώμη και να θεωρείται ιστορικά καθοριστική φιγούρα για την Ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου στο σύνολό της. Στο βιβλίο η πλοκή αναπτύσσεται μεσά από επιστολές (πρωτίστως) και ημερολογιακές (δευτερευόντως) καταγραφές, ενώ συχνά πυκνά εμφανίζονται και αποσπάσματα γραπτών από ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς ή στρατιωτικούς της εποχής.

Τα πρόσωπα εναλλάσσονται, ο χρόνος κυλά γραμμικά, η Ιστορία ούτε παρουσιάζεται (σημαντικά) αλλοιωμένη, ούτε ριζικά παραχαραγμένη. Ο Ουίλιαμς αφιέρωσε πολύ χρόνο στην ιστορική έρευνα για το εν λόγω βιβλίο (ξανά με βάση τις επιστολές του), μα δεν δίστασε να αλλάξει ή να επινοήσει μικρότερες ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες της ιστορικής αλήθειας προς όφελος της πειστικότητάς της αφήγησης, τόσο λογοτεχνικά όσο και από πλευράς πλοκής.

Παρά το γεγονός όμως πως, ειδολογικά τουλάχιστον, ο «Αύγουστος» βρίσκεται στον αντίποδα του «Στόουνερ», η χαμηλόφωνη αφήγηματική του Ουίλιαμς, η αργή και υπόρρητη συσσώρευση της έντασης, το εντατικό σκάψιμο των μύχιων πτυχών των χαρακτήρων, κάθε άλλο παρά λείπει (και) από το μυθιστόρημα αυτό.

Σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κάποιος -ρωμαϊκά όργια για παράδειγμα και μια γενικευμένη εικόνα παρακμής, διαδοχικών πισώπλατων μαχαιρωμάτων και έντονης δράσης- η αφηγηση φωτίζει εντελώς διαφορετικά θέματα: την ενηλικίωση, τις ισορροπίες στις σχέσεις ατόμου-εξουσίας, τα διλήμματα που θέτει στον άνθρωπο η δόξα, το αίσθημα ευθύνης, η φιλία ή το ιστορικό και οικογενειακό κληροδότημα του καθενός μας. Κι αν κάτι είναι ακόμα πιο παράδοξο σε αυτό εδώ το έργο του Ουίλλιαμς (και αναπαρίσταται γλαφυρά στην εξ ημίσειας βράβευσή του με τον Μπαρθ), είναι πως εν μέσω μιας ισχυρής πνοής του λογοτεχνικού μοντερνισμού, εν μέσω πολιτικών ζυμώσεων και φοιτητικών κινημάτων για τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο «Αύγουστος» έμοιαζε μάλλον με ανορθογραφία -και δεν θύμιζε φυσικά σε τίποτα τις καλογυαλισμένες και θεαματικές προσεγγίσεις της ρωμαϊκής ιστορίας από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

Ετσι στα τρία βασικά μέρη του βιβλίου ο αναγνώστης παρακολουθεί, αποσπασματικά και πολυπρισματικά, την αναπάντεχη ανέλιξη του Οκταβιανού στην εξουσία μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα και παρά τις δολοπλοκές εις βάρος του. Αυτή η «βίαιη» και γρήγορη ενηλικίωση του πρωταγωνιστή καθορίζει την προσωπικότητά του.

Στο δεύτερο μέρος η ζωή του Αύγουστου και του κοντινού του περίγυρου, ιδιαίτερα της κόρης του και της απόφασης να εξοριστεί, εν μέσω ιδιωτικών τρικυμιών και θυσιών προκειμένου να μη βγει εκτός της πορείας που είχε χαράξει. Ενώ, στο τρίτο (και μάλλον πιο δυνατό) μέρος του βιβλίου ο Αύγουστος, πιο κοντά στη δύση της ζωής του, αναστοχάζεται την ιστορία του, τα γεγονότα που τον καθόρισαν, συχνά ερήμην του, το απόσταγμα των σωστών και των λανθασμέων αποφάσεών του.

Κι αν θα έπρεπε κανείς να ξεχωρίσει ένα μόνο πράγμα το οποίο ο Ουίλιαμς κάνει καλά στον «Αύγουστο», αυτό θα ήταν η διαχρονία των ζητημάτων που αγγίζει -κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εξουσίας-ανθρώπων, είτε αυτές αφορούν πληβείους είτε ανώτατους άρχοντες. Ο άνθρωπος βρίσκεται διαρκώς σε μια αμφίδρομη τροχιά σύγκρουσης, πότε με τους κανόνες του κόσμου γύρω του, πότε με τον εαυτό του, και είναι οι συγκυρίες, των οποίων σπάνια έχει κανείς τον παραμικρό έλεγχο, που λειτουργούσαν και λειτουργούν υπέρ της μίας ή της άλλης πορείας και οι οποίες, αργά και μεθοδικά (ακριβώς όπως η πρόζα του Ουίλιαμς), λαξεύουν συν τω χρόνω τον χαρακτήρα μας, συνήθως στρογγυλεύοντας τις πιο οξείες ακμές του.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία, για ακόμη μία φορά, χρήζει η σειρά Aldina του Gutenberg, με τις καλές και επιμελημένες μεταφράσεις και την ποιότητα της έκδοσης αυτής καθεαυτήν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σοβιετική Ενωση χωρίς Στάλιν
Τι θα συνέβαινε, αν, αντί να επικρατήσει στον σοβιετικό Εμφύλιο της δεκαετίας του ’20 ο Στάλιν, μετά τον θάνατο του Λένιν, ανέβαινε στην εξουσία ο Τρότσκι; Ο Δημήτρης Μπελαντής με το μυθιστόρημα «Ο Στάλιν στην...
Σοβιετική Ενωση χωρίς Στάλιν
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Συλλογική μνήμη, ατομικά πεπρωμένα
Στην ανθούσα διηγηματογραφία των ημερών μας, νέοι και λιγότερο νέοι συγγραφείς πειραματίζονται στη φόρμα, στην έκταση, στη μικτή τεχνική, στο περιεχόμενο. Πολλοί, για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους καταφεύγουν...
Συλλογική μνήμη, ατομικά πεπρωμένα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η ιστορική μνήμη ως καθημερινή έγνοια
Η εφαρμογή της ναζιστικής πολιτικής στη χώρα μας σήμαινε την εξόντωση περίπου 65.000 Εβραίων. Στο καινούργιο της βιβλίο η Ρένα Μόλχο συγκεντρώνει κείμενά της για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, τα οποία...
Η ιστορική μνήμη ως καθημερινή έγνοια
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Χιουμοριστική ελεγεία για την επανάσταση
Πρόκειται για διήγημα του μεγάλου Χιλιανού πολιτικού ακτιβιστή αλλά και σκηνοθέτη, δημοσιογράφου, πεζογράφου και ασύγκριτου παραμυθά Λουίς Σεπούλβεδα. Ηδη το δέκατο όγδοο βιβλίο του στα ελληνικά, πάντα σε...
Χιουμοριστική ελεγεία για την επανάσταση
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
H ιστορία των ανθρώπων
Εξέταση του συγκεκριμένου, του ειδικού, εξαντλητική ανάλυση της τοπικής ιστορίας ώστε μέσα από τις κατάλληλες μελέτες περίπτωσης να φτάσουμε στη γενίκευση, αλλά και να συνδέσουμε πολλά επί μέρους κομμάτια ενός...
H ιστορία των ανθρώπων
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Νωπή μεταφραστική σοδειά, τρία ξεχωριστά παραδείγματα
Δύο εμβληματικά βιβλία της παγκόσμιας γραμματείας, ενδελεχώς προλογισμένα και σχολιασμένα, γύρισαν ανάγλυφα στην ελληνική ο καθηγητής και παθιασμένος φιλόλογος Νίκος Μ. Σκουτερόπουλος και ο ποιητής και...
Νωπή μεταφραστική σοδειά, τρία ξεχωριστά παραδείγματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας