• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 7.4°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.1°C / 4.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.1°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.7°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  52%

Ιmmanouel Kant «Η διένεξη με τον Eberhard» Μετάφραση: Χάρης Τασάκος Printa, 2017 Σελ. 128

Κατά δογματικών

 • A-
 • A+

Τι επικαιρότητα θα μπορούσε να έχει μια έριδα σαν αυτήν που έφερε αντιμέτωπο τον Ιμάνουελ Καντ με τον Γιόχαν Αουγκουστ Εμπερχαρντ στην αυγή της φιλοσοφικής νεωτερικότητας, με επίδικο αντικείμενο τις έμμονες αξιώσεις της δογματικής μεταφυσικής απέναντι στη «Μέδουσα» (κατά Καντ) της κριτικής φιλοσοφίας;

Παραδόξως, δεν δυσκολεύεται κανείς να διαπιστώσει ότι ο νεότερος δογματισμός είναι μια αιώνια μόδα: παραμένει ισχυρός μέχρι σήμερα, κατ’ εξοχήν στη σφαίρα που του αρμόζει και στην οποία διέπρεπε ο αντικαντιανός θιασώτης του, ο Εμπερχαρντ, στα τέλη του 18ου αιώνα: της εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας (που στις μέρες μας δεν διακονείται φυσικά τόσο στον λόγιο Τύπο όσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…), της οποίας πάγιο ζητούμενο είναι η διάσωση κάποιας «ορθολογικής» θεολογίας όταν το αμιγώς θεολογικό ιδίωμα έχει χάσει την πέρασή του.

Πνευματώδης δημοσιολόγος ήδη από τη λεγόμενη προκριτική περίοδό του, ο Καντ, σε αυτό το πολεμικό κείμενο με τον απολαυστικό τίτλο «Περί μιας ανακάλυψης σύμφωνα με την οποία κάθε νέα κριτική του καθαρού λόγου θα καθίσταται περιττή λόγω μιας παλαιότερης», στήνει μια κανονική αντιδικία με όλους τους θεματοφύλακες της ευσέβειας που εμπνέονται από (και διαστρεβλώνουν) τον Λάιμπνιτς, δρώντας μέσα από περιοδικά στα οποία εξέχουσα θέση έχει «μια διατριβή περί της λογικής αλήθειας, την οποία διαδέχεται άμεσα μια συμβολή στην ιστορία της γενειάδας και κατόπιν ένα ποίημα» (σελ. 16), και αναπτύσσοντας επιχειρήματα που, όπως συνιστούσε ο Κοϊντιλιανός, «αν δεν μπορούν να επιβληθούν επειδή είναι σπουδαία, θα επιβληθούν επειδή είναι πολυάριθμα: αν όχι όπως ο κεραυνός, όπως το χαλάζι» (σελ. 19).

Βρίσκει λοιπόν τη σπάνια ευκαιρία να αντιπαραθέσει μια πυκνή σύνοψη της ίδιας της Κριτικής του καθαρού λόγου στους μεταφυσικούς της εποχής που συνέχιζαν να συγχέουν τις λογικές με τις υπερβατολογικές έννοιες, την τυπική με την αντικειμενική γνώση, με απώτερο σκοπό να παρεισαγάγουν υπεραισθητά όντα στην αισθητή εμπειρία, τις δομές γνώσης της οποίας θέλησε να ορίσει άπαξ διά παντός ο κριτικισμός. Τον Καντ ενοχλεί ιδιαιτέρως η κατάχρηση των επιχειρημάτων εξ αυθεντίας και της βιβλιογνωσίας από τους δογματικούς: στη φιλοσοφία δεν υπάρχουν κλασικοί, δηλώνει απερίφραστα (σελ. 66), και κάλλιο να μην ασχολείται κανείς με την ιστορία της φιλοσοφίας αν πρόκειται να αποδώσει στους παλαιότερους φιλοσόφους «καθαρές ανοησίες» επειδή «δεν μαντεύει τις προθέσεις τους» και δεν θέλει να προσπαθήσει να «αντιληφθεί τι ήθελαν να πουν» (σελ. 117).

Χρειάζεται ασφαλώς μια ορισμένη εξοικείωση με τη φημισμένη ως «δύσκολη» καντιανή ορολογία για να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει την εκτύλιξη της επιχειρηματολογίας του φιλοσόφου, δηλαδή αυτή τη «βίαιη» μέθοδο επί το έργον. Η απόδοση του Χάρη Τασάκου, έμπειρου μεταφραστή πολλών έργων του Καντ, παρακολουθεί με ακρίβεια το καντιανό κείμενο χωρίς να το «απλοποιεί», πράγμα που θα πει ότι εγγυάται την ορθή κατανόησή του αν αποφασίσει κανείς να του δώσει τη δέουσα προσοχή. Συγχρόνως, επιστρατεύει γλωσσικές και μεταφραστικές συμβάσεις που ρίχνουν απρόσμενο φως στην ιδιαίτερη θέση στην οποία τοποθετείται εδώ ο Καντ.

Μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: μεταφράζει το ρήμα vernünfteln («επιχειρηματολογώ», η απόδοση του ρητορικού και δικανικού όρου ratiocinari στον γερμανικό Διαφωτισμό, που μοιραία, λόγω της προέλευσής του, έχει κατά κανόνα τις αρνητικές συνδηλώσεις της «εκλογίκευσης» τόσο στον Καντ και τους επιγόνους του όσο και σήμερα), το οποίο εδώ χρησιμοποιείται κατ’ εξαίρεση θετικά από τον Καντ, με την ερεθιστική περίφραση «εισάγω σοφιστικά».

Ο Καντ ζητά απ’ όσους δεν χρησιμοποιούν την κριτική μέθοδο (τον Εμπερχαρντ και άλλους) τουλάχιστον να «εισάγουν σοφιστικά» («λογικώς και κενώς», θα το έθετε ο Αριστοτέλης) την παράσταση του Απλού στην εποπτεία ως θεμέλιό της, προσεγγίζοντας έτσι την υπερβατολογική θεμελίωση αισθητικότητας και νόησης στις κοινές συνθήκες δυνατότητας και των δύο.

Ζητά εν τέλει ως κριτική προπαίδεια, εν είδει νοερού πειράματος, κάτι εύλογο, αν όχι και «έλλογο» (ο καντιανός «λόγος» είναι βέβαια Vernünft), αλλά τεχνητό για τον κριτικό και σκανδαλιστικό για τον παραδοσιακό ορθολογισμό, τα κριτήρια του οποίου καταδέχεται ωστόσο να τηρήσει – όχι τυχαία, η αγγλική μετάφραση του Χένρι Αλισον αποδίδει το vernünfteln ως construe, «διερμηνεύω» ή «συντάσσω», σε συμφωνία με τον ιδεατό καντιανό ιστορικό της φιλοσοφίας που θα όφειλε να «μαντεύει» τις προθέσεις των παλαιών φιλοσόφων και να τους σώζει με αυτόν τον τρόπο από τις δουλικά πιστές, «κυριολεκτικές» αναγνώσεις, με τις οποίες η ιστορία της φιλοσοφίας μετατρέπεται σε μια σειρά από κατηχήσεις «κλασικών» αυθεντιών.

Γιατί τέτοια είναι η καντιανή «σοφιστική» προτροπή που αντιπαρατίθεται στον νεότερο δογματισμό: έκφραση της αυτονομίας της σκέψης την οποία κήρυσσε το πρόταγμα του Διαφωτισμού, έχει ασπαστεί μεν την πλατωνική και αριστοτελική κριτική της αρχαίας σοφιστικής, αλλά δεν έχει εκχωρήσει τη μαχητική, αγωνιστική διάσταση του σκέπτεσθαι σε μια αμφίβολης εγκυρότητας φιλοσοφία που προπάντων θα ήθελε να συστηματοποιηθεί από καθέδρας για να βάλει τάξη στην «αναρχία που επικρατεί αναπόφευκτα στον φιλοσοφούντα λαό επειδή αναγνωρίζει ως μοναδικό του ηγεμόνα ένα αθέατο πράγμα, τον Λόγο» (σελ. 111).

Το κόμμα (αυτής) της τάξης βασίζεται κατά τον Καντ στην κατίσχυση της ετερονομίας, που «εμπόδισε μέχρι σήμερα τη δημιουργία ενός σταθερού πολιτεύματος και θα εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο για αρκετό διάστημα» (ό.π.). Πράγματι, το εμπόδιο καλά κρατεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μια αντιφατική διαδρομή
Ο πόλεμος μεταξύ Ιρλανδών και Βρετανών το 1921 και οι επακόλουθες συμφωνίες οδήγησαν στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, από την οποία όμως έμεινε έξω η επαρχία του Ολστερ, που παρέμεινε στη βρετανική...
Μια αντιφατική διαδρομή
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η αμφιθυμία του χρόνου
Η νέα συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη υποβάλλει εξαρχής στον αναγνώστη μια ιδιαίτερη και παράξενη γοητεία.
Η αμφιθυμία του χρόνου
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Θραύσματα μνήμης και Ιστορίας
«Η πλατεία Διαμαντιού, 1962» είναι το ευρύτερα γνωστό μυθιστόρημα της Καταλανής Μερσέ Ροδορέδα αλλά «Ο σπασμένος καθρέφτης,1974» θεωρείται το πιο ώριμο και τεχνικά άρτιο μυθιστόρημά της.
Θραύσματα μνήμης και Ιστορίας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πρώτα βήματα και σταθερές πορείες
«Γιατί ζωή είναι οι άλλοι και η ζωή είναι όταν οι άλλοι σ’ ακουμπάν κι όταν γυρνούν προς εσένα τα σώματα των ανθρώπων», γράφει στο Μυθιστόρημά του ο Γιώργος Χειμωνάς. Και τι περιπέτεια είναι αυτή. Η περιπέτεια...
Πρώτα βήματα και σταθερές πορείες
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η γραφή της διασποράς
Ο άγνωστος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό Abdulrazak Gurnah, ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει στο ενεργητικό του δέκα μυθιστορήματα και έναν μεγάλο αριθμό διηγημάτων και δοκιμίων.
Η γραφή της διασποράς
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ξεφλουδίζοντας το πένθος και τη γραφή
Το βραβευμένο βιβλίο (Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, 2018) της Σίγκριντ Νιούνεζ προκάλεσε κριτικές και συζητήσεις με τον θάνατο και το μελαγχολικό πένθος να είναι από τα βασικά θέματά του.
Ξεφλουδίζοντας το πένθος και τη γραφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας