• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 31.0°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.0°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.1°C / 29.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 33.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.0°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
Ποια Αριστερά;

Ο Γιώργος Σωτηρέλης μέσα από το βιβλίο του (εκδ. Πόλις) επιχειρεί να ανιχνεύσει την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης

Ποια Αριστερά;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε μια μικρή παρέκβαση από την επιστημονική του έρευνα σε σχέση με τα συνταγματικά κείμενα, ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος συνταγματολόγος και τακτικός αρθρογράφος της «Εφ.Συν.», επιχειρεί να καταθέσει ορισμένες θέσεις και αγωνίες αναφορικά με το ερώτημα τι μπορεί να σημαίνει η Αριστερά σήμερα, σε ένα περιβάλλον κρίσης, απογοήτευσης και «ξεθωριάσματος» αξιών στην Ευρώπη.

Οπως εξηγεί ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «περί Αριστεράς ο λόγος, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό, καθώς οι διαβρωτικοί άνεμοι της παγκοσμιοποίησης σαρώνουν πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων.

Σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που παραδέρνει σε ένα πέλαγος αμφιβολιών, αμφιθυμιών και αμφισβητήσεων, ανήμπορη να αναζητήσει συντεταγμένα τις αναγκαίες λύσεις».

Το βιβλίο «Ποια Αριστερά;» (εκδ. Πόλις) φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος ερεθίσματος στον δημόσιο διάλογο, θέτοντας ερωτήματα και εξετάζοντας διάφορα διλήμματα, που έρχονται και επανέρχονται στην πολιτική συζήτηση, ως προς το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.

Για παράδειγμα: Ποιους εκπροσωπεί σήμερα μια σύγχρονη Αριστερά; Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει; Ποιοι είναι και πώς εξελίσσονται οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον χώρο της και τι σημαίνει για τις επιμέρους εκδοχές της; Ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους;

Ο Γιώργος Σωτηρέλης με πλήρη αυτοσυνειδησία σημειώνει ότι στα προαναφερθέντα ζητήματα οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και εκείνος δεν διανοείται να προτείνει έναν «ιδεολογικό τυφλοσούρτη» προς γενική χρήση. Επιθυμεί, ωστόσο, να ενώσει τους προβληματισμούς του με όλους όσοι πιστεύουν ότι «η σημερινή καταθλιπτική πραγματικότητα δεν είναι νομοτέλεια και ότι ένας άλλος, καλύτερος κόσμος είναι εφικτός».

Και πώς μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό ή, έστω, να προετοιμαστεί; Κατά τον συγγραφέα, έχει φτάσει ο καιρός για τη σφυρηλάτηση με επείγοντα χαρακτήρα της νέας προοδευτικής ταυτότητας της Ευρώπης, με προτεραιότητα την επικαιροποιημένη αναβάπτιση σε αρχές και αξίες που σφράγισαν την πορεία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Η πολιτική πρόταση για να γίνει πράξη η παραπάνω αναγκαιότητα είναι η ύπαρξη μιας «νέας - δημοκρατικής, πλουραλιστικής και ρηξικέλευθης Αριστεράς», όπως την αποκαλεί, διαλεκτικά συνυφασμένης με τις καλύτερες παραδόσεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του Ευρωκομμουνισμού και της Πολιτικής Οικολογίας, ανοιχτής στα νέα ρεύματα και τις νέες εξελίξεις, κοινωνικά ευαίσθητης και συνάμα αμφισβητησιακής.

«Μια νέα - δημοκρατική πλουραλιστική και ρηξικέλευθη Αριστερά μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στην επαπειλούμενη ολιγαρχία των αγορών και να δώσει απαντήσεις, προκειμένου να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τη μέγκενη της πολύπλευρης κρίσης που την περισφίγγει», καταλήγει ο Γ. Σωτηρέλης.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα
Το νέο βιβλίο του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη (εκδ. Πόλις) πραγματεύεται θέματα όπως οι προοπτικές ανάκαμψης του πολιτικού χώρου, η ιστορική του διαδρομή, οι βασικές του θέσεις και η σύγκρουση με τις...
Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Από τη ρητορική στη λογοτεχνία
Ενα πανόραμα της πρώιμης και της μεσοβυζαντινής λογοτεχνικής θεωρίας και πρακτικής με επίκεντρο τις ημέρες και, κυρίως, τα έργα ενός πληθωρικού επαγγελματία διανοούμενου και παθιασμένου παιγνιώδη δημιουργού...
Από τη ρητορική στη λογοτεχνία
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μνημειώνοντας τη φθορά
Η φωτογραφία αποτελεί το στίγμα, το φυσικό αποτύπωμα, τη νεκρική μάσκα του πραγματικού. Εχει χαρακτηριστεί τέχνη ελεγειακή, τέχνη του λυκόφωτος, καθώς οι φωτογραφίες ως memento mori και ως όργανο της μνήμης...
Μνημειώνοντας τη φθορά
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποίηση για το επιτήδευμα της ζωής
Μου αρέσει καμιά φορά να παραφράζω, να λέω δηλαδή με δικά μου λόγια ποιήματα που έχω διαβάσει, αρκεί να προσφέρονται, εννοείται, γι’ αυτή τη δουλειά. Τη θεωρώ ως διαδικασία δημιουργική, διδακτική και...
Ποίηση για το επιτήδευμα της ζωής
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα
Αν κάτι δεν αμφισβητείται πια, όπως έχει γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν, και από σημαίνοντες μάλιστα κριτικούς και φιλολόγους, είναι το πρωτείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταξύ όλων των Ελλήνων πεζογράφων.
Ο Παπαδιαμάντης στην Αθήνα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Εφέντης, Γιαννιώτης, Εβραίος, Οθωμανός
Πρόκειται δίχως άλλο για μια ευδιάκριτη τάση στις εκδόσεις διεθνώς: ανασκάλεμα σε οικογενειακές αναμνήσεις και φωτογραφίες και ιστορική ή ιστοριοδιφική αναζήτηση που συχνά διευκολύνεται από τις δυνατότητες...
Εφέντης, Γιαννιώτης, Εβραίος, Οθωμανός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας