Οταν πήγαινε Γυμνάσιο δεν της άρεσε καθόλου το μάθημα της Ιστορίας. Κατέληξε όμως να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα, ιδιαίτερα γλαφυρά και εμπεριστατωμένα, που συναρπάζουν το αναγνωστικό κοινό.
«Αν δεν γνωρίζω το παρελθόν μου, δεν μπορώ να καταλάβω το παρόν μου», δηλώνει η Φιλομήλα Λαπατά, η οποία επιστρέφει με την... «Επιστροφή».
Με το έβδομο κατά σειρά μυθιστόρημά της, που από σήμερα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός.
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας σειράς με υπέρτιτλο «Οι κόρες της Ελλάδας» και πρωταγωνίστριες γυναίκες.
Μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειές της δίνεται η «τοιχογραφία» των τελευταίων διακοσίων χρόνων της Ιστορίας μας.
Η «Επιστροφή» ξεκινά από την προεπαναστατική περίοδο της Ελλάδας, συγκεκριμένα το 1790, και ολοκληρώνεται το 1838, με τον γάμο του βασιλιά Οθωνα με την Αμαλία.
Η συγγραφέας έκανε μεγάλη έρευνα σε αρχεία και εκδόσεις, περπάτησε στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, πήρε συνεντεύξεις από παλιές αθηναϊκές οικογένειες, οι οποίες της άνοιξαν τα σπίτια τους και μοιράστηκαν μαζί της παλιές οικογενειακές ιστορίες αλλά και μυστικά.
«Οσα αφηγούμαι στο βιβλίο είναι αληθινά, μόνο τα ονόματα αλλάζουν», λέει.
Παρουσιάζοντας με εξαιρετικές λεπτομέρειες την καθημερινή διαβίωση των αρχών του 1800 στην Αθήνα, η Λαπατά ανασυνθέτει την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση των χαρακτήρων της που αποκτούν δική τους φωνή.
Θίγει θέματα ανθρώπινων σχέσεων και υπαρξιακής αναζήτησης, μιλάει για τις επιλογές, τη μνήμη ως κατάρα, το μίσος, την υπέρβαση ορίων και τη λύτρωση.
Κεντρική ηρωίδα είναι μια γυναίκα, κόρη επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η οποία επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα του 1836.
Εχει βαθιές πληγές και ανοιχτούς λογαριασμούς με τον πατέρα της και τον πρώην αρραβωνιαστικό της.
Ανοιχτά μέτωπα που προκλήθηκαν από μια θυσία δική της για να σώσει τον πατέρα της η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα που σημάδεψε τη δική της ζωή και της οικογένειάς της.
«Στο βιβλίο αντιπροσωπεύονται η Ελλάδα της νοοτροπίας ότι δεν έχουμε ευθύνη για τίποτα και από την άλλη η Ελλάδα του κεφιού, που ξαποσταίνει για λίγο και μετά εξορμά», μας λέει η Φιλομήλα Λαπατά.
Μοιράζεται τον χρόνο της ανάμεσα στη χώρα μας και τη Σαρδηνία, καθώς ο σύζυγός της είναι Ιταλός.
Η ίδια συστήνεται ως καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου.
Σπούδασε δημόσιες σχέσεις κι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Εχασε σε νεαρή ηλικία τον πρώτο της σύζυγο, πέρασε δύσκολα χρόνια μεγαλώνοντας μόνη τον γιο της, όμως οπλίστηκε με θέληση και αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα αυτό που πραγματικά τη γοήτευε από μικρή: τη συγγραφή.
«Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων με απασχολεί από παλιά και αυτόν τον προβληματισμό αποτυπώνω στα βιβλία μου», τονίζει.
«Το ιερότερο μάθημα απ’ όλα είναι η ίδια η ζωή. Κι εγώ παραμένω μόνιμη μαθήτριά της».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας