Οι εκδόσεις «Ερμής της Ζακύνθου» παρουσιάζουν αύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 17.30, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) το βιβλίο της Αριάδνης-Μαρίας Βράιλα «Εκείνο το καλοκαίρι στη Ζάκυνθο – το νησί του Αγίου Διονυσίου», με εικονογράφηση της Εύης Τσακνιά, για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ένα ευχάριστο παιδαγωγικό μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά και αναδεικνύει τον πολιτισμικό, φυσικό αλλά και ανθρώπινο πλούτο του νησιού.
Η Αριάδνη-Μαρία Βράιλα (1938-2021) είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ταξίδεψε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα συνοδεύοντας τον άνδρα της που ήταν διπλωμάτης. Δεν υπήρξε, όμως, ποτέ «η κυρία του κυρίου»: μιλούσε επτά γλώσσες –ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αραβικά και πορτογαλικά– και με τη βοήθειά της ιδρύθηκε ελληνικό σχολείο στη Βραζιλία και παιδιά με αναπηρία στο Κουβέιτ έκαναν μαθήματα πιάνου.
Όταν το 1997 η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου επανεκδίδει το έργο του Ντίνου Κονόμου «Aγιος Διονύσιος ο πολιούχος της Ζακύνθου», η Αριάδνη-Μαρία Βράιλα αναλαμβάνει τη μετάφρασή του στα αγγλικά. Το βιβλίο της «Εκείνο το καλοκαίρι στη Ζάκυνθο – το νησί του Αγίου Διονυσίου», που δεν ευτύχησε να το δει να εκδίδεται, εκείνη ήθελε να λειτουργήσει ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο γνώσης και παιδείας για το νησί της Ζακύνθου και διάλεξε γι’ αυτό να έχει ηρωίδες τη Νέσσα, μια επτάχρονη ζωηρή Αγγλιδούλα, που κάνει διακοπές με την οικογένειά της στη Ζάκυνθο, και την Μπεμπέκα, μια αξιαγάπητη ακόμα πιο ζωηρή εβδομηντάρα ντόπια. Οι δύο τους μαζί διηγούνται με χιούμορ και ζεστασιά, την απίθανη περιπέτεια που ζήσανε ένα καλοκαίρι στο νησί.
Κεντρική θέση στο βιβλίο έχει και η ιστορία της ζωής του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Διονυσίου, του «Αγίου της συγγνώμης» που έχει διδάξει με τη ζωή του την καλοσύνη και τη συγχώρεση. Η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή, τα Μνημόνια, ακόμα και η πανδημία αναφέρονται στο βιβλίο, με χιούμορ και με γνώμονα την αθωότητα, που δεν εκλαμβάνεται ως σημάδι αδυναμίας αλλά ως μήνυμα αγάπης και ελπίδας. Την εικονογράφηση έκανε η Εύη Τσακνιά.
Info: Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, 17.30, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13). Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Γεννηματάς, πρέσβης επί τιμή· Φίλιππος Συνετός, δημοσιογράφος, πρόεδρος Δημόσιας Ιστορική Βιβλιοθήκης Ζακύνθου· Εύη Τσακνιά, ζωγράφος. Θα προλογίσουν οι Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Μαρίνα Βράιλα, στέλεχος διεθνούς οργανισμού. Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαρίνος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Συντονιστής της
εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, αντιναύαρχος ε.α., επίτιμος αρχηγός Στόλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας