«Γυναικοκρατούμενη» η βραχεία λίστα του, σπουδαιότερου για την αγγλόφωνη λογοτεχνία, Βραβείου Μπούκερ, όπως ανακοινώθηκε προχθές, περιλαμβάνοντας τα μυθιστορήματα πέντε γυναικών συγγραφέων και ενός άνδρα. Από αυτούς στην Ελλάδα γνωστότερος και πιο μεταφρασμένος είναι ο άνδρας αφού πρόκειται για τον Πέρσιβαλ Εβερετ, τον οποίο γνωρίζουμε από την ελληνική έκδοση (Πόλις, 2004, μτφρ. Χ. Παπαδημητρίου) του μυθιστορήματος «Το σβήσιμο» («Erasure», 2001), το οποίο ξανάρθε στην επικαιρότητα πέρυσι χάρη στην κινηματογραφική του μεταφορά με τίτλο «American Fiction» από τον Κ. Τζέφερσον. Ακολούθησε η κυκλοφορία στα ελληνικά των «Αμερικανική έρημος», «Πληγωμένοι», «Η θεραπεία του νερού» (όλα εκδόσεις Πόλις) και πολύ πρόσφατα «Τα δέντρα» (Gutenberg, μτφρ. Π. Τομαράς). Εχοντας στην εργογραφία του συνολικά 20 μυθιστορήματα ο Εβερετ είναι υποψήφιος για Μπούκερ με το «James» στο οποίο «επισκέπτεται» ξανά τις περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν (του Μαρκ Τουέιν) για να τις αφηγηθεί από τη σκοπιά του «σκλάβου» Τζιμ.
Πολύ σημαντικά βέβαια είναι και τα άλλα πέντε μυθιστορήματα που είναι συνυποψήφια του Εβερετ για το Μπούκερ. Τα εξής:
● «Orbital» της Samantha Harvey. Η πλοκή της Βρετανίδας συγγραφέα, που έχει ώς τώρα γράψει πέντε μυθιστορήματα, παρακολουθεί το 24ωρο έξι αστροναυτών (ανδρών και γυναικών με διαφορετική εθνική προέλευση) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Στα ελληνικά δεν κυκλοφορεί μέχρι στιγμής κανένα βιβλίο της.
● «Stone Yard Devotional» της Charlotte Wood. Η Αυστραλή μυθιστοριογράφος αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που εγκαταλείπει την οικογένειά της και το Σίδνεϊ για να κλειστεί στο παράξενο μοναστήρι που διατηρεί μια θρησκευτική κοινότητα στη νότια Νέα Ουαλία. Δεν κυκλοφορεί βιβλίο της Wood στα ελληνικά.
● «Creation Lake» της Αμερικανίδας Rachel Kushner. Το βιβλίο της έχει χαρακτηριστεί ως «συναρπαστική επανεφεύρεση του κατασκοπικού μυθιστορήματος» αλλά και «φιλοσοφικό θρίλερ». Η αφήγηση ακολουθεί τις τακτικές και την περιπέτεια ενός κατασκόπου με αποστολή τη διείσδυση σε μια κλειστή κοινότητα οικολόγων ακτιβιστών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί μόνο το μυθιστόρημά της «Τα φλογοβόλα» (2014) από τις εκδόσεις Ικαρος σε μετάφραση Γ. - Ι. Μπαμπασάκη.
● «Held» της Καναδής ποιήτριας και μυθιστοριογράφου Anne Michaels. Το μυθιστόρημά της ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα και τα πεδία μάχης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να διατρέξει τις κομβικές στιγμές της ζωής τεσσάρων γενιών μιας οικογένειας. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της «Κομμάτια φυγής» από τον Κέδρο, σε μετάφραση επίσης Γ. - Ι. Μπαμπασάκη.
● «The Safekeep» της πρωτοεμφανιζόμενης Yael van der Wouden, της πρώτης Ολλανδής που προκρίνεται για τη βραχεία λίστα των Μπούκερ. Το μυθιστόρημά της περιγράφεται ως «μια συναρπαστική, διεστραμμένη ιστορία επιθυμίας, καχυποψίας και εμμονής ανάμεσα σε δύο γυναίκες που έμεναν στο ίδιο σπίτι στην ολλανδική ύπαιθρο το καλοκαίρι του 1961 - μια ισχυρή εξερεύνηση της κληρονομιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των σκοτεινών τμημάτων του συλλογικού μας παρελθόντος» και πραγματεύεται τη μεταχείριση των Εβραίων στη μεταπολεμική Ολλανδία. Θεωρείται δε το φαβορί για το φετινό Μπούκερ που θα ανακοινωθεί στις 12 Νοεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας