Μια «στρογγυλή», σημαδιακή επέτειος δίνει συνήθως αφορμή για απολογισμό και επανεκκίνηση. Κι αυτό ακριβώς κάνει το 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που, καθώς ετοιμάζεται για τη φετινή του διοργάνωση από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, κλείνει έναν κύκλο με τον «παραδοσιακό» του πρόεδρο, τον εμπνευστή του άλλωστε, ποιητή και εκδότη Ντίνο Σιώτη να παραδίδει ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του και να συνεργάζεται για τη διαμόρφωση του προγράμματος με τον, επίσης ποιητή, μελετητή της ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας και μόνιμο κάτοικο της Τήνου μερικά χρόνια τώρα, Βασίλη Ρούβαλη. Από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ εκείνος καλείται να στηρίξει και να αναπτύξει το όραμα του Σιώτη με δεδομένο ότι αυτό το Φεστιβάλ έχει τόσα χρόνια καθοριστική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και όχι μόνον.
Αν ένα νέο πρόσωπο σ΄επιτελική θέση σημαίνει εκ των πραγμάτων ένα είδος επανεκκίνησης, τον στόχο επιβεβαιώνει μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες που ξεκινούν να εφαρμόζονται από φέτος: κατ’ αρχάς το φεστιβάλ προσθέτει στο επίσημο τριήμερό του άλλο ένα 24ωρο «εισαγωγικό» ή «προφεστιβαλικό» που αφιερώνεται σε λογοτέχνες της Τήνου. Ενας επιπλέον τρόπος να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της εντοπιότητας και ο σύνδεσμος με το νησί. Η δεύτερη φετινή του καινοτομια είναι ότι ο χαρακτήρας του θα ενισχυθεί από παράλληλες πολιτιστικές δράσεις όπως προβολές ταινιών ποιητικού κινηματογράφου, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές με έντεχνη και κλασική μουσική κ.ά. Αλλά και πέραν της «αυστηρής» φεστιβαλικής διάρκειας, ανάλογες δράσεις σχεδιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (και ειδικά τον χειμώνα), σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστήμια, σε ένα πρόγραμμα που βαφτίζεται «Μετά-Το-Φεστιβάλ». Σηματοδοτεί μια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να διακριθεί το φεστιβάλ ως σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό μας χάρτη, «αποκτώντας», όπως επεσήμανε ο Βασίλης Ρούβαλης, «μεγαλύτερη εξωστρέφεια και κινητοποιώντας ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία, αλλά και ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία, αν το καταφέρουμε».
Στις νέες πρωτοβουλίες είναι και η καθιέρωση ετήσιας απονομής βραβείου σε διακεκριμένο Ελληνα συγγραφέα, το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 δολαρίων (περί τα 10.000 ευρώ), με χορηγό Ελληνοαμερικανό που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ενα Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ είναι βέβαια πρωτίστως οι βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις του, οι συζητήσεις, το έναυσμα για σκέψη και ανάγνωση. Στο φετινό 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου μετέχουν 15 συγγραφείς και ποιητές από έξι χώρες. Από την Ελλάδα οι Ελίνα Αφεντάκη, Κώστας Βούλγαρης, Θοδωρής Γκόνης, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης, Ερση Σωτηροπούλου. Από την Κύπρο η Μαρία Καντ (Καντωνίδου), από τη Γερμανία η Ελενα Μπέη, από την Ισπανία η Πιλάρ Τένα, από τις ΗΠΑ ο Νταν Σκόφιλντ και από την Αλβανία ο Λουάν Τζούλις.
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στη Χώρα της Τήνου αλλά και στα (πανέμορφα) χωριά Αρνάδος και Βωλάξ.
Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου διοργανώνεται από το σωματείο «Κοινωνία των (δε)κάτων», το οποίο είχε στόχο εξαρχής, από το 2010, να καταστεί η Τήνος τόπος συνάντησης της σύγχρονης λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου και το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, αλλά δεν συντηρείται με κρατικά χρήματα, αφού, όπως λέει ο Ντίνος Σιώτης: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ κρατικά χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου για να κάνω το φεστιβάλ. Εχουμε τους χορηγούς μας που μας βοηθούν».
Απόδειξη και το δίγλωσσο (και στα αγγλικά) καλαίσθητο πρόγραμμα που με χορηγίες από τους ίδιους τους κατοίκους και επαγγελματίες της Τήνου, παρουσιάζει τους 15 φετινούς προσκεκλημένους συγγραφείς και ποιητές, συνοδεύοντας τα βιογραφικά τους από ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του έργου τους.
Οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ
● Μουσική
Σολίστ με διεθνή παρουσία, οι Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα) δίνουν συναυλία σολίστ με έργα του Μεσομήδη (Κρήτη, 2ος αι. μ.Χ.), του Ανώνυμου Αθηναίου, του Καμίγ Σεν-Σανς, του Ραβί Σανκάρ και του Ζακ Ιμπέρ (Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 25/7]. Το τηνιακό συγκρότημα Pena Trilia (Γιάννης Μιχαήλ, Τόνια Ρουγγέρη, Κωνσταντίνος Βιδάλης) παρουσιάζει ένα πρόγραμμα έντεχνου τραγουδιού, αλλά και ρεμπέτικων και νησιώτικων (Ανοιχτό θέατρο Βωλάξ, 26/7).
● Φωτογραφική έκθεση
Εκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Κατωπόδη (Café Society), σε συνεργασία με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη, επικεντρωμένη σε πορτρέτα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων, πεζογράφων και ποιητών, στα αγαπημένα τους στέκια (Αίθουσα Μοσχουλείου Σχολής, Χώρα Τήνου, 24-31/7).
● «Διαδρομές» σε μουσεία
Μουσείο Χαλεπά, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου)
Περιήγηση στην αρχαιότερη καλλιτεχνική έκφραση του νησιού τη μαρμαρογλυπτική.
Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών (Λουτρά Τήνου). Περιήγηση σε αυτό το μοναδικό μουσείο για τον κυκλαδικό χώρο, το οποίο επαναλειτούργησε από τον Ιούνιο, συνδυάζοντας τεκμήρια της καθολικής λατρευτικής κουλτούρας της Τήνου με εκθέματα προερχόμενα από τον καθημερινό βίο των Ιησουιτών μοναχών που έζησαν κατά τους προηγούμενους αιώνες στο νησί.
● Οινογευσία
Το ΔΛΦΤ προτείνει τη γαστριμαργική και οινοφιλική «συνομιλία» με την τέχνη του λόγου: Οινογευσία στο καινούργιο οινοποιείο της Μεσσαρέας (Ξινάρα Τήνου) | Περιήγηση γνωριμίας με τους τηνιακούς αμπελώνες στο περιβάλλον των μοναδικών γρανιτικών σχηματισμών (περιοχή οικισμού Φαλατάδου Τήνου). Σε συνεργασία με την οινική εταιρεία T-OINOS και με γευστικές επιλογές από ντόπιους κατοίκους στα Υστέρνια και στο Βωλάξ.
● Προβολές ποιητικού κινηματογράφου
Πρώτη προβολή: Primordial των Νάνας Παπαδάκη και Γιώργου Ζορμπά (2024). Για το τέλος, να και μία ανάμνηση που μοιράστηκε ο Ντίνος Σιώτης σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους που τον ρώτησαν τι κρατά στη μνήμη του από τα 10 χρόνια του φεστιβάλ. «Το γράμμα», απάντησε, «του Βραζιλιάνου ποιητή, μυθιστοριογράφου, δοκιμιογράφου και δημοσιογράφου, Λέντο Ιβο, λίγες μέρες αφότου επέστρεψε στην πατρίδα του, από την Τήνο. Διαπίστωνε πως αν και είχε πάει σε τόσα λογοτεχνικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, κανένα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο δεμένο με τον τόπο του».
Ντίνος Σιώτης
Ερση Σωτηροπούλου
Κώστας Βούλγαρης
Θοδωρής Γκόνης
Γιώργος Συμπάρδης
Βασίλης
Ρούβαλης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας