Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.7° 22.3°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.7° 22.1°
3 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 20.9°
3 BF
57%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
56%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
1 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 22.0°
2 BF
61%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
34%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 22.7°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.1° 18.5°
2 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 18.3°
0 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 20.7°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
4 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
45%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.5°
1 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.1° 21.8°
5 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
25.4° 22.1°
2 BF
40%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
0 BF
81%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.2° 14.2°
3 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
ethniki vivliothiki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Δύο μέτρα, δύο σταθμά και η εθνική μας μνήμη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό λειτουργίας της, δεν εκφράζει κανένα όραμα και παραβλέπει ότι υπάρχει για να συντονίζει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο βιβλιοθηκών στη χώρα.

Σε μια πρωτοφανή παραδοχή προχώρησε το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 12 Απριλίου κατά τη συζήτηση της επερώτησης της βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του νέου Γενικού Διευθυντή (Γ.Δ.) της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το υπουργείο Παιδείας, μέσω της υφυπουργού Ζέττας Μακρή, έβαλε ένα αυτογκόλ, καθώς ακουσίως παραδέχτηκε ότι εφαρμόζει α λα καρτ τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή διοικήσεων του Δημοσίου που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε πριν από λίγους μήνες και μάλιστα την πρώτη, ίσως, φορά εφαρμογής του.

Η ΕΒΕ είναι το σημαντικότερο ίδρυμα παιδείας και πολιτισμού της χώρας, που διαφυλάσσει τη μνήμη του έθνους στη διαχρονία της. Μεταξύ των σκοπών της είναι να συγκεντρώνει την εκδοτική παραγωγή, να τη διαθέτει για αναγνωστική χρήση και έρευνα σε όλους και να την προστατεύει στο διηνεκές. Οπως κάθε εθνική βιβλιοθήκη, η ΕΒΕ οφείλει να συντάσσει και την εθνική βιβλιογραφία της χώρας, να εφαρμόζει τα πρότυπα της επιστήμης και να ηγείται των άλλων βιβλιοθηκών. Ωστόσο σήμερα, μετά τη μετακόμιση στο νέο της κτίριο στο ΚΠΙΣΝ και μετά από μια περίοδο σταδιακής αναγέννησης όσο στο τιμόνι της ήταν ο αείμνηστος Γ.Δ. της, Φίλιππος Τσιμπόγλου, που έφυγε πέρσι από τη ζωή, φαίνεται να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό λειτουργίας της, δεν εκφράζει κανένα όραμα και παραβλέπει ότι υπάρχει για να συντονίζει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο βιβλιοθηκών στη χώρα. Ποιο παράδειγμα δίνει, άραγε, στις υπόλοιπες βιβλιοθήκες όταν η ίδια αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος από τους πόρους της σε εκθέσεις ζωγραφικής σαν να ήταν εικαστικό ίδρυμα! Σε αντίθεση, βασικές λειτουργίες της αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στη γνώση και στη μνήμη δείχνουν να παραμελούνται. Καθυστερεί π.χ. ανησυχητικά η δημιουργία ακουστικών βιβλίων για τους εντυπο-ανάπηρους συμπολίτες μας (τυφλοί κ.ά.). Αυτή την παράδοξη επιλογή της ηγεσίας της ΕΒΕ έρχεται να ενισχύσει και η παράτυπη διαδικασία επιλογής του νέου Γενικού Διευθυντή από το υπουργείο Παιδείας.

Ας δούμε τι έχει γίνει στην ιστορία του θεσμού: το 2003 με τον νόμο 3149, ιδρύθηκε η ΕΒΕ ως ΝΠΔΔ και ορίστηκαν τα δύο όργανα διοίκησης, ο Γενικός Διευθυντής και το Εφορευτικό Συμβούλιο. Για λόγους ιστορικής συνέχειας, επιλέχθηκε η ίδια ονομασία για τα δύο όργανα, όπως δηλαδή υπήρχαν από το 1943. Με τον ίδιο νόμο, του 2003, ορίζεται ότι ο Γ.Δ. της ΕΒΕ είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ο Γ.Δ. της ΕΒΕ, όπως ακριβώς απαιτεί ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών, επιλέγεται από την κυβέρνηση, την εκπροσωπεί νομικά και διευθύνει την ΕΒΕ. Αντίθετα, το Εφορευτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 7 μέλη -όλες οι θέσεις είναι άμισθες-, έχει έναν ρόλο περισσότερο εποπτικό στη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το παράλογο και ακατανόητο σε όσα απάντησε στη σχετική επερώτηση το υπουργείο Παιδείας είναι ότι ο Γ.Δ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος βρίσκεται στο κτίριο κάθε μέρα και διευθύνει τη λειτουργία της και το προσωπικό, δεν απαιτείται να έχει συνάφεια σπουδών και εμπειρίας με το αντικείμενό της -όπως προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών-, ενώ αυτό είναι απαραίτητο για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΒΕ, οι οποίοι την επισκέπτονται μόνο όταν συνεδριάζει το Εφορευτικό Συμβούλιο. Δύο διαφορετικοί νόμοι για να οριστεί η διοίκηση ενός και μόνο οργανισμού! Στη δευτερολογία της, όταν η Σ. Αναγνωστοπούλου ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό, η Ζ. Μακρή επέλεξε τη μέθοδο του «στρίβειν διά του αρραβώνος» και επικαλέστηκε την αμεροληψία της διαδικασίας. Μόνο που το υπουργείο Παιδείας δεν εγκαλείται λόγω μεροληψίας, αλλά λόγω παρανομίας. Τι συνέβη; Ξέχασε η υφυπουργός τις διατάξεις του νόμου που ψήφισε η ίδια πριν από λίγο καιρό;

Μερικά ακόμα ερωτήματα που το υπουργείο Παιδείας απέφυγε να απαντήσει κατά τη συζήτηση της επερώτησης στις 12-4-2024: Αφού δεν αφορά ο νέος νόμος τον άνθρωπο που διευθύνει την ΕΒΕ, δηλαδή τον Γενικό Διευθυντή, γιατί δεν εξαιρέθηκε η ΕΒΕ ρητά από τις διατάξεις του, αλλά συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των οργανισμών του; Διαφωνεί το υπουργείο Παιδείας με τα προαπαιτούμενα προσόντα για την επιλογή των διοικήσεων του νέου νόμου; Πιστεύει, πράγματι, το υπουργείο Παιδείας ότι μπορούν ψυχολόγοι, θεολόγοι ή οικονομολόγοι να διοικήσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη; Αυτές είναι οι ειδικότητες που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση επιλογής του διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης του Γ.Δ., επειδή δεν εφαρμόστηκε ο νέος νόμος. Εχει λάβει άραγε υπόψη του το υπουργείο Παιδείας ότι οποιοσδήποτε και αν προσφύγει κατά του διορισμού θα δικαιωθεί; Και πώς θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του στην ΕΒΕ ένας νέος Γενικός Διευθυντής, όταν θα διοικεί σαν σε καθεστώς ομηρίας;

Ενώ θα περίμενε κανείς μετά τη δεκαετή θητεία του Φ. Τσιμπόγλου και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, η πολιτεία να πρωτοστατήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, βλέπουμε, εν τέλει, το ακριβώς αντίθετο: θεσμικά ατοπήματα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που δεν γεννούν ελπίδες για μια ουσιαστική πολιτική Βιβλιοθηκών –επομένως και βιβλίου και φιλαναγνωσίας– στη χώρα μας. Προοιωνίζονται οπισθοχώρηση σε προγενέστερες εποχές και -μακάρι να μην επαληθευτούμε- απονεύρωση της Βιβλιοθήκης.

*Βιβλιοθηκονόμος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δύο μέτρα, δύο σταθμά και η εθνική μας μνήμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας