Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.1° 15.6°
3 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
12.3° 8.2°
2 BF
73%
Πάτρα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16°C
18.2° 12.7°
5 BF
83%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.9° 9.4°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.9°
6 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.0° 7.7°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 4.5°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
4 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.5°
6 BF
62%
Μυτιλήνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12°C
13.5° 11.9°
5 BF
87%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.8°
5 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.1°
5 BF
68%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
13.4° 9.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 14.5°
2 BF
85%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
68%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.8° 15.8°
4 BF
65%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 8.3°
1 BF
84%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
9.7° 8.9°
2 BF
72%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
1 BF
99%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
vivlio-pasia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε κριτική είναι δώρο

Δέκα ερωτήσεις, περισσότερο αφορμές και σπινθήρες για μια συνομιλία, ανάμεσα σ’ έναν επίμονο αναγνώστη κι ένα πρόσωπο της γραφής. Σήμερα η Καλλιόπη Πασιά απέναντι σ’ ένα ερωτηματολόγιο που επιχειρεί να ψηλαφίσει, εντός κι εκτός αφηγηματικής επιφάνειας, διαθέσεις, εμμονές, αναγωγές.

● Γράφετε συνεχώς το ίδιο βιβλίο ή στο έργο σας εντοπίζετε τομές και ασυνέχειες;

Γράφω για ό,τι με κυριεύει και για ό,τι μου γεννά ερωτήματα. Ενίοτε μοιάζει κοινή η διαδρομή στις λέξεις, άλλοτε με ξεπερνά. Αναγνωρίζω, όταν επανέρχομαι στα κείμενά μου, κάποιες εμμονές. Ενίοτε τις χαίρομαι που είναι εκεί και τις καλωσορίζω ξανά, άλλοτε χαίρομαι που βρήκαν τον δρόμο τους κι έφυγαν μακριά.

● Εκτός από τη λογοτεχνία, τι άλλο καθορίζει και φωτίζει το έργο σας;

Οσο κι αν ακουστεί κοινότοπο, η ίδια η ζωή. Τα βιώματα, οι φόβοι και τα όνειρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

● Υπάρχει κάποιο βιβλίο που βιαστήκατε να το παραδώσετε στον εκδότη σας και κάποιο άλλο που το απωθείτε, το «φοβάστε» μέχρι σήμερα;

Δεν ένιωσα ποτέ τη δέσμευση και την επιταγή του χρόνου. Αυτό που με «βίαζε» ή με καθυστερούσε ήταν ένα ερώτημα. Σε κάθε μου βιβλίο υπήρχε εκείνη η καθοριστική στιγμή όπου ερχόταν αυτό το ερώτημα συνοδευόμενο και από μια απάντηση, μαζί με μια προτροπή: «Πάμε, ήρθε η ώρα».

● Τρεις τίτλοι βιβλίων που σας σφράγισαν, στο πέρασμα του χρόνου, εντός κι εκτός κειμένου.

«Ο λύκος της Στέπας» (Εσε), «Η Ασκητική» (Καζαντζάκης) και «Η ώρα του αστεριού» (Λισπέκτορ).

● Υπάρχουν αρνητικές κριτικές που σας βοήθησαν και θετικές που υπομειδιάσατε;

Κάθε κριτική είναι δώρο. Αντανακλά τόσο τη διάθεση του ίδιου του κριτή όσο και τη δυναμική του κρινόμενου κειμένου. Ο,τι αρνητικό μπορεί να έχω λάβει αφορά την κατανόηση του ίδιου του κειμένου και αυτό πραγματικά με κάνει φορές να χαίρομαι περισσότερο. Ο,τι θετικό, που με κάνει να χαμογελώ, αφορά το ότι το κείμενό μου αφ’ ενός μπορεί να μιλά για όσα δεν βρίσκεις εύκολα τις λέξεις να πεις, αφ’ ετέρου μετακινεί με έναν δικό του τρόπο.

● Υπάρχει κάποιος παλαιότερος και κάποιος νεότερος Ελληνας συγγραφέας που σας έλκει η γραφή του;

Στις λέξεις μου θα προσπαθώ, ασυνείδητα φαντάζομαι, να συνομιλήσω με τον Γιώργο Χειμωνά. Να εισβάλω στο σύμπαν που η λέξη είναι ο κόσμος όλος και όλος ο κόσμος γίνεται μια λέξη. Ομοίως θα γοητεύομαι από τον Εμπειρίκο και την τόλμη του, είτε στο να γλωσσοπλάθει είτε στο να ενσαρκώνει. Η γη του Καζαντζάκη και ο άνθρωπος πάνω σε αυτήν. Η τρυφερότητα της Αγγελάκη-Ρουκ και το ταξίδι της μνήμης/προς τη μνήμη.

● Σήμερα, υπάρχουν λογοτεχνικές συντροφιές που διαμορφώνουν το πνευματικό κλίμα της εποχής;

Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Κάθε εποχή που βιώνει μια κρίση έχει ανάγκη το συλλογικό, βγαίνει από τα σπάργανά της κάτι νέο που φέρνει κοντά όσες φωνές έχουν ανάγκη να ζυμωθούν και να ζυμώσουν. Μπορεί να μην κάνουν κρότο οι συντροφιές αυτές, όμως ετοιμάζουν ένα γόνιμο περιβάλλον ελευθερίας για ό,τι ασφυκτιά. Η ίδια η ανάγνωση επίσης φέρνει κοντά και γεννά πυρήνες που συμβάλλουν σε μικρές προσωπικές και ενίοτε μεγαλύτερες αντιστάσεις.

● Για ποιο λόγο η παρουσία της ελληνικής λογοτεχνίας εκτός συνόρων είναι τόσο νωθρή και αποσπασματική;

Αφ’ ενός απουσιάζει η στήριξη της πολιτείας -γενικότερα στον πολιτισμό- τόσο σε εγχώριο όσο και εκτός συνόρων επίπεδο, αφ’ ετέρου όσο παραμένουμε αποσπασματικοί και όχι ενωμένοι οι άνθρωποι του βιβλίου και του πολιτισμού εν γένει, τα βήματα θα παραμένουν νηπιακά και η ενηλικίωση θα αργεί.

● Η πολιτική συγκυρία, εντός και εκτός της χώρας, αλλά και η γλώσσα και ο τρόπος της ενημέρωσης αγγίζουν το συγγραφικό εργαστήρι σας;

Μια ασυνείδητη και πάλι διαδικασία εγγραφής εντός μου και επί των λέξεών μου. Είμαι κομμάτι αυτής της συγκυρίας και πλάθομαι με τη νέα γλώσσα, βάλλομαι από την ενημέρωση, δεν θα μπορούσα να μην επηρεάζομαι και να μην προσπαθώ να επηρεάσω.

● Σας απασχολεί αν, μετά θάνατον, θα σας θυμούνται μέσα από το έργο σας;

Δεν το έχω καν σκεφτεί. Το παρόν με απασχολεί, το τώρα και η διάδραση με αυτό.

Η Κ. Πασιά είναι απόφοιτη του ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής (Συγγραφή) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Νομικός και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια. Τελειόφοιτη ΠΜΣ Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ (Επικοινωνία & Πολιτισμός, Πολιτική Επικοινωνία). Υπεύθυνη εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής σε δημόσιες βιβλιοθήκες και πολυχώρους τέχνης, επιστημονική συντονίστρια Εκπαιδευτικών Δράσεων σε ΣΔΕ. Υπεύθυνη εκδοτικού τμήματος και επιμέλειας της «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού», με συμμετοχή σε συλλογές διηγημάτων και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Βιβλία της: «Πού πΑει το λευκό όταν το χιόνι λιΩνει;» («Libron Εκδοτική»), «Από το τέλος ξεκινά η αρχή» (Οδός Πανός), «Οι ιστορίες της Κ.» (ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάθε κριτική είναι δώρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας