• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.2°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  1 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.1°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 12.7°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.8°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  41%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINIS

Νέο βιβλίο του Ν. Γερακάρη

 • A-
 • A+

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νίκου Γερακάρη «Αλήθειες και ψέματα για το 1821 και τον φόνο του Καποδίστρια (εκδόσεις 24 γράμματα). 

Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ προλόγισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν γεγονότα συνταρακτικά. Αδελφοκτόνοι εμφύλιοι, δολοφονίες, αυτοκτονίες, μίση, πάθη, έρωτες, αλλά και φιλέλληνες που αποδείχθηκαν απατεώνες.

Ομιλητές ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, Γιάννης Πανούσης και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που χαρακτήρισε το βιβλίο σαν «μια μεγάλη και επίπονη δημοσιογραφική έρευνα, γραμμένη με το ύφος του σωστού ρεπορτάζ».

Ο κ. Μενουδάκος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πολύ ευρύτερο από αυτό, για το οποίο προδιαθέτει ο τίτλος του. Δεν περιορίζεται στο 1821. Καλύπτει πολύ μεγαλύτερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Αναφέρεται βεβαίως σε γεγονότα της «μεγάλης» και της «μικρής» ιστορίας κυρίως της επαναστατικής περιόδου και της αμέσως προηγούμενης και επόμενης, αλλά το αντικείμενο του βιβλίου δεν έχει αυστηρή χρονική οριοθέτηση.

Με αφορμή γεγονότα και πρόσωπα της περιόδου της επανάστασης επεκτείνεται και σε περιόδους από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας κάνοντας συγκρίσεις, επισημαίνοντας διαφορές και ομοιότητες και αναζητώντας την αλληλεπίδραση των γεγονότων. Είναι μία σωστή προσέγγιση διότι τα γεγονότα μιας περιόδου πηγάζουν από τα προηγούμενα και προδιαγράφουν τα επόμενα. Δεν δημιουργούνται σε ιστορικό κενό και με στεγανό χρονικό διαχωρισμό των εποχών. Με το βιβλίο τα δεδομένα του 1821 προβάλλονται στην προγενέστερη περίοδο αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.

Υπενθυμίζουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως και την αντίθεση μεταξύ θεσμικής συνέπειας και σεβασμού αξιών και δικαιωμάτων και των αναγκών αντιμετώπισης της πραγματικών καταστάσεων σε εναλλασσόμενες περιόδους κανονικότητας και μη κανονικότητας, πολέμου και ειρήνης, ευημερίας και φτώχειας. Αυτή η προβολή και οι παρεπόμενες συσχετίσεις αποκτούν διδακτικό χαρακτήρα ως προς τις συνέπειες των παθογενειών αυτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος παρουσίασης παράλληλων βίων προσώπων που είχαν ευθέως ή εμμέσως σχέση με την ελληνική επανάσταση. Μέτερνιχ και Καποδίστριας, Καποδίστριας - Κοραής, Κολοκοτρώνης - Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Μαντώ Μαυρογένους - Δημήτριος Υψηλάντης, Μιαούλης - Κανάρης. Η αντίστιξη που προκύπτει από τον παραλληλισμό φωτίζει πολλές όψεις της προσωπικότητας, και τα κίνητρα των πράξεων, θετικών ή αρνητικών των αναφερόμενων προσώπων».

Ο κ. Πανούσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα επιχειρήσω να προσεγγίσω τη δολοφονία του Καποδίστρια όχι βεβαίως ως ιστορικός ή πολιτικός (ιδιότητες που δεν έχω), αλλά ως εγκληματολόγος. Η εγκληματολογία δεν είναι μια αξιολογικά ουδέτερη επιστήμη, έχει όμως το δικό της τρόπο να βλέπει τα εγκλήματα.

Η ίδρυση ενός κράτους από έναν μόνο άνθρωπο, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες εσωτερικού χάους και εξωτερικών παρεμβάσεων, δεν μπορεί να έχει ούτε απόλυτη αποδοχή ούτε απόλυτη συνέπεια.

Η πορεία από των Ψωροκώσταινα στο Εθνικό Κράτος δυτικού τύπου, η πίεση όλων να ικανοποιηθούν «εδώ και τώρα» (σε γη, αξιώματα, δικαιώματα), η ταυτόχρονη άνθηση της «κλεφτουργιάς» και της «πειρατείας», οι φόροι και τόσα άλλα, πίεζαν τον Καποδίστρια από όλες τις πλευρές της πολιτικής, της οικονομικής, κοινωνικής πραγματικότητας της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Τα όργανα του κράτους δεν υπηρετούσαν τον κυβερνήτη ή το δημόσιο συμφέρον, αλλά τους ισχυρούς (Έλληνες και ξένους), οι οποίοι συνωμοτούσαν εναντίον οποιουδήποτε έθιγε τα κεκτημένα τους. Χωρίς χρήμα, στρατό, διοίκηση και εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορούσε να στηθεί ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, αφού κανείς δεν ήθελε να συμμορφωθεί στους επιβαλλόμενους κανόνες δικαίου, προτιμώντας την αταξία ή την ατομική χρήση βίας και καταναγκασμού.

Ο έλεγχος του Τύπου, η πάταξη της αναρχίας και ασυδοσίας, ο περιορισμός της αυτονομίας ορισμένων περιοχών και των κοτζαμπάσηδων, προσέκρουαν στις αντιλήψεις και πρακτικές πολλών ηρωικών οικογενειών του αγώνα για την απελευθέρωση (όπως αυτή των Μαυρομιχαλαίων). Οι τοπικές συνήθειες περί τιμής και καθήκοντος όπλισαν τελικά τα χέρια των δολοφόνων του Καποδίστρια, ο δε Γιώργης Μαυρομιχάλης, την ώρα που τον εκτελούσαν για την αποτρόπαια πράξη του, φώναξε: «Πεθαίνω γενναίως και αδίκως». Μανιάτικες συνήθειες, τουρκικό δίκαιο και εθιμικό δίκαιο συνυπήρχαν με το δίκαιο του ισχυρότερου (και οπλισμένου).

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, πολλοί δικαστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, παλιοί συμφοιτητές του Νίκου Γερακάρη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σταύρος Δήμας (πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργός), Δημήτρης Κυριτσάκης (πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού), ο Γιώργος Πουλάκος (πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) κ.α.

Επίσης, παρέστησαν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο πρώην αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Σακελλάκος, οι πρώην πρέσβεις Ελένη Γεροκωστοπούλου και Αθανάσιος Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης κ.α.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο ολιγαρχικός φιλελευθερισμός εναντίον του «αγνού λαϊκισμού του εικοσιένα» (1)
Το πρόσφατο βιβλίο του Αριστείδη Χατζή με θέμα την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι μια επιστημονική πραγματεία, αλλά ένα στρατευμένο πολιτικό κείμενο.
Ο ολιγαρχικός φιλελευθερισμός εναντίον του «αγνού λαϊκισμού του εικοσιένα» (1)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στην εποχή που ζούμε ξεχνάμε ότι τα σύμβολα πάσχουν»
Ενας έρωτας για την ελευθερία όλων των καταπιεσμένων από τους καταπιεστές τους, που αντλεί ουσία από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας, φέρνουν στο θεατρικό φως οι Ιόλη Ανδρεάδη και Αρης...
«Στην εποχή που ζούμε ξεχνάμε ότι τα σύμβολα πάσχουν»
MEDIA
Πώς προσεγγίζουμε το Εικοσιένα;
Επιλεγμένες μελέτες, σχετικά πρόσφατες που δείχνουν ορισμένους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη ιστοριογραφία επιχειρεί να προσεγγίσει το συντακτικό γεγονός του ελληνικού έθνους-κράτους.
Πώς προσεγγίζουμε το Εικοσιένα;
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Εικοσιένα και ιστορική μεταβολή
Πόλεμος ανεξαρτησίας ή Επανάσταση; Αυτό το σχετικά παλαιό ερώτημα για το 1821 στις μέρες μας έχει επαναπροσδιοριστεί λόγω της υποχώρησης των ουσιοκρατικών θεωρήσεων και του ενδιαφέροντος για τον πόλεμο και την...
Εικοσιένα και ιστορική μεταβολή
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο έμπειρος ιστοριοδίφης και ο άλλος Κολοκοτρώνης
Ο Νίκος Πλατής συνέθεσε δύο εναλλακτικά «Κολοκοτρω­νέικα» λεξικά (Εκδόσεις των Συναδέλφων) με ιστορικά παζλ για το ’21 που φωτίζουν την αποσιωπημένη όψη του εθνικού αφηγήματο.
Ο έμπειρος ιστοριοδίφης και ο άλλος Κολοκοτρώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας