• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανέκδοτος, αντιπολεμικός, πανανθρώπινος Καζαντζάκης

 • A-
 • A+
Με δράση που εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο σε Κρήτη και Αγγλία, το μυθιστόρημα που συνδυάζει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με μια βαθιά αλλά λυτρωτική μελαγχολία κυκλοφορεί από τη «Διόπτρα» 76 χρόνια μετά τη συγγραφή του, στις 26 Οκτωβρίου, 65η επέτειο θανάτου του κορυφαίου συγγραφέα.

Είναι το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς! Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Ανήφορος», ένα αντιπολεμικό έργο, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα για πρώτη φορά, 76 χρόνια μετά τη συγγραφή του, στις 26 Οκτωβρίου, ημερομηνία θανάτου του κορυφαίου συγγραφέα. Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1946 στην Αγγλία, ακριβώς μετά τον «Βίο και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», σε μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το συλλογικό τραύμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η Ελλάδα εισέρχεται στον δικό της εμφύλιο πόλεμο.

Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), ενώ η έντυπη έκδοση με το λιτό εξώφυλλο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από τον εκδότη της Διόπτρας Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο των έργων του Καζαντζάκη, με τους ηθοποιούς Τάσο Νούσια και Κατερίνα Λέχου να διαβάζουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Ετσι, το ρολόι γύρισε πίσω, στις 2 Ιουνίου του 1946, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης αναχωρεί με καράβι για την Αγγλία, με τιμητική πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου, αλλά και με την ενδιαφέρουσα πρόταση να μιλήσει σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στο BBC. Κύριος σκοπός του ταξιδιού είναι να συζητήσει με σημαίνουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης τα μεταπολεμικά προβλήματα του πολιτισμού. Τέλος Ιουλίου εγκαθίσταται στο Κέιμπριτζ και αρχίζει να γράφει ένα μυθιστόρημα, που θα του δώσει το όνομα «Ο Ανήφορος», χωρίζοντάς το σε τρία μέρη: Κρήτη - Αγγλία - Μοναξιά. Οπως σημειώνει ο Παντελής Πρεβελάκης, ένα κεφάλαιο του καζαντζακικού πεζογραφήματος δημοσιεύεται από τον ίδιο τον συγγραφέα στη «Νέα Εστία» στις 15 Μαρτίου 1947, ωστόσο το σύνολο του μυθιστορήματος μένει αδημοσίευτο, πιθανότατα γιατί αρκετές σελίδες του πέρασαν στον κατοπινό «Καπετάν Μιχάλη».

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης καταβάλλει έντονες προσπάθειες προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή της Σουηδικής Ακαδημίας για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας όμως επιτακτικά τη συνυποψηφιότητά του με τον στενό του φίλο Αγγελο Σικελιανό. Και τον Σεπτέμβριο του 1946, από τις σελίδες του περιοδικού Life and Letters, απευθύνει έκκληση στους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου να ιδρύσουν μια «Διεθνή του Πνεύματος» για την ειρηνική συνεργασία των λαών.

«“Ο Ανήφορος” είναι ένα έργο πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό για την εποχή του, καθώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας επιχειρεί μέσα από αυτό να αποτυπώσει τη μεταπολεμική εποχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού του παρελθόντος», επισημαίνει ο εκδότης της «Διόπτρας» Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

«Είναι ένα μυθιστόρημα με σαφέστατο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που συνδυάζει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και μια εσωτερικότητα, μια μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική. Ο “Ανήφορος” είναι ένα βιβλίο που ανήκει στο λογοτεχνικό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού. Αποτελεί μέρος μιας ωρίμανσης, αλλά ταυτόχρονα είναι και η απόδειξη ότι ο Καζαντζάκης εντάσσει οριστικά τους προβληματισμούς του, τα διλήμματα, τις ανησυχίες του, τις υπαρξιακές του αναζητήσεις στη λογοτεχνική γραφή· εκεί εκφράζεται πλέον καλύτερα, ανασαίνει».

Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο σε Κρήτη και Αγγλία. Ο ήρωας του Καζαντζάκη, ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

«Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο. Ομως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε», συνεχίζει ο Κ. Παπαδόπουλος.

Ο Κοσμάς γίνεται η φωνή του Καζαντζάκη στο μυθιστόρημα: «“Δε με νοιάζει ο θάνατος”, συλλογίζουνταν, “με νοιάζει η φθορά· αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…”/ Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του· θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… “Αγαπημένο Κάστρο”, μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, “γεράσαμε...”».

Αν ο Ζορμπάς, που εκτίναξε διεθνώς τη φήμη του Ελληνα λογοτέχνη, «είναι μια ελεγεία στη ζωή, που αντιπαραβάλλεται στον πόνο και στον θάνατο, ένα βιβλίο που διαπνέεται από μια αίσθηση αισιοδοξίας ισχυρή», σύμφωνα με τον εκδότη της «Διόπτρας», «στον “Ανήφορο” ο Καζαντζάκης δίνει την απάντηση με τον δικό του τρόπο σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” απουσιάζει ο πόνος και η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα στη Γερμανική Κατοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Με χιούμορ και ταλέντο μέχρι την αμετάκλητη έξοδο
Για το κύκνειο άσμα του συγγραφέα και δημοσιογράφου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, μίλησαν προχθές φίλοι, συνάδελφοι και παλιοί συναγωνιστές του.
Με χιούμορ και ταλέντο μέχρι την αμετάκλητη έξοδο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Είμαι στην Ελλάδα, απ' όπου άρχισαν όλα...»
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χορχε Λούις Μπόρχες έκανε ταξίδια σε πολλά μέρη του κόσμου, μαζί με τη σύντροφό του Μαρία Κοδάμα, «από τα οποία προέκυψαν πολλά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό» έχει...
«Είμαι στην Ελλάδα, απ' όπου άρχισαν όλα...»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το παρόν και το μέλλον της ανάγνωσης
Νεαρός ο Γιώργος Δαρδανός -σήμερα καταξιωμένος εκδότης- είχε ρωτήσει τον Κώστα Βάρναλη, που έγραφε σε τυπογραφικό χαρτί διορθώσεων το χρονογράφημα της «Αυγής» παρέα με το καλό κρασί του Γιαμπανά, στην ταβέρνα...
Το παρόν και το μέλλον της ανάγνωσης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Οι «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη παρουσιάζονται στην Πάτρα
Οι εκδόσεις ΚΨΜ και το βιβλιοπωλείο Πίξελbooks σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κολέλη, «Κομμένες γλώσσες», τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο βιβλιοπωλείο Πίξελbooks (Κανακάρη...
Οι «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη παρουσιάζονται στην Πάτρα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το ημερολόγιο μιας αδιανόητης, αστικής καθημερινότητας
Ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο στο νέο του βιβλίο του με τίτλο «Ενα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα 1934-1944».
Το ημερολόγιο μιας αδιανόητης, αστικής καθημερινότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας